Της Γεωργίας Καρκατζούλη,
Το Μοντέλο Διεθνούς Δικαστηρίου MICC GR, μία πρωτοπόρα διοργάνωση από την EUphoria Youth Lab που πραγματοποιείται στην Αθήνα κατά το τριήμερο 9-11 Ιουλίου 2019, άνοιξε την αυλαία του εχτές.
Η πρωτοβουλία είναι εμπνευσμένη από το MICC University που διεξήχθει στην Krzyzowa στην Πολωνία, μέρος με ιδιαίτερη ιστορική σημασία μιας και αποτέλεσε την οργάνωση του «αντιστασιακού κύκλου» κατά της ναζιστικής κατοχής. Περιέχει μια σειρά από προσομοιωτικές εικονικές δίκες για φοιτητές από όλον τον κόσμο, με στόχο να αποτελέσει έναυσμα να μελετήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την ενασχόληση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η χθεσινή, πρώτη ημέρα συμπεριελάμβανε μία παρουσίαση της οργάνωσης από την επικεφαλής της EUphoria κα. Μανούδη σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις που πραγματοποιεί ο φορέας. Έπειτα, έγινε αναφορά στο συνέδριο της Πολωνίας, το οποίο και αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα της ιδέας του αντίστοιχου ελληνικού συνεδρίου και μία εισαγωγή στις υποθέσεις.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν πάνω σε μία νομική υπόθεση και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και μέσα από την διαδραστικότητα να εφαρμόσουν στην πράξη όσα αποκόμισαν. Οι διεργασίες ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: των δικαστών, των εισαγγελέων, της υπεράσπισης και της δημοσιογραφικής ομάδας.
Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά όσα μας δήλωσαν οι συντονιστές του MICC GR και συμμετέχοντες από τις τρεις ομάδες της διοργάνωσης.
ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ MICC GR, ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΟ OFFLINE POST
Φάνης Γραμμένος
Είναι 20 ετών, κατοικεί στο Παλαιό Φάληρο και έλκει την καταγωγή του από τον Χάρακα Λακωνίας. Στο MICC GR φέρει την ευθύνη για το συντονισμό των δημοσιογράφων.
Βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών του, στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειο Πανεπιστημίου και στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, το ποδήλατο και τα ταξίδια.
Ως προς την εμπειρία του από το MICC της Πολωνίας μας δήλωσε ότι «Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς αφενός δεν είχα ασχοληθεί νωρίτερα με το Διεθνές (Π.) Δίκαιο και αφετέρου επειδή γνώρισα αρκετά και ενδιαφέροντα άτομα, με τα οποία συνεργαστήκαμε άψογα. Ήταν μία εμπειρία που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα στον καθένα».
Σε ερώτησή μας για το πώς προέκυψε η θέση του ως συντονιστής στο follow up activity, μας δήλωσε ότι «Καθώς είχα συμμετάσχει ως μέλος στην ομάδα των δημοσιογράφων στο Micc στην Krzyzowa της Πολωνίας, μου προτάθηκε από τον οργανισμό Euphoria με την Κανέλλα και τον Μάνο το follow up activity του Micc».
Μαρίνος-Εμμανουήλ Καλπάκος
Είναι 21 χρονών, κατοικεί στην Αλσούπολη Νέας Ιωνίας και έλκει την καταγωγή του από το Ηράκλειο Κρήτης. Στο MICC GR φέρει την ευθύνη για τον συντονισμό των Δικαστών.
Βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών του, στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμίου Θράκης και στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τα ντραμς, τις ταινίες, το θέατρο (αρχαίο, ως επί το πλείστον), τη λογοτεχνία και τα αθλήματα.
Σχετικά με την εμπειρία του από το MICC της Πολωνίας, την χαρακτηρίζει ως θετικότατη. «Γνώρισα πολύ κόσμο από πολλά μέρη, ανταλλάξαμε απόψεις με κόσμο από διαφορετικά υπόβαθρα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεργασία μου με φοιτητές νομικής από διαφορετικά νομικά περιβάλλοντα και η εκθεσή μου σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης από αυτούς με τους οποίους εκπαιδευόμαστε στην Ελλάδα.»
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς ανέλαβε την θέση ως συντονιστής στο follow up activity, είπε ότι μετά από την συμμετοχή στο MICC της Πολωνίας δέχτηκε πρόταση από τον οργανισμό EUphoria και την αποδέχτηκε με ιδιαίτερη τιμή.
Κανέλλα Αθανασίου
Είναι 23 χρονών, κατοικεί και σπουδάζει στην Κομοτηνή, με καταγωγή από Τρίπολη Αρκαδίας. Στο MICC GR έχει αναλάβει τον συντονισμό των Εισαγγελέων και των δικηγόρων Υπεράσπισης.
Είναι τελειόφοιτη στο τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το τένις, την μουσική και είναι μέλος του ρητορικού ομίλου Κομοτηνής.
Αναφερόμενη στην εμπειρία της στο MICC της Πολωνίας την χαρακτήρισε ως «Πρωτόγνωρη» και συγκεκριμένα είπε:«Ένιωσα τυχερή που παρευρέθηκα σε αυτόν τον τόπο και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τόσους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και να ανταλλάξουμε απόψεις σε ζητήματα νομικού και διεθνούς χαρακτήρα. Μέσω του προγράμματος σφυρηλατήθηκε η νομική μου σκέψη και εδραιώθηκε το ενδιαφέρον μου για το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο».
Δεδομένης της συμμετοχής της στο MICC της Πολωνίας, αποτέλεσε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η τιθέμενη εκ της Euphoria πρόταση για την διοργάνωση μιας παρόμοιας προσομοίωσης στην Αθήνα. «Θεώρησα καθήκον και υποχρέωση να προσπαθήσω να αναμεταδώσω τις γνώσεις και την εμπειρία την οποία απέκτησα καθ’όλη τη διάρκεια του Πενθήμερου προγράμματος στην Πολωνία.» Για αυτό το λόγο ανέλαβε το συντονισμό των Εισαγγελέων και των δικηγόρων Υπεράσπισης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Παναγιώτης Παναγόπουλος (Δικαστής)
Είναι 24 χρονών, κάτοικος Αθηνών και έχει καταγωγή από την Πύλο Μεσσηνίας. Είναι ασκούμενος Δικηγόρος και Μεταπτυχιακός φοιτητής των Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, πηγαίνει βόλτες και στα ενδιαφέροντά του βρίσκεται ο κινηματογράφος.
Σε ερώτησή του που έμαθε για το MICC GR, απάντησε ότι το είδε σε διαφήμιση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα από το facebook.
Οι προσδοκίες του από την συμμετοχή του είναι να έρθει σε επαφή περισσότερο με το θεσμό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επειδή κατά τα λεγόμενά του είναι ένα δίκαιο που δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινές και θέλει να μάθει κάποια πράγματα. «Μου αρέσει η απονομή της Δικαιοσύνης και οτιδήποτε μπορεί να με φέρει πιο κοντά σε τέτοιες διαδικασίες».
Σόνια Μουλά (Συνήγορος Υπεράσπισης)
Είναι 24 χρονών, κάτοικος Αθηνών και έλκει την καταγωγή της από τα Ιωάννινα. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νομική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτό το διάστημα κάνει την άσκησή της στο Νομικο Συμβουλιο του Κρατους. Περνάει τον ελεύθερό της χρόνο ταξιδεύοντας και ασχολείται με την ποίηση και το σινεμά.
Ερωτώμενη για το πως γνώρισε το MICC GR μας δήλωσε ότι «είχα κάνει like στην EUphoria και έτσι μου εμφανίστηκε στην αρχική μου».
Όπως μας λέει, επιδιώκει μέσω της διοργάνωσης «Να συμπληρώσω τις ήδη υφιστάμενες γνώσεις μου στο διεθνές ποινικό δίκαιο, να γνωρίσω άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα με εμένα, να γνωρίσω τον οργανισμό της EUphoria καλύτερα για μελλοντικές συνεργασίες».
Νεφέλη Θεοφανοπούλου (Εισαγγελέας)
Είναι 20 ετών, κάτοικος Αθηνών και σπουδάζει στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Περνάει τον ελεύθερο της χρόνο με γιόγκα, μαγειρική και είναι social media manager σε μουσικό συγκρότημα.
Και εκείνη, όπως οι προαναφερθέντες συμμετέχοντες έμαθε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για τη διοργάνωση, ειδικότερα όμως μέσα από τη σελίδα του Erasmus+.
Ερωτώμενη για το τι επιθυμεί να αποκομίσει από την διοργάνωση μας δηλώνει: «Δεν είχα ξανασχοληθεί με κάτι τελείως νομικό και θα ήθελα να δω και την πλευρά αυτής της επιστήμης. Να δω την αντίληψη του κόσμου μέσα από διαφορετική οπτική γωνία σε συγκεκριμένα θέματα».