17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαPix: Βραζιλία και FinTech στα καλύτερά τους

Pix: Βραζιλία και FinTech στα καλύτερά τους


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Βραζιλία, λοιπόν, ναι. Ποιος θα περίμενε πως μια χώρα σαν τη Βραζίλια, που δεν φημίζεται για τη βιομηχανία ή τον πλούτο της, αλλά για το εξαιρετικό ποδόσφαιρο και το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο, θα ήταν πρωταγωνίστρια στη στήλη των Οικονομικών για την καινοτομία και την πρωτοπορία της στον κόσμο των ηλεκτρονικών πληρωμών;

Ας πιάσουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Αφορμή για την όλη κουβέντα ήταν μία κυρία στην περιοχή Μπραζίλια, στην πατρίδα του ποδοσφαίρου κατά πολλούς στη Λατινική Αμερική, η οποία, προσπαθώντας να βρει από τα διερχόμενα οχήματα λίγα κέρματα για να μπορέσει να βρει κάτι να φάει, δήλωνε, μέσω της χάρτινης επιγραφής που κρατούσε στα χέρια, ότι δέχεται και την όποια λιγοστή οικονομική ενίσχυση μέσω Pix.

Το Pix, λοιπόν, πρόκειται για ένα σύστημα διαδικτυακών πληρωμών, πολύ εύκολο στη χρήση, που τον Δεκέμβριο θα κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας από τη στιγμή που το λάνσαρε για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας. Έκτοτε, μετρά 110 εκατομμύρια μεμονωμένους χρήστες και περισσότερα από 89 δισεκατομμύρια δολάρια σε διακίνηση, με τη Βραζιλία να κλέβει την πρωτοκαθεδρία στις διαδικτυακές συναλλαγές, σημειώνοντας αριθμούς μεγαλύτερους και από αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ακόμη και των ίδιων των εμπνευστών του.

Πηγή εικόνας: Feedzai

Ελαττώματα, φυσικά, και υπάρχουν, όμως σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την ίδια τη χώρα και την επικρατούσα κατάσταση. Εδώ και κάμποσα έτη, η εγκληματικότητα ήταν αυξημένη, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το γρήγορο χρήμα. Είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο υπό την απειλή βίας ή όπλου, οι επίδοξοι ληστές, οι σύγχρονοι πορτοφολάδες, ή οι απαγωγείς ταχείας δράσης, αν προτιμάτε, να οδηγούν αθώους πολίτες στα ATMs, ώστε να τους αναγκάσουν να προχωρήσουν σε αναλήψεις και να τους πάρουν τα χρήματα. Λύση μέσω Pix δεν υπάρχει, καθώς, πολύ απλά, τα κινητά μπαίνουν στη θέση των ATMs. Οι ανιχνεύσιμες πια συναλλαγές και οι αυστηροί περιορισμοί στα ποσά, ιδιαιτέρως τις βραδινές ώρες που συνηθίζονταν τέτοιες επιθέσεις, είναι κάποια από τα μέτρα προστασίας που προσφέρει η πλατφόρμα.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με τις προσφερόμενες δυνατότητες, μιας και με μία και μόνο εφαρμογή παύει να είναι απαραίτητη η διατήρηση πολλών διαφορετικών λογαριασμών σε διαφορετικές τράπεζες για την εξυπηρέτηση πελατών και προμηθευτών. Μηδενικά διατραπεζικά τέλη, πληρωμές σε γιορτές και αργίες και υπηρεσίες με ένα και μόνο άγγιγμα, από όλους, προς όλους!

Έχουμε πολλάκις αναφέρει στο παρελθόν τη σημασία και την ώθηση που οι εταιρείες FinTech μπορούν να προσφέρουν, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Nubank. Το έδαφος της Βραζιλίας είναι αρκετά εύφορο για τέτοιου είδους δράσεις, αφού η διαδικτυακή παρουσία των ανθρώπων της είναι στα ύψη και μακάρι να προκύψουν κι άλλες παρόμοιες ιδέες για να καλυφθούν ανάγκες σε όλο τον πλανήτη.

Πηγή εικόνας: Insider

Ανταγωνισμός υπάρχει και, όσο περνάει ο καιρός, θα αυξάνεται και θα είναι εντονότερος. Είναι στα χέρια των διαχειριστών το κατά πόσο μία πλατφόρμα, μία εταιρεία, ένα σύστημα θα καταφέρει να μείνει στο προσκήνιο για αρκετό καιρό. Μιλώντας για το Pix, το άμεσο μέλλον θα φέρει δυνατότητες πληρωμών και εκτός σύνδεσης, καθώς και διεθνείς συναλλαγές. Ποιος ξέρει και τι ακόμα;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Το γκολ της Βραζιλίας στις e-πληρωμές, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.