13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΠώς οι αλλαγές στους δείκτες επηρέασαν το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Πώς οι αλλαγές στους δείκτες επηρέασαν το Χρηματιστήριο Αθηνών;


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Ανοδικά έκλεισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιώντας την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διαστήματος. Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, η κινητήριος δύναμη ξεπρόβαλε από τον κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών. Στο επίκεντρο ήταν η ΔΕΗ στο +8% εξαιτίας της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, σε παρομοίους ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε και η ΤΕΡΝΑ, αφού η βελτίωση του ομίλου της αρχίζει να αποτυπώνεται στο ταμπλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλές συνεδριάσεις, ο τζίρος έφτασε σε υψηλά σχετικά επίπεδα, καθώς η ΑΜΚ της ΔΕΗ απελευθέρωσε τη ρευστότητα στην αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,59% στις 921,26 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 905,10 μονάδων (-0,19%) και 922,15 μονάδων (+1,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,32%, στις 2.224,59 μονάδες, ενώ o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 605,11 μονάδες.

Στο ταμπλό, η ΔΕΗ σημείωσε άλμα 8,18%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ολοκληρώνει στο +6,48% και τη ΓΕΚ Τέρνα στο +5,70%. Ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 3,26%, με τις ΕΧΑΕ, Titan και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, Jumbo, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Coca-Cola και Ελλάκτωρ, με τις ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Eurobank και ΟΛΠ, με την Aegean να κλείνει στο -1,16% και τη Motor Oil στο -1,21%.

Με ήπιες μεταβολές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με σκοπό τη συντήρηση δυνάμεων. Αναλυτικότερα, την Τρίτη, μετά τις εξελίξεις η αγορά κινήθηκε σε ένα κλίμα εξισορρόπησης και μεικτών προσήμων. Ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν και πάλι η ΔΕΗ λόγω της επικείμενης αναβάθμισής της στον MSCI. Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αμέτοχoς στη βελτιωμένη εικόνα της αγοράς. Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη τη συγκεκριμένη μέρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, εν ολίγοις, αναμενόμενη, αφού χρειάζεται μια συνεδρίαση στην οποία η αγορά θα αφομοιώσει τα δεδομένα.

Πηγή εικόνας: taxheaven.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 920,52 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 919,19 μονάδων (-0,22%) και 924,30 μονάδων (+0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,32%, στις 2.217,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 600,41 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 2,85%, με τις Eurobank, Μυτιληναίο και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και Coca-Cola. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 3,69%, με τις ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Στο +1,37% έκλεισε η Aegean, ενώ οι Βιοχάλκο, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank έκλεισαν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΟΤΕ και Πειραιώς.

Οι διορθωτικές κινήσεις, σε συνδυασμό με τις κατοχυρώσεις κερδών, συνεχίζουν σε ήπιους ρυθμούς. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, η αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 πλήττουν την αγορά, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές και η πλειοψηφία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνουν σε αρνητικό πρόσημο. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί ο τζίρος να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι επενδυτές βρίσκονται εις αναμονή της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, προκειμένου να διαλευκάνει το τοπίο με ποιες θα είναι οι αλλαγές. Τέλος, το ενδιαφέρον της μέχρι τώρα πορείας είναι ότι αυτές οι διορθωτικές κινήσεις δεν είναι έντονες, όπως γινόταν συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις, προαναγγέλλοντας ότι η αγορά ίσως έχει τη δυναμική να απορροφήσει την άνοδο της Δευτέρας και να βελτιώσει την εικόνα της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 918,06 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 913,11 μονάδων (-0,80%) και 920,92 μονάδων (+0,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,21%, στις 2.212,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 597,37 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Titan και Aegean σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος, Motor Oil, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Coca-Cola και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο ενισχύθηκε κατά 2,70%, με τις ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Jumbo να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%, παρέχοντας σημαντικές στηρίξεις στην αγορά. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Ελλάκτωρ.

Σταθεροποιητική και ταυτοχρόνως διορθωτική ήταν η πορεία της αγοράς η οποία, παρόλο το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έφτασε σε απώλειες μέχρι τις 911 μονάδες, εν τέλει περιόρισε στις 917. Αναλυτικότερα, την Πέμπτη, μεικτή ήταν η εικόνα των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να καταφέρνει στο τέλος να γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Επιπλέον, η προσθήκη της ΔΕΗ στον MSCI Standard Greece ήταν δεδομένη, με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι οι επενδυτές που προχώρησαν σε κατοχυρώσεις κερδών. Βλέπουμε ότι επικρατεί επιφυλακτικότητα στις αγορές, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ της ίδιας μέρας ανακοινλωθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, που επρόκειτο να επηρεάσουν όλες τις αγορές. Τέλος, τα θετικά της ημέρας ότι η αγορά κρατεί ακόμα την επαφή με της με τις 920 μονάδες, κι ο Mid Cap βρίσκεται κοντά σε υψηλά 10ετίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 917,80 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 911,90 μονάδων (-0,67%) και 918,21 μονάδων (+0,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 70,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,01%, στις 2.212,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 594,52 μονάδες.

Στο ταμπλό, η ΔΕΗ έχασε 4,77%, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της -2,83%. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Σαράντης και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, Motor Oil και Coca-Cola έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, προσφέροντας σημαντικές στηρίξεις στην αγορά. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Alpha Bank, Titan, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στο κόκκινο με τέσσερεις διαδοχικές συνεδριάσεις ολοκλήρωσε την εβδομάδα αυτή το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ειδικότερα, την Παρασκευή, την πορεία της αγοράς καθόρισαν οι αλλαγές στον MSCΙ Standard. Επομένως, ισχυρές απώλειες σημειωθήκαν στην Εθνική Τράπεζα, όπως και τις τέσσερεις προηγούμενες ημέρες, καθώς δεν εισήχθησαν στον δείκτη. Παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισε κι ο ΟΛΠ, αφού διαγράφηκε από τον δείκτη Small Cap. Όσο αναφορά τη ΔΕΗ, η εισαγωγή της οφείλεται στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διότι αυξάνεται η κεφαλαιοποίηση αλλά και το free float, δηλαδή ο αριθμός των μετοχών που διακινείται εύκολα μέσω του Xρηματιστηρίου Aθηνών. Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ακόμα διαταράσσουν τις αγορές, σε συνδυασμό με την επιβολή του νέου lockdown για ανεμβολίαστους πολίτες σε ορισμένες χώρες, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους επενδυτές.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 913,94 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 913,94 μονάδων (-0,42%) και 922,52 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,45%, στις 2.202,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 587,31 μονάδες.

Στο ταμπλό, το -3,14% της Εθνικής, αλλά και το -2,3% σε ΟΛΠ και ΟΤΕ, άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά, η οποία έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Alpha bank, με τις Titan και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca-Cola, Λάμδα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με το +3,62% που κατέγραψαν.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,31%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 2,43%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.