13.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαH EΤΕπ θεωρεί τους Έλληνες κλιματικά ευαίσθητους

H EΤΕπ θεωρεί τους Έλληνες κλιματικά ευαίσθητους


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Στο παρελθόν, έχουμε αρκετές φορές θίξει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το πώς αυτή θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει την οικονομία του πλανήτη σε όλα τα επίπεδα. Εξίσου πολλές φορές έχουμε εκθειάσει τη μάχη που δίνει εδώ και αρκετό καιρό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών και, φυσικά, τη δική της συνεισφορά στον περιορισμό της χρήσης άνθρακα.

Σε πρόσφατη έρευνά της, τα αποτελέσματα της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις χθες, ανακοίνωσε πως ο ελληνικός λαός φαίνεται να έχει πια συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα της πολυσυζητημένης κλιματικής αλλαγής και να εμφανίζεται σε σημαντικό βαθμό ενημερωμένος. Συνοπτικά, τα ευρήματα, όπως αυτά αναφέρονται στο επίσημο δελτίο τύπου της ΕΤΕπ, αναφέρουν πως:

  • το 76% θεωρεί ότι ανησυχεί περισσότερο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κλίμα απ’ ότι ανησυχεί η κυβέρνηση της χώρας τους,
  • το 88% θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή,
  • το 62% θεωρεί ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά έως το 2050 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει
  • το 60% είναι υπέρ στο να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα από το κράτος, τα οποία θα επιβάλλουν αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων (μείωση 11 μονάδων σε σχέση με πέρυσι)
  • το 74% θα επιθυμούσε την εισαγωγή φόρου σε προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη
  • το 88% δηλώνει ότι επιθυμεί να αντικαταστήσει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων με γρήγορα τρένα χαμηλών ρύπων σε συνεργασία με γειτονικές χώρες.

Ακόμη, το 83% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα κατά τον αιώνα που διανύουμε. Άλλωστε, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας (88%) θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά του (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 77%).

Πηγή εικόνας: businessdaily.gr

Ωστόσο, αυτή η φαινομενική συναίνεση υποκρύπτει κάποιες διαφορές μεταξύ των επιμέρους ομάδων του ελληνικού πληθυσμού, καθώς καταγράφονται πολύ διαφορετικά επίπεδα ανησυχίας και προσδοκιών στο θέμα του κλίματος μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων, μεταξύ αντρών και γυναικών και μεταξύ των επιμέρους κοινωνικοοικονομικών κατηγοριών.

Αντιλαμβανόμενοι την κλιματική κρίση

Όπως προαναφέρθηκε, το 76% θεωρεί ότι ανησυχεί περισσότερο για το κλίμα απ’ ότι ανησυχεί η κυβέρνηση του κράτους τους. Έτσι, διαφαίνεται πόσο απαισιόδοξοι είναι αναφορικά με την ικανότητα της χώρας τους να προχωρήσει στη ζητουμενη πράσινη μετάβαση. Μόλις το 38% θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει δραστικά έως το 2050 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει, όπως δεσμεύεται και από τη Συμφωνία των Παρισίων. Συνεπώς, οι περισσότεροι (62%) θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, το 60% των Ελλήνων θα ήταν υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων από το κράτος και τα οποία θα επέβαλλαν αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (88%) πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά του, ενώ μόλις το 9% των Ελλήνων θεωρεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το ενεργειακό ζήτημα

Στην ερώτηση σε ποια πηγή ενέργειας θα πρέπει να βασιστεί η χώρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (61%), αρκετά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (63%).  Έντονη στήριξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα καταγράφεται από τους συμμετέχοντες άνω των 64 ετών (74%), ενώ αυτό το ποσοστό μειώνεται κατά 15 μονάδες στους κάτω των 30 ετών (59%). Ακόμη, το 52% των συμμετεχόντων με χαμηλότερα εισοδήματα είναι υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι του 60% των συμμετεχόντων με υψηλότερα εισοδήματα.

Πηγή εικόνας: insider.gr

Ακόμη, οι Έλληνες, συνολικά, τάσσονται λιγότερο υπέρ της πυρηνικής ενέργειας από ότι οι λοιποί Ευρωπαίοι (5% έναντι 12%). Στην Ελλάδα, τα άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών (3%) τάσσονται λιγότερο υπέρ της πυρηνικής ενέργειας από ότι τα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών (6%).

Τέλος, οι Έλληνες θεωρούν σε σημαντικό βαθμό ότι η χώρα τους θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το τι πιστεύουν οι λοιποί Ευρωπαίοι (21% έναντι 17%). Η εξοικονόμηση ενέργειας κατατάσσεται πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον αυξημένο ρόλο του φυσικού αερίου (12%).

Οι δημοφιλέστερες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

Το 74% των Ελλήνων –μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (69%) – θα ήταν υπέρ της εισαγωγής ενός φόρου σε προϊόντα και υπηρεσίες που επιδρούν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, πως το 68% των συμμετεχόντων με χαμηλότερα εισοδήματα, θα ήταν υπέρ ενός τέτοιου φόρου και στην Ελλάδα. Οι ίδιοι τάσσονται, επίσης, υπέρ της επιβολής εγγύησης τουλάχιστον 5 ετών σε κάθε ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό προϊόν (92%) και της αντικατάστασης των πτήσεων μικρών αποστάσεων με γρήγορα τρένα χαμηλών ρύπων (90%). Τέλος, είναι υπέρμαχοι μέτρων, όπως η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών όσον αφορά τη βιώσιμη κατανάλωση (95%).

O Christian Kettel Thomsen. Πηγή εικόνας: eib.org

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen, δήλωσε: «Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι οι Έλληνες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, θεωρούν, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι, ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Θεωρώ ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές μπορεί να συνέβαλαν ώστε η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων να αναφέρουν ότι νιώθουν τις επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Ο Όμιλος ΕΤΕπ ενέκρινε πρόσφατα τον Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας για να επιτύχει τη φιλόδοξη ατζέντα του για τη στήριξη επενδύσεων ύψους 1 τρις ευρώ στους τομείς της δράσης για το κλίμα και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας κατά την περίοδο 2021-2030 και για να διαθέσει πάνω από το 50% της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ στους τομείς της δράσης για το κλίμα και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας έως το 2025. Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, μεταξύ άλλων, επιβλέπω τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Η εντατικοποιημένη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΤΕπ και την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τη δράση για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της υποδομής της χώρας, ώστε να αυξηθεί η χρήση ηλεκτρικών ιδιωτικών οχημάτων στην Ελλάδα, την απεξάρτηση των νησιών από τον άνθρακα, η οποία είναι καίριας σημασίας για την προώθηση του τοπικού βιώσιμου τουρισμού, την αντικατάσταση των στόλων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία μηδενικών εκπομπών άνθρακα και την κλιμάκωση της ελληνικής κυκλικής οικονομίας».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Το 83% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα κατά τον 21ο αιώνα., ΕΤΕπ. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.