11.9 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑφιέρωμα: Top 8 Ψέματα-Αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα (Μέρος Β’)

Αφιέρωμα: Top 8 Ψέματα-Αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα (Μέρος Β’)


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Είναι πράγματι δύσκολη η επιλογή των Ψεμάτων-Αυταπατών, για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος. Το δίλημμα είναι το εξής: παρουσίαση των «αυταπατών» προ του 2015 και κατά το ‘α εξάμηνο της διαπραγμάτευσης ή των μετέπειτα ως και σήμερα προεκλογικά; Η αλήθεια είναι ότι οι «αυταπάτες» εκείνες που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς θώκους ήταν οργανικά δεμένες και συνεχίζουν να είναι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του. Οπότε ο παραπάνω διαχωρισμός είναι μάλλον δύσκολος. Θα ακολουθήσουμε λοιπόν τις «αυταπάτες», οι οποίες έχουν περάσει στο τελικό στάδιο: στο στάδιο που ως «δίκαια» έγιναν «πράξη».

  • «Μόνιμη 13η Σύνταξη…»

Πρόσφατα, μέσα στον προεκλογικό πυρετό, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την χορήγηση της 13ης σύνταξης. Συγκεκριμένα οι χιλιάδες συνταξιούχοι που έσπευσαν στα ΑΤΜ να λάβουν τις συντάξεις τους μέσα στον Μάιο και ελάχιστες μέρες πριν τις τριπλές εκλογές, αντί να λάβουν το αναμενόμενο ποσό της 13ης έλαβαν … ένα δείγμα αυτής. Αυτό γιατί μέσα στην σύνταξη που παραχωρήθηκε υπήρχε μια εισφορά 6% για την υγεία που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει για πρώτη φορά αλλά και  η παρακράτηση φόρου 22%. Πράγμα που δεν περίμενε κανείς. Έτσι λοιπόν φτάσαμε ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.200 μεικτά να λαμβάνει 13η ύψους 250 ευρώ (30% του ποσού της κύριας σύνταξης συν τις παρακρατήσεις). Έπειτα, βέβαια, άρχισαν να διαφαίνονται και τα πρώτα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία, με το eurogroup να κρούει καμπανάκι δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Πάντως άξιζαν οι εξαγγελίες, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα … και επίδομα.

  • «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων…»

Τον Ιανουάριο του 2015 σε συγκέντρωση στη Ρόδο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί κατά του Αντώνη Σαμαρά καθώς «ξεπουλούσε» τη δημόσια περιουσία. Τότε ο Αλέξης έλεγε ότι είναι χρέος μας να υπερασπίσουμε την δημόσια μορφή των αεροδρομίων και να τα σώσουμε «από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ», που θα μας γύριζε πίσω στη Φεουδαρχία. Λίγο αργότερα από το ίδιο βήμα θα ζητούσε και την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και την … κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Μόλις στις 12 Απριλίου του 2017 η διοίκηση της Fraport περνούσε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και κατευθυνόταν προς το γραφείο του πρωθυπουργού. Έπειτα από τη λήξη της συνάντησης της είχαν πωληθεί 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Χαρακτήρισε τη στιγμή σημαντική για την Ελλάδα, γιατί είναι μια επένδυση 1,234 δις. Αυτά είναι καλό να γίνονται…

  •  «Καμία αύξηση στον Φ.Π.Α… Δεν πειράζουμε την έκπτωση Φ.Π.Α. στα νησιά…»

Και όμως, ουκ ολίγες φορές ακούσαμε τον Τσίπρα να υπόσχεται ότι δεν θα αυξήσει την φορολογία και το ΦΠΑ. Όμως η αλήθεια δεν είναι και τόσο σύμφωνη με τις … επιθυμίες τους.

Οι φόροι αυξήθηκαν συνολικά κατακόρυφα. Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%. Αυξήθηκαν οι φόροι από τα ενοίκια. Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 50% στο 100%. Καταργήθηκε ο ειδικός μειωμένος φόρος κατανάλωσης. Επιβλήθηκε φόρος στο ιντερνέτ, στην πολυτελή διαβίωση, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη μπύρα, στο κρασί, στο airbnb. Αυξήθηκε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα. Μέχρι και στην κατανάλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιβλήθηκε φόρος 1ευρώ ανά 10ml υγρού!

Πως το είπε ο Τσακαλώτος; «Υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή». Άαα γεια σου!

  • «Είμαστε υπερήφανοι γιατί την ώρα που σε άλλες χώρες στην Κεντρική Ευρώπη έχτιζαν τείχους και φράχτες, οι Έλληνες άνοιγαν τις καρδιές τους…»

Η παραπάνω δήλωση έγινε ύστερα από την βράβευση του Αλέξη Τσίπρα από τον Global Hope Coalition στις ΗΠΑ, για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να χτίσει ένα αφήγημα της Ελλάδας των «ανοιχτών συνόρων» σε αντιδιαστολή με την Ευρώπη «των φραχτών…». Η πραγματικότητα όμως είναι πεισματάρα. Η ελληνική κοινωνία όντως, ως ένα βαθμό, άνοιξε τη καρδιά της. Η Ελληνική κυβέρνηση, όμως, συμμετείχε και συμμετέχει σε όλες τις συμφωνίες στις οποίες πρωτοστάτησε η Ε.Ε. σχετικά με την διαχείριση των προσφυγικών ροών, όπως η συμφωνία Ε.Ε. – Λιβύης και Ε.Ε. – Τουρκίας. Μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δημοσίευσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις συνθήκες φιλοξενίας που επικρατούσαν στην Μόρια αλλά και γενικότερα στα κέντρα υποδοχής. «Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά, η χωρητικότητα των οποίων είναι για μόλις 6.000 άτομα. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου έχει ξεπεράσει κατά έξι φορές τις δυνατότητες φιλοξενίας του». Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ εξαίρεση στην γενικότερη ανικανότητα της Ε.Ε. να  αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές, παρά ακολούθησε – και ακολουθεί – κατά γράμμα τις πολιτικές της, που κατάφωρα καταπατούν σε πολλές περιπτώσεις το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε στο μυαλό μας την κοινωνία των πολιτών και τις αυτοοργανωμένες δράσεις της, από τον κρατικό μηχανισμό.

Σαν OffLine Post είμαστε αποφασισμένοι να γράφουμε για τα «ψέμματα και τις αυταπάτες» οποιασδήποτε κυβερν΄ήσεως!

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.