10.7 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Χαμένος Πάπυρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», του Γρηγόριου Σκλιάμη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Χαμένος Πάπυρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», του Γρηγόριου Σκλιάμη


Της Αριάδνης-Παναγιώτας Φατσή,

Δεν είναι λίγες οι φορές που στα παιδικά ή εφηβικά μας χρόνια διαβάσαμε βιβλία ή παρακολουθήσαμε ταινίες που αφορούσαν αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Το παρελθόν, με όλες τις συναρπαστικές του ιστορίες, έχει αποτελέσει τόσο έναυσμα για την εξέλιξη των ιστορικών επιστημών όσο και έμπνευση για αρκετούς συγγραφείς, οι οποίοι έχουν, μέσα από τις αφηγήσεις τους, συνδέσει τα ιστορικά γεγονότα με τη δράση και την εξέλιξη των χαρακτήρων που αναζητούν κάθε φορά τη μεγάλη τους ανακάλυψη. 

Μια τέτοια ιστορία διαβάσαμε και σας προτείνουμε στο βιβλίο του Γρηγόριου Σκλιάμη «Ο Χαμένος Πάπυρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με το μυθιστόρημα «Το δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το 2019, και έπεται να ολοκληρωθεί με το τρίτο μέρος, που θα λέγεται «Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στα επόμενα χρόνια. Παρόλο που είναι τμήμα τριλογίας, το βιβλίο εισάγει και από μόνο του ευχάριστα τον αναγνώστη στην ιστορία. 

Πριν, όμως, σας πω περισσότερα για την ιστορία, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον συγγραφέα. Ο Γρηγόριος Σκλιάμης έχει γεννηθεί στο Ναύπλιο, αλλά ζει στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές Οικονομικών και εργάστηκε επί σειρά ετών στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Η ενασχόλησή του με θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι καταδύσεις και η μελέτη της Ιστορίας, τού έχουν δώσει όλα τα εργαλεία και τις γνώσεις, για να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό τις περιπέτειες των αρχαιολόγων χαρακτήρων των βιβλίων του.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Γρηγόριος Σκλιάμης. Πηγή Εικόνας: beautydaysbymary.blogspot.com

Ο πρόλογος του μυθιστορήματος μάς μεταφέρει στο μακρινό 324 π.Χ., έναν χρόνο πριν τον θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη, οπότε ο Πτολεμαίος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκινά το ταξίδι του πίσω στην Ελλάδα, έχοντας αναλάβει την αποστολή να παραδώσει στον φιλόσοφο Αριστοτέλη, που είναι γνωστό ότι είχε διδάξει τον Αλέξανδρο, ένα κειμήλιο μεγάλης αξίας. Πρόκειται για έναν πάπυρο, ο οποίος έχει κομβική σημασία για την αποκάλυψη της λειτουργίας του ιερού δαχτυλιδιού, που οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας γνωρίζουν ήδη και έχουν βρει από το προηγούμενο μέρος της σειράς. 

Στη συνέχεια, η αφήγηση του βιβλίου μας επιστρέφει στο παρόν, όπου συναντάμε τους ερευνητές που θα μας απασχολήσουν. Ο Φίλιπ, ο οποίος κατευθύνει την ομάδα των αρχαιολόγων, επικοινωνεί με την αρχαιολόγο Δρ. Ζιζέλ Ρενό και τον Τζακ, πρώην Πλωτάρχη στο σώμα των SEALs του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η ανακάλυψη ενός ναυαγίου κοντά στη Ρόδο, με το οποίο φέρεται να έχει επιχειρηθεί η μεταφορά ορισμένων παπύρων από τον Αλέξανδρο προς τον Αριστοτέλη, είναι εκείνη που ξεκινάει έναν νέο κύκλο ερευνών για την ανεύρεση του χαμένου εγγράφου. Από την Αθήνα, την ομάδα ενισχύουν ο επικεφαλής της αποστολής για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καθηγητής Βασίλης Παπαδημητρίου, και ο Γρηγόρης, ένας νέος αρχαιολόγος, που αγαπά ιδιαίτερα την επιστήμη του. Παρόλα αυτά, οι ήρωές μας δεν είναι οι μόνοι που ψάχνουν για τον χαμένο πάπυρο. Αργότερα, γνωρίζουμε το αντίπαλο δέος, τον Ιβάνοφ, μεγιστάνα με έδρα τη Νέα Υόρκη και το δεξί του χέρι, τον Κρούγκερ, ο οποίος αυτή τη φορά υπόσχεται ότι θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή του και να εμποδίσει την αντίπαλη ομάδα να φτάσει πρώτη στην ανακάλυψη, υιοθετώντας κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για να το πετύχει.

Αφού έχουμε γνωρίσει τις αντιμαχόμενες ομάδες που θα προσπαθήσουν να βρουν τον χαμένο πάπυρο, οι ήρωές μας ξεκινούν την αναζήτησή τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, μαθαίνουν πολλά και περνούν από σημαντικά μέρη για τους σκοπούς της έρευνάς τους. Ο αναγνώστης τούς ακολουθεί στην Αθήνα, στο Άγιο Όρος, στην Κωνσταντινούπολη, στα Μετέωρα, αλλά και στη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η δίψα τους για την ανακάλυψη, που τόσο επιθυμούν να φέρουν εις πέρας, τους οδηγεί ακόμη και στη Ρώμη, για να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη του Βατικανού, δίνοντας έναν επικό, σχεδόν, χαρακτήρα στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Παρόλα αυτά, οι αρχαιολόγοι μας δεν είναι μόνο ικανοί να ερευνούν στα βιβλία τους – το αντίθετο, μάλιστα. Έχουν ανεπτυγμένες ακόμη και τις μαχητικές τους δεξιότητες, που σίγουρα τους χρειάζονται συχνά, για να αντιμετωπίσουν τους αδίστακτους αντιπάλους τους, αλλά είναι και άνθρωποι που εκτιμούν τις απολαύσεις της ζωής, ερωτεύονται βαθιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι εγκλωβισμένοι σε μια μονοδιάστατη ύπαρξη. 

Πηγή Εικόνας: Facebook / Ομάδα: Γρηγόριος Σκλιάμης Βιβλίο: Το Δαχτυλίδι Του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το τέλος του βιβλίου -αν και δε θα σας το αποκαλύψω- είναι ακριβώς αυτό που πρέπει για να εμφυσήσει στον αναγνώστη την περιέργεια και να τον κάνει να περιμένει με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο της σειράς, στο οποίο, όπως φαίνεται και από τον τίτλο που έχει ανακοινωθεί, οι πρωταγωνιστές θα αναζητήσουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την επιστήμη της Αρχαιολογίας μέχρι και σήμερα, ελπίζοντας να φτάσουν στην επιτυχία και να βρουν, τελικά, αυτό που ψάχνουν. 

Μέχρι, λοιπόν, να εκδοθεί το επόμενο βιβλίο της σειράς, μη διστάσετε καθόλου να ξεκινήσετε την εν λόγω τριλογία και να αφήσετε το παραστατικό ύφος και τις πλούσιες γνώσεις του συγγραφέα να σας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι μέσα από το οποίο θα μάθετε πολλά, μαζί με τους ήρωες των βιβλίων του. Ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις της Ιστορίας, η αμεσότητα του βιβλίου θα σας συναρπάσει και ίσως τελικά να σας αλλάξει γνώμη!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.