20 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

11η Ιουνίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1917: Ο Αλέξανδρος, γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου, ανεβαίνει στο θρόνο της Ελλάδος μετά την εκδίωξη του πατέρα του και του αδελφού από τη χώρα μετά από παρέμβαση των δυνάμεων της Αντάντ. Γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1893, σπούδασε στη σχολή Ευελπίδων και έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως αξιωματικός του πυροβολικού. Με την ανάρρησή του στο θρόνο λήγει ένα μέρος του εθνικού διχασμού και ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας και την οδηγεί στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν οι καλύτερες αλλά ο Αλέξανδρος δεν στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια του πρωθυπουργού. Ο βασιλιάς επισκέφθηκε στις 8 Ιουλίου το 1920 το Δεδεαγάτς, που έκτοτε ονομάζεται Αλεξανδρούπολη. Στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ ο βασιλιάς περπατούσε με τον σκύλο του στο κτήμα των ανακτόρων στο Τατόι, ο σκύλος συγκρούστηκε με έναν από τους δύο μακάκες, που είχε ως κατοικίδια ο βασιλιάς. Ο τελευταίος, στην προσπάθεια του να χωρίσει τα δύο ζώα, δέχθηκε επίθεση από τον μακάκα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Κλήθηκαν κορυφαίοι γιατροί από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Ο βασιλιάς δυστυχώς ήταν καταδικασμένος σε θάνατο γιατί η μόλυνση είχε προχωρήσει αρκετά. Έτσι, στις 25 Οκτωβρίου του 1920 στις 16:12 άφησε την τελευταία του πνοή στα ανάκτορα του Τατοΐου αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς βασιλιά.


1931: Ιδρύεται το τμήμα Πολιτικών επιστημών του Πάντειου πανεπιστημίου με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου. Ο Αλέξανδρος Πάντος ήταν νομικός και πολιτκός επιστήμονας. Στη διαθήκή του άφηνε στο ελληνικό κράτος 450.000 δραχμές και ο τάφος του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της σχολής. Το Πάντειο βρίσκεται στην Αθήνα και ιδρύθηκε το 1927 με πρωτοβουλία του Κύπριου νομικού και πολιτικού επιστήμονα, Γεώργιου Φραγκούδη. Το πανεπιστήμιο αποτελείται από 4 σχολές. Την σχολή επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, την Πολιτικών επιστημών, την Κοινωνικών επιστημών και Ψυχολογίας και Διεθνών σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Γνωστοί καθηγητές του πανεπιστημίου ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο Αλέξανδρος Σβώλος, ο Δημήτρης Τσάτσος, ο Θάνος Βερέμης και άλλοι. Γνωστοί απόφοιτοι είναι ο Ευάγγελος Μεïμαράκης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και άλλοι.


2013: Στις 11 Ιουνίου η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά παίρνει αιφνιδίως την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ κάτι που έγινε με επέμβαση των ΜΑΤ στους πομπούς μετάδοσης της. Οι αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική  την απόφαση της κυβέρνησης και η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση. Η ΕΡΤ συνέχισε μέσω άλλων πομπών, που διέθετε, την μετάδοση των εκπομπών της και την 7η Νοεμβρίου τα ΜΑΤ εισήλθαν στο μέγαρο της ραδιοτηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή. Το 2015 με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ η δημόσια τηλεόραση λειτούργησε ξανά σαν σήμερα το 2015. Οι εργαζόμενοι αποκαταστάθηκαν στις θέσεις τους και το κανάλι λειτουργούσε πλήρως.  


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ