11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑπό πού πηγάζει το κουτσομπολιό;

Από πού πηγάζει το κουτσομπολιό;


Της Σταυρούλας Παναγάκη,

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, δεν είναι μόνο πολιτικό ον αλλά και κοινωνικό. Αυτό σημαίνει ότι συμβιώνει μαζί με άλλους όμοιούς του σε μία μεγάλη κοινωνική ομάδα όπου ο καθένας είναι μοναδικός και αποτελεί μία αυτοτέλεια. Στα πλαίσια αυτά, είναι αδύνατο να μην προχωρήσει στη σύγκριση του εαυτού του με τους άλλους, αυτό είναι ακριβώς το σημείο, λοιπόν, που αρχίζει ο σχολιασμός και η κριτική. Με απλά λόγια παίρνει τη θέση του το γνωστό σε όλους μας «κουτσομπολιό». Πρόκειται για τον αργόσχολο καλόβουλο ή κακόβουλο σχολιασμό της ζωής του άλλου, αλλά και τη διάδοση ανυπόστατων φημών. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται, συνήθως, όταν το πρόσωπο, το οποίο συζητιέται, είναι απόν.

Στην προσπάθεια σκιαγράφησης των λόγων που οδηγούν τον άνθρωπο στο κουτσομπολιό θα ήθελα να τονίσω κάτι βασικό. Όντας σε μία κοινωνία, η σύγκριση είναι επιθυμητή και αποδεκτή. Τι εννοώ; Εννοώ ότι όλοι θα συγκρίνουμε τον εαυτό μας, σχολιάζοντας τον συνάνθρωπο. Όλοι έστω μία φορά στη ζωή μας έχουμε «κουτσομπολέψει», το θέμα είναι να μη γίνεται συνήθεια κάτι τέτοιο. Δε χρειάζεται να αναλώνουμε χρόνο αναλύοντας τις ζωές των άλλων με εξονυχιστικές λεπτομέρειες. Αντιθέτως, καλό είναι να θαυμάζουμε τον διπλανό μας και να επιθυμούμε την αυτοβελτίωση με κάθε ευκαιρία.

Πηγή εικόνας: incimages.com

Όσοι ασχολούνται σε επαναλαμβανόμενο επίπεδο με τη ζωή του άλλου και φροντίζουν να τον επικρίνουν χωρίς καθόλου διακριτικό τρόπο, αλλά ούτε και συμβουλευτικά/υποδειγματικά, συνήθως έχουν την τάση να σκέφτονται αρνητικά και να υπεραναλύουν πράγματα και καταστάσεις που δεν είναι απαραίτητα. Γενικότερα λέμε όχι σε μίζερους ανθρώπους που είναι μονίμως απαισιόδοξοι και έχουν την τάση να παραπονιούνται για τα πάντα μιας και θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους. Τα λεγόμενα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Συνάμα, άνθρωποι που κουτσομπολεύουν δεν έχουν αυτοπεποίθηση, νιώθουν μειονεκτικά και χρήζουν ανάγκης επιβεβαίωσης. Είναι καλό να σε ενδιαφέρει η γνώμη του άλλου και να την προσμετράς για να γίνεις καλύτερος, χωρίς ωστόσο να εξαρτάσαι από εκείνη. Βρες τα με τον εαυτό σου, κάνε πράγματα για αυτόν, πέτυχε την προσωπική σου ανάπτυξη και γαλήνη διότι εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι σε κάνει ευτυχισμένο.

Ακόμη το να παίρνεις τα πάντα προσωπικά είναι δείγμα ότι δεν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου. Προσοχή! Το να υπερασπίζεσαι αυτό που είσαι και πρεσβεύεις είναι δεδομένο ξεκάθαρα. Το να διαφωνείς και να έχεις διαφορετικά επιχειρήματα από τον άλλον είναι επίσης όχι απλά καλό, αλλά και αναγκαίο. Η κριτική αντίληψη, άλλωστε, είναι κάτι που όλοι θα πρέπει να διαθέτουν, ώστε να αμύνονται μέσω της δύναμης αυτής, όμως το να ακούς ένα σχόλιο που δεν είναι κακό και εσύ να το παρεξηγείς ή το να νομίζεις πως ο άλλος «πετάει» υπονοούμενα και σπόντες για εσένα -πράγμα το οποίο δεν ισχύει- είναι πρόβλημα. Ίσως, η λέξη «πρόβλημα» είναι βαριά, έχετε δίκιο. Τέλος πάντων, αν κάνεις αυτό που περιγράφηκε παραπάνω, πριν προλάβεις να αντιδράσεις, κάνε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου και σκέψου μη τυχόν και γίνεσαι υπερβολικός.

Τέλος, η ζήλεια είναι συνώνυμο της κοινωνικής κριτικής ή πιο απλότροπα του κουτσομπολιού. Ζηλεύω κάποια ή κάποιον που έχει κάτι που εγώ δεν έχω. Συνήθως, ζηλεύει κανείς κάποιον που απολαμβάνει τις διακοπές του με τον/την σύντροφό του, που ηρεμεί και έχει μία ισορροπημένη οικογένεια. Ζηλεύει, επίσης, έναν που σημειώνει επιτυχίες στον επαγγελματικό του τομέα και έχει μία άνετη ζωή σε επίπεδο οικονομικό. Μένουμε μακριά από τέτοιες σκέψεις, τροφοδοτούμε το μυαλό μας με θετική ενέργεια και σκέψη, παλεύοντας για το καλύτερο.

Πηγή εικόνας: lifestylechoices.net

Για να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε την αλήθεια σε εποχές σαν τη σημερινή όπου ο ανταγωνισμός κυριαρχεί, για να μπορέσεις να επιβιώσεις οφείλεις να οπλιστείς με την ασπίδα της δύναμης, της αυτοπεποίθησης και της ικανότητας του διαλογισμού. Κοίταξε τι γίνεται στο δικό σου το σπίτι και άσε του γείτονα. Σπαταλάς πολύτιμο χρόνο από τον εαυτό σου ασχολούμενος με τα προβλήματα ή και την ευτυχία του άλλου. Γι’ αυτό, πάρε ένα χαρτί και γράψε καθημερινά τις σκέψεις σου αλλά και τα προτερήματά σου. Συνειδητοποίησε τι έχεις ως σήμερα πετύχει, απόλαυσε κάθε δευτερόλεπτο από τη ζωή σου σαν να μην υπάρχει αύριο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 14 πράγματα που δεν κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, protothema.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταυρούλα Παναγάκη
Σταυρούλα Παναγάκη
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής Αθηνών. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και κοινωνικού περιεχομένου. Μέσω της αρθρογραφίας έχει την δυνατότητα να εκφράζει τον προβληματισμό της για τα τεκταινόμενα.