12.8 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής ΔίκηςΚ. Αγγελοπούλου, Ε. Γκλαβίνη, Γ. Καραδαΐδης: «Η μεγαλύτερη πρόκληση του ΕΔΕΔ είναι...

Κ. Αγγελοπούλου, Ε. Γκλαβίνη, Γ. Καραδαΐδης: «Η μεγαλύτερη πρόκληση του ΕΔΕΔ είναι η διαδικασία των προφορικών»


Συνέντευξη στη Δέσποινα Χρίστινα,

Οι νικητές της Ποινικής Δικαιοδοσίας του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης, Κλαίρη Αγγελοπούλου, Ελισάβετ Γκλαβίνη και Γρηγόρης Καραδαΐδης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παραχώρησαν με μεγάλη χαρά στο OffLine Post την παρακάτω συνέντευξη. Μίλησαν για τα οφέλη που αποκόμισαν από τον διαγωνισμό, για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τέλος, για το ποιες συμβουλές θα έδιναν στους επόμενους διαγωνιζόμενους. Αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να διαγωνιστούν εντός του Εφετείου Αθηνών υπό τις οδηγίες της προπονήτριάς τους, Μαρινιώς Βεργίνη, με κύριο στόχο να περάσουν όσο το δυνατόν πιο όμορφα και να αποκομίσουν τα μέγιστα. Ωστόσο, όχι μόνο ευχαριστήθηκαν την όλη διαδικασία, αλλά συγκέντρωσαν και την υψηλότερη βαθμολογία έναντι των υπόλοιπων ομάδων, της τάξης του 178,875/200, βαθμολογία που τους εξασφάλισε πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε τμήματα επιφορτισμένα με καθήκοντα που άπτονται του Ποινικού Δικαίου.

  • Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή σας στον ΕΔΕΔ;

Κ.Α: Πιστεύω ότι ήταν μία πάρα πολύ ωραία εμπειρία από την στιγμή της προετοιμασίας, μέχρι και την προφορική διαδικασία. Ήταν πάρα πολύ ωραία η συνεργασία με την ομάδα. Μάθαμε πώς συντάσσουμε ένα δικόγραφο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, μιας και, βγαίνοντας από τη σχολή, θα γνωρίζουμε να γράφουμε -έστω σε πρώιμο στάδιο. Όσον αφορά την προφορική διαδικασία, επίσης, ήταν πάρα πολύ ωραίο αυτό το διήμερο, μιας και μπήκαμε σε μία πρόκληση και γνωρίσαμε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα άτομα. Αυτό ήταν κάτι πολύ ωραίο, γενικά.

Στιγμιότυπο από τη διαγωνιστική διαδικασία / Αρχείο ELSA Greece
  • Για ποιο λόγο επιλέξατε να διαγωνισθείτε σε αυτή τη δικαιοδοσία;

Γ.Κ: Προσωπικά επέλεξα να διαγωνιστώ στην ποινική δικαιοδοσία, διότι πέρυσι, που συμμετείχα οργανωτικά στο διαγωνισμό, ήμουν μάρτυρας στην ποινική δικαιοδοσία και είχα περάσει τέλεια. Είχα δει το πόσο «παιχνιδιάρικη» είναι, αλλά και πόσο νομική. Παράλληλα, είχα δει και πόση σχέση έχει με τη συζήτηση πάνω σε πραγματικά ζητήματα και το γεγονός ότι μπορείς να βάζεις μέσα και στοιχεία πιο «χαλαρά», πέρα από τα στενά νομικά. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι είναι λατρεία μου το ποινικό δίκαιο, το αγαπώ πάρα πολύ, δογματικά μου αρέσει τρομερά ο τρόπος που δομείται και, παρόλο που επαγγελματικά ίσως δεν στοχεύω να γίνω ποινικολόγος, θεωρητικά και ως επιστημονικό πεδίο το ποινικό δίκαιο μου αρέσει πάρα πολύ.

  • Μακροπρόθεσμα σε ποιον κλάδο της Νομικής Επιστήμης θα θέλατε να αφοσιωθείτε και για ποιο λόγο;

Ε.Γ: Για μένα, που τελείωσα και το τέταρτο έτος των σπουδών μου, ήταν ένα δίλημμα, εάν θα επιδιώξω κάτι στο εξωτερικό ή αν θα μείνω στην Ελλάδα. Γνωρίζω πάντως με απόλυτη βεβαιότητα πως εάν αποφασίσω να μείνω στην Ελλάδα, και από άποψη σπουδών και από άποψη καριέρας, η ποινική δικονομία και το ποινικό δίκαιο με έχουν κερδίσει πλήρως, παρακολουθώ τα μαθήματα αυτά λες και παρακολουθώ την αγαπημένη μου ταινία, δεν μπορώ να σταματήσω να ακούω τον καθηγητή μου, δεν μπορώ να σταματήσω να διαβάζω αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων. Οπότε, νομίζω ότι με έχει κερδίσει πλήρως το ποινικό.

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του ΕΔΕΔ; Πόσο εύκολο είναι για ένα φοιτητή Νομικής να ανταποκριθεί στην προσομοίωση μιας πραγματικής δίκης;

Γ.Κ: Προσωπικά, πιστεύω ότι μεγαλύτερη πρόκληση του ΕΔΕΔ είναι η διαδικασία των προφορικών, γιατί στα γραπτά ναι μεν έχεις την έρευνα και τη διαδικασία του διαβάσματος, ωστόσο σίγουρα έχεις τον χρόνο να ανταποκριθείς. Για εμένα, τα προφορικά, και ειδικά, εν όψει των πολύ αξιόλογων Δικαστικών και Καθηγητών που έχουμε, αλλά και απέναντι σε μία δύσκολη ομάδα, η οποία έχει να σου αντικρούσει εκείνη την ώρα τα επιχειρήματα σου, είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Εσύ, από την άλλη, εξετάζεσαι στο τι μπορείς να φέρεις ως αντίθετα επιχειρήματα για να πείσεις τον Δικαστή εκείνη την ώρα, στο πλαίσιο, δηλαδή, εξάσκησης της ετοιμολογίας και της ταχύτητας σου να απαντήσεις. Επί της ουσίας, εκεί εξετάζεται το πόσο καλά διαβασμένος είσαι. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση από μόνη της για έναν φοιτητή Νομικής η συμμετοχή, ειδικά στην προφορική διαδικασία. Θέλει πάρα πολλή δουλειά, θέλει πολλή καλή γνώση των βάσεων και των θεμελίων του Δικαίου, για να μην κάνεις μεγάλα, σοβαρά λάθη. Αλλά, από την άλλη, πρέπει σίγουρα να ενθαρρύνονται τα παιδιά να συμμετέχουν και να βγαίνουν έξω από το comfort zone τους, ρισκάροντας έτσι, το να κερδίσουν πολλά σε ικανότητες και σε σχέσεις.

Στιγμιότυπο από τη διαγωνιστική διαδικασία / Αρχείο ELSA Greece
  • Τι κερδίσατε από τη συμμετοχή σας στον ΕΔΕΔ και τι θα συμβουλεύατε τους επόμενους υποψηφίους;

Ε.Γ: Μπορώ να πω ότι η εμπειρία του να μιλάω μπροστά σε δικαστές ήταν κάτι πρωτόγνωρο, οπότε κέρδισα οπωσδήποτε στο κομμάτι του να μου φύγει αυτό το άγχος και να δω μία πιθανή εικόνα του εαυτού μου στο μέλλον. Αυτό, για μένα, ήταν πάρα πολύ ωραίο. Επίσης, η ομάδα σου και το πώς δένεσαι μαζί της είναι μοναδικό, γιατί είσαι σε πάρα πολύ έντονες συνθήκες πίεσης, πάρα πολλή δουλειά, πάρα πολύ διάβασμα. Επίσης, καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα τα νομικά, όταν κάνεις μία τέτοια προσομοίωση και η συμβουλή μου στους επόμενους θα ήταν με την ομάδα να είναι συνεργάσιμοι, επιμελείς, με όρεξη και σίγουρα, να μην λάβουν συμμετοχή στον διαγωνισμό, εάν δεν είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν πολύ χρόνο. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουν πως ό,τι και να γίνει στο τέλος – όποιο και να είναι το αποτέλεσμα – τα οφέλη είναι ατελείωτα.

Σχόλιο από την προπονήτρια της ομάδας, κα. Μαρινιώ Βεργίνη

Προσωπικό Αρχείο Μ. Βεργίνη

Νομίζω ότι τα παιδιά φέτος λειτούργησαν πάρα πολύ καλά μαζί, νομίζω ότι ταίριαξαν και οι τρεις τους, και ως προσωπικότητες, και στον τρόπο εργασίας τους. Δηλαδή και ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον και ταυτόχρονα, όλοι μαζί μπορούσαν να συνεργαστούν προς το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό φάνηκε ήδη από το γεγονός ότι μπορούσαν να επιλέξουν το κομμάτι, με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί ο καθένας τους, με αποτέλεσμα να είναι ευχαριστημένοι όλοι με αυτό που ανέλαβαν. Μπορούσαν να προσαρμοστούν ο ένας στον τρόπο δουλειάς και στον τρόπο ομιλίας για την προφορική διαδικασία του άλλου, έτσι ώστε να υπάρχει όσο γίνεται μία ομοιογένεια και να μπορούμε να λειτουργήσουμε καλά. Από εκεί και πέρα, μπορώ να πω ότι στη συνεργασία περάσαμε πάρα πολύ όμορφα όλοι μαζί. Υπήρχε χημεία, υπήρχε διάθεση, υπήρχε συνεργασία και δεν είχαμε προβλήματα. Νομίζω όλα λειτούργησαν πάρα πολύ ωραία και θα μείνει έτσι και για μένα μία πολύ όμορφη εμπειρία.

Ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης!
Οι νικητές του τομέα Ποινικής Δικαιοδοσίας: Γρηγόρης Καραδαΐδης, Κλαίρη Αγγελοπούλου και Ελισάβετ Γκλαβίνη / Αρχείο Δέσποινας Χρίστινα

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δέσποινα Χρίστινα
Δέσποινα Χρίστινα
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τη μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου. Έχει, ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον τομέα της εγκληματολογίας. Γνωρίζει αγγλικά και αυτό το διάστημα διδάσκεται την τουρκική γλώσσα. Από μικρή είχε το όνειρο να ασχοληθεί με την επιστήμη του δικαίου, καθώς πέραν του δικού της δίκιου επιδιώκει να υπερασπιστεί και όσων αδυνατούν να το κάνουν για τον εαυτό τους.