Του Χρήστου Τσολάκη,
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου, εκλογές μετά από 4 χρόνια στην Ελλάδα κάτι που είχαμε να δούμε καιρό στον τόπο, έδωσαν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Αλλά προτού αναλύσω τα στοιχεία θα ήθελα να επισημάνω δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι όποιος ισχυρίζεται ότι ήταν μια χαλαρή ψήφος ζει σε ένα όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό είναι ξεκάθαρο πρώτα από όλα από την συμμετοχή η οποία τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν στο 56,57% ενώ σε αυτές βρίσκεται στο 58,56%, ενώ και το κλίμα στα δυο πρώτα κόμματα ήταν περισσότερο βουλευτικών εκλογών παρά ευρωεκλογών μιλώντας για ψήφο εμπιστοσύνης και για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αφήνοντας στην άκρη τα θέματα της Ευρώπης.
Το 2ο είναι ότι πρέπει να επισημανθεί η επιτυχία των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δέχτηκαν πλήγμα αξιοπιστίας τα τελευταία χρόνια, αφού μια εβδομάδα πριν τις εκλογές έδιναν προβάδισμα 7% στην ΝΔ, με το δημοσκοπικό λάθος να τοποθετείτε στο συν-πλην 2%, και καθαρή 3η θέση στο Κίνημα Αλλαγής.
Τώρα σε ότι αφορά τα στοιχεία που μας έδωσαν αυτές οι εκλογές, με την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αφού η σχεδόν το 9,5% διαφορά είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
Πρώτα από όλα αυτή η διαφορά οφείλεται στην αλλαγή προτιμήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων, όπως μας έδειξε το exit poll. Πρώτα από όλα οι νέοι 17-24 οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια επέλεξαν 1η την ΝΔ με διαφορά 5% από τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ μάλλον πληρώνει την φθορά της διακυβέρνησης του και το τέλος του αντισυστηματικού κόμματος που προωθούσε την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση. Βέβαια εδώ πρέπει να επισημανθεί το μεγάλο ποσοστό που πήρε η Χρυσή Αυγή από την νεολαία που έφτασε το 13%, κάτι που πρέπει να προβληματίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Μια άλλη κοινωνική ομάδα που γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση είναι οι συνταξιούχοι παρά την κουτσουρεμένη 13η σύνταξη που έλαβαν. Αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται στο ότι σύμφωνα με το exit poll ο κόσμος αποφάσισε τι θα ψηφίσει καιρό πριν και όχι την τελευταία εβδομάδα, κρίνοντας την γενικότερη εικόνα που βλέπει από τα κόμματα.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία υπήρξε καταλύτης για τους ψηφοφόρους στην Βόρεια Ελλάδα κάτι που σε μεγάλο ποσοστό θεωρείται ότι θα παραμείνει και στις εκλογές στις 7 Ιουλίου. Εκεί τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώθηκαν αφού σημείωσαν πτώση σε διψήφιο ποσοστό, με το πιο υψηλό να είναι η μείωση που αγγίζει το 17% στις Σέρρες. Επιπλέον για την Μακεδονία είδαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της περιοχής έπεσε κάτω από το 20%. Φυσικά εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ήταν η περιοχή της Φλώρινας στην οποία η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγο κάτω από 7%.
Εν κατακλείδι είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ήττα στρατηγικής μην έχοντας την αίσθηση της κοινωνίας, αρνούμενος πεισματικά την αποτύπωση που έδιναν οι δημοσκόποι, χάνοντας στα πάντα (συνταξιούχους, νέους, μεσαία τάξη, γυναίκες, δημοσίους υπαλλήλους, βόρεια Ελλάδα). Και με τις βουλευτικές εκλογές να έρχονται σε 1 μήνα είναι αρκετά δύσκολο να αντιστρέψει μια τόσο μεγάλη διαφορά.
Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1998 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι γνώστης αγγλικών και γαλλικών.