11 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα στον 21ο αιώνα

Η μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα στον 21ο αιώνα


Της Ελένης Παπανικολάου,

Μία μάχη, η οποία ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. Την εποχή που η γυναίκα περνούσε ως παιδί όλο τον χρόνο της στο σπίτι και έπειτα ως ενήλικη και ως σύζυγος ήταν προσηλωμένη στην οικογένεια και το νοικοκυριό της, χωρίς να μπορεί να βγει έξω από το σπίτι μόνη της, τότε που δεν είχε το δικαίωμα του λόγου και την ελευθερία που με τόσο αγώνα έχει διεκδικήσει. Σε αντίθεση με τον άντρα που είχε -και εξακολουθεί να διατηρεί- το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εργασία, για την γυναίκα η εργασία της περιοριζόταν μέσα στο σπίτι της, καθώς το καθήκον της ήταν να φροντίζει την οικογένεια της.

Τον τελευταίο αιώνα, οι γυναίκες στην Ελλάδα κατάφεραν να κατακτήσουν σταδιακά νομική ισότητα. Συγκεκριμένα, το 1945, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διεθνής συμφωνία που επιβεβαίωσε την αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Έκτοτε, ο ΟΗΕ βοήθησε στο να δημιουργηθεί μία ιστορική κληρονομιά διεθνώς συμφωνημένων στρατηγικών, προτύπων, προγραμμάτων και στόχων, με απώτερο σκοπό την προώθηση της ισότητας των γυναικών παγκοσμίως.

Πηγή εικόνας: joakimtellez.wordpress.com

Με τα χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη και οι τεχνικές υπηρεσίες τους προώθησαν τη συμμετοχή των γυναικών ως ισότιμων εταίρων με τους άνδρες, ώστε να επιτευχθεί αειφόρος ανάπτυξη, ειρήνη, ασφάλεια και πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενδυνάμωση των γυναικών αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό χαρακτηριστικό των προσπαθειών του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων παγκοσμίως.

Έτσι, από τον χώρο της κουζίνας και γενικά από τα 150 τετραγωνικά του σπιτιού της, η γυναίκα κατάφερε να φτάσει στην αίθουσα του σχολείου, έπειτα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρά και τέλος να γίνει μία καταξιωμένη επιχειρηματίας, δασκάλα, ακόμα και μέλος πολιτικού κόμματος. Γενικότερα, η εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα, κατάφερε να αποδείξει στο αντίθετο αλλά και στο ίδιο το φύλο πως δεν είναι μόνο ικανή να πραγματοποιεί τα θέλω των άλλων και πως η θέση δεν της είναι μόνο μέσα στο σπίτι της.

Πηγή εικόνας: mynet.com

Επομένως, το γυναικείο φύλο έχει κάνει μία μεγάλη και θεαματική εξέλιξη όσο αφορά την θέση που έχει αποκτήσει στην κοινωνία, αποδεικνύοντας πως μπορεί να καταφέρει πολλά και σπουδαία πράγματα. Επιπλέον, μπόρεσε να «γκρεμίσει» τα στερεότυπα που μας περιτριγυρίζουν χρόνια τώρα, όπως για παράδειγμα το ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να δουλέψουν σε οικοδομές ή να συμμετέχουν στα κοινά και να εκφράζουν την προσωπική τους άποψη στη βουλή. Έπειτα από ένα σκληρό αγώνα, ο οποίος έχει διαρκέσει πολλούς αιώνες και συνεχίζεται, οι γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν τον σεβασμό όλων των ανθρώπων γύρω τους και να διαδώσουν το σπουδαίο μήνυμα πως δεν είναι αδύναμες. Αντιθέτως είναι δυνατές και δεν θα επιτρέψουν ποτέ σε κανέναν να τους συμπεριφερθεί σαν ένα άψυχο αντικείμενο, καθώς έχουν κερδίσει κι αυτές το δικαίωμα στην ελευθερία, καθώς και το σημαντικότερο δικαίωμα, αυτό της ζωής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Έρευνα για την ιστορική διαδρομή της ισότητας των δύο φύλων, alfavita.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.