17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΨηφιακό ευρώ: Μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Ψηφιακό ευρώ: Μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα


Του Αλεξάνδρου Κίφορ,

Έχουμε μιλήσει αμέτρητες φορές στο παρελθόν για τα ψηφιακά νομίσματα και την είσοδό τους στις παγκόσμιες αγορές. Αμέτρητες αναφορές έχουν γίνει και σε συγκεκριμένα από αυτά, στην αξία τους και στο πως λειτουργούν. Ενώ φαίνεται πως αυτά τα νομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και η χρήση τους γίνεται από όλο και πιο πολλούς ανθρώπους, εμφανίζονται και οι δυσκολίες και τα εμπόδια. Σε πρώτη φάση οι διάφοροι περιορισμοί από τις κυβερνήσεις σε συνδυασμό με τους περιορισμούς εκ μέρους κάμποσων εταιρειών, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οίκων ενώ εντύπωση προκαλεί ο «πόλεμος» που ξεκίνησε η ΕΚΤ έναντι αυτών. Σε συνέχεια αυτού, η ΕΚΤ έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για το ψηφιακό ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε μετά από αρκετό χρόνο συζητήσεων, την καθιέρωση του ψηφιακού ευρώ το οποίο όμως δε πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, αλλά να τα συμπληρώσει. Έτσι λοιπόν, και μετά από πιθανή υιοθέτηση αυτής της μορφής νομίσματος, αλλά και σε συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «κόβει» χρήμα όπως κάνει μέχρι και σήμερα. Επίσης, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το ψηφιακό ευρώ, Φάμπιο Πανέτα, χαρακτήρισε αυτήν την απόφαση της ΕΚΤ ως την αρχή της εποχής του ψηφιακού χρήματος, μια εποχή στην οποία οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ακολουθούν τις εξελίξεις και όχι να τις αγνοούν. Περνώντας τώρα στο κυρίως ζήτημα αυτού του άρθρου, ας δούμε μερικές πληροφορίες για το ψηφιακό ευρώ. Αρχικά, φαίνεται πως η ΕΚΤ ξεκινάει όλο αυτό το εγχείρημα καθώς από την μια πλευρά υπάρχουν οι τράπεζες οι οποίες θέλουν αργά ή γρήγορα να καθιερώσουν ένα ψηφιακό νόμισμα στην προσπάθεια τους για εκσυγχρονισμό. Από την άλλη, συνεχίζει να υφίσταται η απειλή των κρυπτονομισμάτων, αλλά και η απειλή που πηγάζει από τα σχέδια τεχνολογικών κολοσσών για δημιουργία δικών τους ψηφιακών νομισμάτων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Diem, ένα «προϊόν» του κολοσσού Facebook. Δεύτερον, το E-Euro αναμένεται να είναι μια ηλεκτρονική μορφή του σημερινού ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος όπως το γνωρίζουμε. Βέβαια, η μεγάλη διαφορά αναμένεται να είναι για τον χρήστη του συγκεκριμένου νομίσματος, αφού θα έχει δυνατότητα δημιουργίας τραπεζικού λογαριασμού απευθείας στην ΕΚΤ. Μια δυνατότητα η οποία αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με την τοποθέτηση χρημάτων σε άλλες τράπεζες ή ακόμα και σε σύγκριση με την τοποθέτηση αυτών εντός του σπιτιού. Η λίστα με τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού νομίσματος συνεχίζει, καθώς με αυτό οι καθημερινές συναλλαγές θα γίνονται με γρήγορο, ασφαλή και απλό τρόπο, ενώ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν και η εντολή θα δίνεται μέσω κινητού ή πιστωτικής τράπεζας.

Πηγή: businessdaily.gr

Αν και οι συζητήσεις για το ψηφιακό ευρώ είναι όλο και πιο έντονες, η Ευρώπη δείχνει να έχει μείνει αρκετά πίσω σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα και η Ιαπωνία, καθώς όλες οι παραπάνω πειραματίζονται ήδη με τα ψηφιακά νομίσματα CBDC (Central Bank Digital Currencies). Μάλιστα, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι επικριτές ή σκεπτικιστές του εγχειρήματος, οι οποίοι δηλώνουν έντονη ανησυχία αφού θεωρούν πως οι ιδιωτικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να χάνουν έδαφος και ισχύ σε περίπτωση που οι πολίτες ξεκινήσουν να επενδύουν σε ψηφιακά νομίσματα, αναζητώντας παράλληλα ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο στην ΕΚΤ σε περιόδους κρίσης. Άλλες ανησυχίες και σκέψεις αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων και το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Συνοψίζοντας, αναμένεται την επόμενη διετία να μάθουμε πολλά περισσότερα αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ και με το αν τελικά θα υιοθετηθεί, καθώς αρκετοί ευρωπαίοι πολίτες για την ώρα προτιμούν τις συναλλαγές με μετρητά, που είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος πριν την τελική υιοθέτηση αυτού του νομίσματος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • ΕΚΤ: Πράσινο φως για το ψηφιακό ευρώ, Deutsche Welle. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Κίφορ
Αλέξανδρος Κίφορ
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά οικονομικά. Ενδιαφέρεται για οικονομικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικά. Στόχος του, να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στις οικονομικές αποφάσεις, αλλά και να προσφέρει λύσεις και ιδέες για το προσωπικό (οικονομικό) τους καλό.