9.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠοιο το άμεσο μέλλον του κατώτατου μισθού;

Ποιο το άμεσο μέλλον του κατώτατου μισθού;


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Όσο πλησιάζει η Δευτέρα 26 Ιουλίου, τόσο εντείνεται η αγωνία σχετικά με την επικείμενη κυβερνητική απόφαση που θα καθορίσει τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη,  μετράμε αντίστροφα για τις νέες εξελίξεις.

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων υπομνημάτων σε διάφορους φορείς, ανάμεσα τους η Τράπεζα της Ελλαδας και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Επισημαίνεται πως προτάσεις έχουν την ίδια ώρα καταθέσει τα μέλη πενταμελούς επιτροπής με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Κατά πάσα πιθανότητα, το ύψος του κατώτατου μισθού θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα, με τα ήδη υπάρχοντα, ενώ έχει τεθεί υπό συζήτηση μία πιθανή αύξηση της τάξης του 1-2%. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει διατήρηση ως το πέρας του τρέχοντος έτους και αύξηση από την πρώτη μέρα του επόμενου. Η άλλη εναλλακτική παρατείνει την αγωνία περίπου εφτά μήνες, αφού κάνει λόγο για διατήρηση στα σημερινά δεδομένα ως τον Ιούλιο του 2022, με την πολυαναμενόμενη αύξηση να ξεκινά, τον Αύγουστο, κατά την κορύφωση του ερχόμενου καλοκαιριού.

Πηγή εικόνας: typosthess.gr

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες έως τώρα φήμες, υπάρχουν τρεις πιθανές εκδοχές για τις ανακοινώσεις που πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας την προσεχή Δευτέρα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πάρει την ευθύνη για την τελική έκβαση στην υπόθεση «κατώτατος μισθός». Αναλυτικότερα,

  1. Αρχικά, το πρώτο και σημαντικότερο βάσει πιθανοτήτων σενάριο, το οποίο αξιολογείται ενδελεχώς από το οικονομικό επιτελείο της χώρας, διατηρεί τον κατώτατο μισθό σε σταθερό επίπεδο. Αναλυτικότερα, λόγω και της ύφεσης λόγω υγειονομικής κρίσης, οι κατώτατες μικτές απολαβές ανέρχονται στα 650€ σε μηνιαία βάση, ποσό που βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές του 2019. Παρότι τα λοιπά σενάρια συγκεντρώνουν αρκετά μικρότερες πιθανότητες, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά.
  1. Το σενάριο που ακολουθεί, περιλαμβάνει την αύξηση που προαναφέρθηκε στις προηγούμενες γραμμές, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Μία με δύο μονάδες ποσοστιαίες μονάδες αύξησης, με την αιτιολόγηση να κρύβεται σε μια ενδεχόμενη αναστάτωση που θα επικρατούσε στην αγορά, αν μία τέτοια αλλαγή συνέβαινε εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω ακόμη κορωνοϊού και μεταλλάξεων.
  2. Τρίτο και τελευταίο σενάριο, αυτό που βάζει στο ψυγείο την αύξηση, παρόμοιας πάντα κλίμακας, για έναν ημερολογιακό χρόνο από τώρα. Οι ίδιοι φορείς και εκπρόσωποι θα αναλάβουν τις εισηγήσεις και τα ανάλογα υπομνήματα, με τις εξελίξεις να παραμένουν ίδιες, απλά με μία κάποια καθυστερηση.

Ιστορίας συνέχεια, περί οριστικοποίησης κατώτατου μισθού, σε περίπου τέσσερα 24ωρα από τώρα. Καλώς ή κακώς, τα δεδομένα δεν πρόκειται να μεταβληθούν σε μεγάλο βαθμό, όποτε και να έρθει τελικά η μικρή αυτή αύξηση. Ανακούφιση σίγουρα δεν θα είναι ικανή να προσφέρει, όμως είναι μία αρχή που δημιουργεί προσδοκίες και αποτελεί καλό οιωνό για τα επόμενα χρόνια.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Tι έρχεται για τον κατώτατο μισθό – Όλες οι εισηγήσεις, capital.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.