10.3 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

8η Μαΐου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1821: Μάχη της Γραβιάς. Οι δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη συγκρούονται με τις δυνάμεις των Ελλήνων επαναστατών υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Ο Βρυώνης είχε προσκαλέσει τον Ανδρούτσο σε συνάντηση στο χάνι της Γραβιάς με σκοπό να τον πείσει να έρθει με το μέρος των Οθωμανών. Ωστόσο, ο Ανδρούτσος, αποφασισμένος να πολεμήσει, έπεισε τους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Πανουργιά, οι οποίοι είχαν ηττηθεί πρόσφατα στην Αλαμάνα μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο και οι 1.200 περίπου εξεγερμένοι έλαβαν θέσεις μάχης. Οι Οθωμανοί αιφνιδιάστηκαν από την ενέδρα των Ελλήνων και αφού σκόρπισαν στα γύρω βουνά τις ομάδες ατάκτων των Δυοβουνιώτη και Πανουργιά ξεκίνησαν να επιτίθενται εναντίον του Ανδρούτσου, ο οποίος είχε οχυρωθεί στο χάνι με 117 μαχητές. Ο Ομέρ Βρυώνης, βλέποντας πως οι επιθετικές του ενέργειες δεν είχαν αντίκτυπο, απέσυρε τις δυνάμεις του και έδωσε διαταγή για την έλευση κανονιών από τη Λαμία. Στη συνέχεια, ο Ανδρούτσος, με έξοδο από το χάνι, οδήγησε τους άντρες του σε επίθεση στο οθωμανικό στρατόπεδο, εξέλιξη που πανικόβαλε τους Οθωμανούς και χάρισε στους επαναστάτες μία σημαντική νίκη και ταυτόχρονα, μία ανάσα για την επανάσταση στην ανατολική Στερεά Ελλάδα.


1884: Γεννιέται στο Λαμάρ της Πολιτείας Μιζούρι ο 33ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  Χάρυ Τρούμαν. Το όνομα του συνδέθηκε, με τη ρίψη των ατομικών βομβών στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, και, κυρίως, λόγω του ότι η απόφαση εκείνη ήταν περισσότερο πολιτική παρά στρατιωτική. Επίσης, συνδέθηκε με το λεγόμενο «Δόγμα Τρούμαν», δηλαδή την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των καταστροφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο όμως στις μη κομμουνιστικές χώρες. Το Δόγμα φανέρωσε την διάθεση των Η.Π.Α. να διεξάγουν παγκόσμια εκστρατεία κατά των κομμουνιστών, σημείο πάντως στο οποίο βρήκε την αποδοχή πολλών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που ανησυχούσαν για την αύξηση της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, με αφορμή και τον αποκλεισμού του Βερολίνου, ο οποίος τελικά απέτυχε χάρις στην αμερικανική παρέμβαση.


1899: Γεννιέται στη Βιέννη ο Φρίντριχ Όγκουστ φον Χάγιεκ, Αυστριακός οικονομολόγος, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός, θεωρητικός του κλασικού φιλελευθερισμού και της Αυστριακής Σχολής Οικονομικής Σκέψης. Στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομικά. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου για την έρευνα του Επιχειρηματικού Κύκλου, καθώς και μέλος του London School of Economics, όπου και δίδαξε. Το επιστημονικό του έργο του απέδωσε το 1974 το Νόμπελ Οικονομίας, το οποίο και μοιράστηκε με τον Γκουνάρ Μιρντάλ. Απεβίωσε τον Μάρτιο του 1992 στο Φράιμπουργκ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ