11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΈνα πολιτικό debate

Ένα πολιτικό debate


Του Δημήτρη Τόλια,

Λόγω της ηλικίας μου δεν έχω παρακολουθήσει πολλά σε αριθμό debate στην Ελλάδα. Το debate των τεσσάρων υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ ήταν ένα από τα καλύτερα και πιο έντονα που έχω παρακολουθήσει. Η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Πατούλης, ο Γιάννης Σγουρός και ο Γιάννης Πρωτούλης αντιπαρέθεσαν τις θέσεις τους στα μεγάλα ζητήματα του «κράτους της Αττικής». Τις θέσεις των υποψηφίων έχω παρουσιάσει σε προηγούμενο μου άρθρο.

Το debate είχε έντονο πολιτικό στίγμα αμφισβητώντας τις φωνές που υποστηρίζουν την κατάρρευση των ιδεολογικών θέσεων στην σύγχρονη πολιτική σκηνή και δη στο πεδίο της αυτοδιοίκησης το οποίο, σε περιφερειακό επίπεδο, υποτιμάται καθότι μεσολαβεί μεταξύ Ευρωεκλογών και Δημοτικών εκλογών.

Αν και το debate ξεκίνησε με την έντονη κριτική και επίθεση των τριών υποψηφίων προς την Ρένα Δούρου για τα ζητήματα της πυροπροστασίας, η συζήτηση στη συνέχεια απέκτησε ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αρχικά, αποτιμήθηκε και αξιολογήθηκε το έργο των τριών υποψηφίων σε διοικητικές θέσεις. Της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής το 2014-2019, του Γιάννη Σγουρού το 2010-2014 και του Γιώργου Πατούλη ως Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου από το 2006.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση για τα ζητήματα τόσο της ανάθεσης των έργων υποδομών όσο και της διαχείρισης των απορριμμάτων προσέδωσε στη συζήτηση ιδεολογικό πρόσημο καθώς επισημάνθηκαν οι τομές ιδιωτικής-κρατικής ή από κοινού (μικτής) πρωτοβουλίας.

Η αντιπαραβολή απόψεων ήταν σκληρή και άμεση, όπως θα έπρεπε να είναι σε ένα πολιτικό debate. Απευθείας βολές, αμφισβήτηση της θέσης του αντιπάλου και σθεναρή επιχειρηματολογία, τουλάχιστον από τους περισσότερους εγκρατείς υποψηφίους, συνέθεσαν έναν ώριμο πολιτικό διάλογο. Μια διαμάχη κατατοπιστική για τους ψηφοφόρους της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας οι οποίοι ήταν σε θέση να διακρίνουν τους ψύχραιμους, τους έμπειρους και τους παθιασμένους μέσα από αυτή τη διαδικασία της άμεσης διαβούλευσης.

Ήταν ένα debate το οποίο αξίζει να δουν όλοι οι, αναποφάσιστοι και μη, ψηφοφόροι στην Αττική. Ελπίζω εν όψει και των βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο να γίνουν ακόμη περισσότερα debate προκείμενου οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι να διακρίνουν τις θέσεις των κομμάτων και να ταυτιστούν με κάποια αντίληψη.

Διότι η αδιαφορία αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την σύγχυση πληροφοριών και ειδήσεων που επικρατεί σήμερα στην καθημερινότητα των νέων. Μέσω τέτοιων διαδικασιών το κουβάρι ξετυλίγεται ενώ οι απόψεις και οι ιδέες προβάλουν συμπαγείς και ακραιφνείς στα μάτια του νέου ψηφοφόρου.

Για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος αυτής της νέας γενιάς για την πολιτική είναι ανάγκη αφενός, να συνειδητοποιηθεί πως η ψήφος και η συμμετοχή έχει αντίκρισμα και αφετέρου, debate και ανοιχτές διαβουλεύσεις τέτοιου τύπου να πραγματοποιούνται συχνότερα.


Δημήτρης Τόλιας

Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φοιτήσει και για ένα έτος στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι λάτρης της πολιτικής ιστορικής ανάλυσης και έρευνας. Ασχολείται με την ανίχνευση της διαδικασίας διάδοσης και τις επιδράσεις των πολιτικών ιδεών στην κοινωνία τόσο στο παρελθόν όσο και φυσικά στο σήμερα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τόλιας
Δημήτρης Τόλιας
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία έχοντας εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά και εκλογικά συστήματα και η πολιτική κοινωνιολογία.