11.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΟι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Οικονομία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Οικονομία


Του Αλέξανδρου Κίφορ,

Η κλιματική αλλαγή εδώ και δεκαετίες απασχολεί εδώ και αρκετές δεκαετίες τους ειδικούς πολλών κλάδων. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πως θα αλλάξει η ζωή των ανθρώπων λόγω των ακραίων και μη φαινομένων που παρατηρούνται, ποιες δράσεις ή μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή απασχολεί έντονα και τους ειδικούς του οικονομικού κλάδου, καθώς αρκετοί οικονομολόγοι, αλλά και διάφοροι οικονομικοί φορείς ή και ενώσεις προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις οικονομίες κρατών, αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία. Με βάση λοιπόν αυτό, παρακάτω θα γίνει μια παρουσίαση των εκτιμώμενων αυτών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Swiss Re Institute αναφορικά με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία, προκύπτουν μερικά ανησυχητικά συμπεράσματα:

  • Πιθανή μείωση κατά 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2050 εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3.2 βαθμούς Κελσίου.
  • Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να συρρικνωθεί κατά 10% αν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισίου και του σχεδίου εκμηδενισμού των εκπομπών μέχρι το 2050 δεν λάβουν σάρκα και οστά.
  • Οι χώρες της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται αντιμέτωπες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν είναι σε θέση και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις νέες αυτές συνθήκες.
  • Σημαντικές μεταβολές στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και αύξηση του κόστους όσον αφορά την διαδικασία του επιχειρείν.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένας πίνακας όπου παρατηρείται η μεταβολή του ΑΕΠ ανά τον κόσμο σε διαφορετικά σενάρια μεταβολής της παγκόσμιας θερμοκρασίας:

Πηγή εικόνας: Swiss Re Institute

Έτσι λοιπόν 4 είναι τα πιο σημαντικά και άξια αναφοράς σενάρια όσον αφορά την μεταβολή της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την μεταβολή του ΑΕΠ. Η μεταβολή του ΑΕΠ μέχρι το 2050 μπορεί να έχει ως εξής:

  1. 4% εάν επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισίου (Μείωση της θερμοκρασίας μικρότερη από 2 βαθμούς Κελσίου)
  2. 11% εάν ληφθούν μερικά επιπλέον μέτρα (Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου)
  3. 14% εάν ληφθούν ελάχιστα μέτρα (Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2.6 βαθμούς Κελσίου)
  4. 18% εάν δε ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο (Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3.2 βαθμούς Κελσίου)

Πηγαίνοντας προς ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, εκτιμάται πως οι οικονομίες της Ασίας είναι αυτές που ενδέχεται να βιώσουν αυτές τις μεταβολές με έναν πιο βίαιο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις δείχνουν πως οι Ασιατικές οικονομίες ενδέχεται να χάσουν 5.5% του ΑΕΠ τους στην καλύτερη των περιπτώσεων και 26.5% στο χειρότερο σενάριο. Χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι αυτό της Κίνας, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν πως μπορεί να χάσει μέχρι και το 24% του ΑΕΠ της σε αντίθεση με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις όπως για παράδειγμα, Η.Π.Α., Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο (10%) και Ευρωπαϊκή Ένωση (11%). Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεταβολή 4.7% του ΑΕΠ.

Συνοψίζοντας, οι εκτιμήσεις δε φαίνεται να είναι με το μέρος των παγκόσμιων οικονομιών καθώς αναμένονται σημαντικές μειώσεις των ΑΕΠ, ωστόσο αυτό μπορεί να αποφευχθεί εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα και κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές. Ωστόσο, μένει να δούμε πως θα κινηθούν οι παγκόσμιες οικονομίες όσον αφορά αυτό το ζήτημα, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν πολλαπλές και σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλους τομείς, ενώ από την άλλη πλευρά τίθεται σαν ζήτημα η ζωή των επιχειρήσεων και των κρατών γενικότερα αφού φαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμα ουσιαστική κίνηση προς εναλλακτικές μορφές παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς παραμένει ισχυρή η προτίμηση για προϊόντα και υλικά τα οποία δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Economics of Climate Change: no action, not an option, swissre.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Κίφορ
Αλέξανδρος Κίφορ
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά οικονομικά. Ενδιαφέρεται για οικονομικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικά. Στόχος του, να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στις οικονομικές αποφάσεις, αλλά και να προσφέρει λύσεις και ιδέες για το προσωπικό (οικονομικό) τους καλό.