Συνέντευξη στον Μάνο Ανθουλάκη,
Γέννημα-Θρέμμα του Ρεθύμνου, ο Νίκος Κοτζαμπασάκης είναι ένας νέος πολιτικός με «φρέσκιες» ιδέες. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας το 1996 και από το 1998 ασκεί μάχιμη δικηγορία στην Κρήτη, ασχολούμενος κατά κύριο λόγο με υποθέσεις Ποινικού Δικαίου. Στη Νομική διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Σχολής, Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών τη διετία 1992-1993 και εκπρόσωπος των φοιτητών στον Τομέα Ποινικών Σπουδών του ίδιου Τμήματος. Από το 1993 έως το 1996 υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της επανιδρυμένης Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αθήνας-Πειραιά. Από το έτος 2002 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ από το έτος 2004 μέχρι το έτος 2013 υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Νομού Ρεθύμνου. Ο κος Κοτζαμπασάκης έχει να επιδείξει και ακαδημαϊκή δραστηριότητα, αφού δίδαξε Ποινικό Δίκαιο στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου της ΕΛΑΣ τα έτη 1998-2002 και Πνευματική Ιδιοκτησία στο ΤΕΙ Κρήτης τη διετία 2003-2005. Στις εθνικές εκλογές που επέρχονται -όποτε κι αν γίνουν- ο δικηγόρος θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στο Ρέθυμνο, μια από τις περιοχές που ανέκαθεν αποτελούν «κάστρο» για το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά.
- Παρ’ ότι είστε ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος δικηγόρος σε παγκρήτιο επίπεδο, αποδεχτήκατε την πρόταση που σας έγινε και πλέον είστε υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου, με ιδιαίτερη σημασία για τον τουρισμό της χώρας και ενώ πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει έλλειμμα εκπροσώπησής του. Καλείσθε έτσι να συμβάλλετε σε μια δύσκολη εκλογική διαδικασία. Ποια είναι η ατζέντα σας για τις εκλογές;
Από την πρώτη στιγμή που στρατεύτηκα στη μάχη για την Παραγωγική και Δημιουργική Ελλάδα, η ατζέντα μου για το Ρέθυμνο, την Κρήτη, την πατρίδα μας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη συσπείρωση των δημιουργικών μας δυνάμεων, τη διαμόρφωση και την εμπραγμάτωση ενός οράματος που θα συνθέσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και θα τον καταστήσει θελκτικό προορισμό για τους επισκέπτες του και βιώσιμο για τους κατοίκους του, κυρίως για τους νέους ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.
Ανάπτυξη-Καινοτομία, Παιδεία-Πολιτισμός-Περιβάλλον, Αλληλεγγύη είναι το τρίπτυχο με το οποίο θα πάμε στο μέλλον.
- Θεωρείτε ότι η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Ρεθύμνου είναι επιτυχημένη;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κεντρικού Κράτους αγωνίζεται κατά το δυνατόν για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και να σχεδιάσει αναπτυξιακές παρεμβάσεις στον τόπο μας, χωρίς όμως, αισθάνομαι, να έχει τη δέουσα συμπαράσταση από τους εκπροσώπους μας στην κεντρική πολιτική σκηνή και χωρίς πάντα οι αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό και ένα σφαιρικό αναπτυξιακό μοντέλο, που θα αθροίσει και θα πολλαπλασιάσει τις επί μέρους τομές.
Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, συναίνεση και συνέργειες μεταξύ των φορέων της, αλλά και τη σταθερή και διαρκή συμπαράσταση των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να καταστεί μοχλός για την αναγέννηση του τόπου μας.
- Πώς κρίνετε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενός εθνολαϊκιστικού κόμματος, που έχει συνεργαστεί με κόμματα πλήρως αντίθετα ιδεολογικά, όπως οι ΑΝΕΛ, στις διασκέψεις του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος;
Απέναντι στον τυχοδιωκτισμό και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις κομμάτων που ήδη στο γενετικό τους υλικό είναι αντιευρωπαϊκά, αλλά που για λόγους πρόσκαιρης προσκόλλησης στην εξουσία υποδύονται τα “καλά παιδιά” της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία -μεταξύ άλλων δολιχοδρομιών και παρεκκλίσεων από τον ιστορικό της ρόλο, που πρέπει να αναθεωρήσει- πρέπει να αποφασίσει, γιατί δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ: ή θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για μετανοούσες Μαγδαληνές, που όμως δε διστάζουν να κλείνουν το μάτι σε ό,τι πιο σκοταδιστικό και φαύλο διαθέτει η χώρα [αλήθεια, πότε θα τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής;;;] ή θα επανέλθει στις ράγες που χάραξαν οι ιδρυτές της, δηλαδή στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, που αθροίζει την ανόθευτη απόλαυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από όλους, την ισότητα και τη δικαιοσύνη και θα αγκαλιάσει οριστικά και αμετάκλητα, χωρίς προσβλητικές “απιστίες”, τις δυνάμεις εκείνες που αταλάντευτα στην ιστορική τους πορεία ανέδειξαν τη δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και παλεύουν γι΄αυτήν.
Δύο καρπούζια δε χωρούν στην ίδια μασχάλη, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποστήριξη στον Μαδούρο δεν πάνε μαζί.
- Πολλές δημοσκοπήσεις φέρνουν το Κίνημα Αλλαγής στην τρίτη θέση των επικείμενων εκλογών. Πιστεύετε ότι και σε συσχέτιση με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία θα επιτευχθεί ο στόχος;
Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν την αναβίωση ψευδεπίγραφων ποδοσφαιρικού τύπου διπόλων, τα οποία προσπαθούν ανεπιτυχώς να οικοδομήσουν διάφοροι θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες του δημόσιου βίου ερήμην της κοινωνίας, προκειμένου να είναι εφικτές οι διευθετήσεις συμφερόντων, με τον πήχη όμως για τη χώρα χαμηλά και την Ελλάδα να ισορροπεί σε έναν οριστικά χαμηλό μέσο όρο. Είναι προκλητικό οι δεξιοί και “αριστεροί’ καταρχήν “αντιμνημονιακοί”, θαμώνες των Ζαππείων, των πλατειών και άλλων τινών εκτροφείων ακροδεξιών, αγανακτισμένων κ.λπ., αλλά στην πορεία μνημονιακότεροι του Μνημονίου, που στην πραγματικότητα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου λαϊκίστικου, πελατειακού αφηγήματος για την κρίση και την έξοδο από αυτήν, να υποδύονται σήμερα τους μονομάχους, αφού επιβάρυναν με τις κυβιστήσεις τους με αχρείαστα Μνημόνια τον Ελληνικό Λαό και να ισχυρίζονται ότι μπορούν να ανατάξουν τη χώρα.
Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα θυμηθούν ποια παράταξη είπε την αλήθεια στους Έλληνες, κοίταξε κατάματα την πραγματικότητα και την αντιμετώπισε με αίσθημα ευθύνης εν γνώσει των εκλογικών συνεπειών της στάσης αυτής, ποια παράταξη διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό, που θα εγγυηθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και, ασφαλώς, ποια παράταξη, εκτός από τα επί μέρους λάθη της, άλλαξε την Ελλάδα.
Όχι μόνον επειδή δεν διανοούμαι η ακροδεξιά στην Ελλάδα να λάβει διερευνητική εντολή, αλλά επειδή εμπιστεύομαι την κρίση και τη μνήμη των πολιτών, θεωρώ ότι η τρίτη θέση για το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές είναι αυτονόητος και εφικτός, αλλά είναι και ο ελάχιστος στόχος μας.
- Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Προοδευτική Παράταξη. Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι εκείνος που ενδεχομένως έχει κατά νου η επικεφαλής;
Ασφαλώς έχει δίκαιο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προέρχεται από την Προοδευτική Παράταξη, όχι μόνον διότι η εναλλαγή ως προς την πολιτική προέλευση του ΠτΔ επικυρώνει τον ενωτικό και συνθετικό ρόλο του κατά το Σύνταγμα της χώρας, αλλά εν προκειμένω στην τρέχουσα συγκυρία το γενικό αίσθημα στην κοινωνία είναι ότι, δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέψευσε τις προσδοκίες μεγάλου μέρους του Ελληνικού Λαού: ο κος Τσίπρας με ποια ακριβώς επιχειρηματολογία αποφάσισε να προτείνει τον κ Προκόπη Παυλόπουλο εκ νέου; Εκτός αν η πρόταση αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αδιανόητη, αλλά δυστυχώς, αποδεδειγμένη, συμπόρευσή του με την καραμανλική πτέρυγα της συντηρητικής παράταξης, εκείνου του κατά τα άλλα καλούντος σε προοδευτικές συμμαχίες, γέφυρες και άλλα γραφικά.
Το πρόσωπο που θα προταθεί δεν είναι της ώρας. Τώρα έχει σημασία να αντιληφθεί η κοινωνία ποιοι είναι έμπρακτα και ποιοι κατ’ όνομα προοδευτικοί. Και η στάση των κομμάτων και των αρχηγών στο ζήτημα του ΠτΔ είναι μία ακόμη αδιάψευστη απόδειξη γι’ αυτό.
- Η επιστροφή των συμβόλων του κόμματος θα εξυπηρετήσει την άνοδό του;
Πράγματι, είχε δίκαιο ο Φ. Μιτεράν, όταν έλεγε πως «η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων», αρκεί τα σύμβολα να μην υποκαθιστούν την πολιτική. Σε μια χώρα καθημαγμένη από την κρίση, με τους νέους να μεταναστεύουν και το δημογραφικό μας πρόβλημα να οξύνεται δραματικά, είναι ανιστόρητο να δώσουμε τη μάχη των σημαιών και όχι των ιδεών, απωθεί την κοινωνία το μνημόσυνο του παρελθόντος, που υποκαθιστά το όραμα και το όνειρο για το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ είναι πυρήνας του Κινήματος Αλλαγής, σπονδυλική στήλη και πνεύμονάς του, ασφαλώς ο ήλιος παραμένει στα σύμβολά μας, γιατί κόμμα χωρίς μνήμη δεν υπάρχει. Αλλά δε θα πάμε στο μέλλον μόνο με το ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς δε θα πάμε με κάποιες από τις παλαιοκομματικές, νεκρές σήμερα στην κοινωνία, πρακτικές και τα φθαρμένα πρόσωπα του παρελθόντος.
Ξεκινούμε από την αρχή, όχι από το μηδέν, τιμούμε το παρελθόν, αλλά ερχόμαστε από το μέλλον, αλλάζουμε οι ίδιοι για να αλλάξουμε την Ελλάδα και έτσι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ήλιο της πατρίδας μας θα ανατείλει ξανά.
- Τι μπορεί να περιμένει το Ρέθυμνο την επομένη των εκλογών από τον Νίκο Κοτζαμπασάκη;
Το Ρέθυμνο την επομένη των εκλογών δε μπορεί παρά να περιμένει και να απαιτεί και ως προς την εκπροσώπησή του τη συνέχεια μιας πορείας πολλών χρόνων στην εργασία και την κοινωνία: την ακάματη, με πάθος, δύναμη και εντιμότητα, υποστήριξη των δικαίων αιτημάτων του, την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση σε αρχές και σε ιδέες, και την καθαρή ματιά στα πράγματα, την ειλικρίνεια απέναντι στους Ρεθυμνιώτες και τις Ρεθυμνιώτισσες.
Κοίταζα, κοιτάζω και θα κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια για ένα κυρίως λόγο: δεν έχω να κερδίσω τίποτα, αλλά θα χάσω ασφαλώς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο από την ανάμειξή μου στα κοινά πράγματα. Που όμως είναι υποχρέωση όλων μας, είναι το αντίδωρο για όσα η Πολιτεία και η κοινωνία μας προσφέρουν.
Η αγωνία μου για το μέλλον της πατρίδας μας, η απέραντη αγάπη μου για τον τόπο μας δεν άφησε κανένα περιθώριο άρνησης στην παρότρυνση των συμπολιτών μου να μπω μπροστά. Και δεν θα τους διαψεύσω.
- Μια συμβουλή για τους νέους που επιδιώκουν να ασχοληθούν με τα κοινά, δεδομένου ότι οι νέοι αποφεύγουν έστω και την ιδέα ενδιαφέροντος για την πολιτική;
Οι νέοι και κατεξοχήν οι νέοι που ασχολούνται με τα κοινά πράγματα, δηλαδή το πιο ανήσυχο και δροσερό κομμάτι της νέας γενιάς, δε χρειάζονται συμβουλές-και δεν είμαι εγώ αυτός θα τους συμβουλεύσω, διότι παρότι όχι ακριβώς νέος ηλικιακά, πάντως αισθάνομαι και λειτουργώ ως νέος άνθρωπος και, σε κάθε περίπτωση, είμαι νέος στη δημόσια ζωή του τόπου μας.
Οπωσδήποτε για μια σφαιρική εικόνα της κοινωνίας, άρα για τη διαμόρφωση στέρεης αντίληψης για τα πράγματα είναι σημαντική για τους ασχολούμενους με τα κοινά η προηγούμενη επαγγελματική διαδρομή- η οποία διασφαλίζει και την απαραίτητη αυτονομία, προκειμένου η πολιτική να μην γίνει επάγγελμα, δηλαδή η ελευθερία σκέψης και δράσης να αυτοκαταργηθεί.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι κανείς, ιδίως ο νέος, να μην συμβιβάζεται, να ακολουθεί τα όνειρά του, να μην επιτρέπει να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτόν χωρίς αυτόν. Η πολιτική από τη φύση της πρέπει να είναι ανατρεπτική, να μην διαχειρίζεται απλώς τα κακώς κείμενα, αλλά να συνθέτει, να σχεδιάζει, να οραματίζεται.
Νέος θα πει να μην υπακούς : «Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το γιωτα και γδάρε το μέχρι το πι», έγραψε ο Ο.Ελύτης. Και αυτό αρκεί.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή σας!