17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

18η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1897: Με αφορμή τη δράση ελληνικών ενόπλων άτακτων σωμάτων στην υπό Οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Ασήμ Μπέης, επιδίδει στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Αλέξανδρο Σκουζέ ρημαντική διακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα δύο κράτη διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 είναι πλέον γεγονός. Θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του ίδιου έτους και θα λήξει με κατά κράτος ήττα της Ελλάδας σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Ωστόσο, παρά τη δυσμενή θέση στην οποία περιήλθε το Βασίλειο της Ελλάδος, το Κρητικό Ζήτημα, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην ένοπλη σύρραξη, θα προχωρήσει προς την επίλυσή του με τη δημιουργία της, υπό οθωμανική επικυριαρχία, αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας.

1906: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Η δόνηση προήλθε από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και έσπειρε τον όλεθρο στην γοργά τότε αναπτυσσόμενη πόλη της Καλιφόρνια. Περίπου 3.000 ζωές χάθηκαν, ενώ από τους 410.000 περίπου κατοίκους της πόλης, οι 300.000 έμειναν άστεγοι είτε από τις ζημιές που προξένησε ο σεισμός, είτε από την πυρκαγιά που ξέσπασε ως αποτέλεσμα αυτού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη μέχρι τώρα ιστορία των ΗΠΑ, η οποία μεταξύ άλλων, «μετέφερε» λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής και του φόβου για μελλοντικές καταστροφές το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Καλιφόρνια νοτιότερα, στο Λος Άντζελες.

1917: Γεννιέται στη Γερμανία η Βασίλισσα των Ελλήνων και βασιλομήτωρ μετά το θάνατο του συζύγου της βασιλιά Παύλου, Φρειδερίκη. Ισχυρή προσωπικότητα, η Φρειδερίκη είχε ενεργό ρόλο στην πολιτική, προκαλώντας τριβές, που συχνά κατήγγειλαν ο Τύπος και τα κόμματα, τόσο με πολιτικούς του συντηρητικού χώρου, όσο και του κεντρώου χώρου. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Παύλου στις 6 Μαρτίου 1964, δεν περιορίσθηκε στο ρόλο της βασιλομήτορος, αλλά με την ομάδα των έμπιστων αυλικών της επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο. Μετά το αποτυχημένο αντικίνημα του Κωνσταντίνου (13 Δεκεμβρίου 1967) για την ανατροπή της δικτατορίας, ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στο εξωτερικό. Παρέμεινε και μετά τη μεταπολίτευση, αφού ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 κατάργησε τη μοναρχία. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στα ανάκτορα Θαρθουέλα της Μαδρίτης στις 6 Φεβρουαρίου 1981, κατά τη διάρκεια εγχείρισης καταρράκτη ή ανόρθωσης βλεφαρίδων, όπως έγραψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η σορός της με άδεια της κυβέρνησης Ράλλη μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Κτήμα Τατοΐου στις 12 Φεβρουαρίου 1981.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ