11.9 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚομματικοί σχεδιασμοί ενόψει ευρωεκλογών

Κομματικοί σχεδιασμοί ενόψει ευρωεκλογών


Του Χρήστου Τσολάκη,

Παρατηρείται ότι στην πλειονότητα των μεγάλων δυτικών δημοκρατιών οι εκλογικές συμπεριφορές είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμες. Ποιος άλλωστε μπορεί να αρνηθεί ότι και στην Ελλάδα υπήρξε αυτή η αλλαγή, με την συρρίκνωση του ποσοστού των δυο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με ότι παρατηρούσαμε μια δεκαετία πριν , αλλά και την είσοδο αρκετών κομμάτων στην Βουλή. Φαίνεται ότι ο πολίτης πλέον είναι λιγότερο εξαρτημένος με τα κόμματα και πλέον περιμένει να δει τις θέσεις που θα λάβει το κάθε κόμμα για τα καυτά θέματα που προβληματίζουν την κάθε κοινωνία εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή.

Γι’ αυτό και βλέπουμε ενόψει των ευρωεκλογών (αλλά και των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο σε 6 μήνες) τα κόμματα να διατυπώνουν τις απόψεις τους και τους σχεδιασμούς τους στοχεύοντας σε διάφορα target group της κοινωνίας.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ένα μεγάλο ζήτημα που προέκυψε λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Με την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας να είναι αντίθετοι με αυτήν την Συμφωνία, και ειδικότερα τους Έλληνες της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι βρισκόμενοι σε αναβρασμό  αποδοκιμάζουν συνεχώς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις επισκέψεις που τους κάνουν. Βέβαια υπάρχει και ένα ποσοστό της κοινωνίας που χαρακτηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών ως μια διπλωματική επιτυχία, κάτι που γι αυτό συνέβαλε και η διεθνής επευφημία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι θα είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταβλητές για την διαμόρφωση της ψήφου στις επερχόμενες Εκλογές για την ελληνική κοινωνία. Γι αυτό τον λόγο τα δυο μεγάλα κόμματα όξυναν τα πνεύματα δημιουργώντας πολωτικό κλίμα ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους της Συμφωνίας.

Κεντροαριστερή προσέγγιση από ΣΥΡΙΖΑ

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των απερχόμενων εκλογών προσπαθεί να προσεγγίσει την κεντροαριστερά και τον προοδευτικό χώρο με κάθε τρόπο, όπως με την υπουργοποίηση των κ. Τόλκα και Μωραΐτη, οι όποιοι βεβαία έχουν υπογράψει το 1ο Μνημόνιο όντας μέλη της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η εκδήλωση στο Γαλάτσι στις 6 Απριλίου στην οποία, εκτός από την μετονομασία του κυβερνώντος κόμματος σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αρκετοί ομιλητές είχαν έντονο ”πράσινο” παρελθόν με συμμέτοχες σε παλιές κυβερνήσεις.

Βεβαία παρ όλη την προσπάθεια ανοίγματος που επιχειρεί προς την κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει στην κυβέρνηση άτομα με δεξιές καταβολές όπως οι Κ. Κουντουρά και Παπακώστα.

Επίσης μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσέγγισης ήταν και η πρόσκληση και συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον Frans Timmermans ,τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για πρόεδρο της Κομισιόν, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο ευρωπαϊκό κόμμα της Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Ταυτόχρονο Άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας σε Συντηρητική Δεξιά και Κέντρο

Η Νέα Δημοκρατία την περίοδο των Μνημονίων είδε ένα ποσοστό της συντηρητικής δεξιάς να την εγκαταλείπει. Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας έχει βάλει ως στόχο να ανακτήσει στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το έχει καταφέρει αφού χάρη στην αδιάλλακτη στάση της απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών είδε αφενός τα ποσοστά της να ανέβουν και αφετέρου είδε ότι οι ΑΝΕΛ από την μια είναι σε κατάσταση βαθιάς κρίσης και από την άλλη τα κόμματα που επιχείρησαν να την «αλώσουν» εκ των δεξιών (Νέα Δεξιά, Δύναμη Ελληνισμού κ.λπ.) ουσιαστικά παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ  δεν ανιχνεύονται καν δημοσκοπικά.

Βεβαία παρατηρείται επίσης μια προσπάθεια από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να πείσει και τον κεντρώο χώρο να τον εμπιστευτεί . Η πλειοψηφία του Κεντρώου χώρου αυτήν την στιγμή είναι κομματικά άστεγη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος , τοποθετήθηκαν στο ευροψηφοδέλτιο της ΝΔ άτομα που είναι αποδεκτά και χαίρουν εκτιμήσεων στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης και  ο Γιώργος Αμυράς .

Κίνημα Αλλαγής: Προσπάθεια επιστροφής των παλαιών ψηφοφόρων

Με την ολοκλήρωση του 2ου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 30-31 Μαρτίου έγινε φανερό που θα στοχεύσει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να κατακτήσει την 3η θέση ενόψει ευρωεκλογών. Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η επιστροφή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ,αυτών που ανήκουν στην κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για αυτό το νέο εγχείρημα ,αφού στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 ψήφισαν 210.000 άτομα.

Σε αυτό το κλίμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο ανέφερε <<αυτοί που κυνήγησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου τον μνημονεύουν και αυτοί που τον κατηγόρησαν προσπαθούν να τον αντιγράψουν>> κάνοντας σαφή υπαινιγμό  προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα (που προανέφερα ότι προσπαθεί να αποκτήσει τον κεντροαριστερό χώρο) ,αφού ο τότε Συνασπισμός ήταν που οδήγησαν μαζί με την Νέα Δημοκρατία στο ειδικό δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον εκφραστή για πάρα πολλά χρόνια της κεντροαριστεράς.

Παράλληλα η συμμετοχή και η ομιλία του Frans Timmermans στο συνέδριο , είχε σαν στόχο από το Κίνημα Αλλαγής να δείξουν ότι αυτό είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας, ενώ με το βίντεο για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο ξεκίνησε δείχνοντας αρχικά τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου έκανε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θέλει να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι είναι ο συνεχιστής του δημοκρατικού κόμματος.

Η σταθερή εκλογική βάση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με κομματική πειθαρχία και σταθερή κομματική βάση, η όποια προέρχεται από την εργατική τάξη και τους υποστηρικτές της ταξικής πάλης. Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία έτσι και στις Ευρωεκλογές θα απευθυνθεί σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων, η έκπληξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, αποτελεί ερωτηματικό για τις ευρωεκλογές μιας έχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο απευθύνεται. Δεν πρέπει κιόλας να λησμονείται η δυσαρέσκεια που είχε ο κόσμος που ψήφισε την Ένωση Κεντρώων με την απόφαση ανάκλησης της υπόσχεσης του Λεβέντη ότι οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων θα αλλάζουν κάθε έξι μήνες.

Τα Κόμματα σε κρίση

Μερικά κόμματα βρίσκονται σε ”σύγχυση” προσπαθώντας να πείσουν την εκλογική τους βάση να τα ξαναεμπιστευτούν ενόψει ευρωεκλογών. Αυτά τα κόμματα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και θα αποφασίσουν τις μετέπειτα κινήσεις τους.

Ένα από αυτά τα κόμματα είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που είδαν να χάνουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα , αφού έπαψε να έχει το ελάχιστο όριο των 5 βουλευτών, μετά τις διαγραφές των Κουντουρά, Κόκκαλη και Παπαχριστόπουλο. Η βάση των ΑΝΕΛ, μια βάση της συντηρητικής δεξιάς, φαίνεται να έχει γυρίσει την πλάτη στο κόμμα, ως αποτέλεσμα της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και της αδυναμίας που έδειξε να έχει κομματική πειθαρχία απέναντι σε ένα εθνικό θέμα όπως το ”Μακεδονικό”.

Ένα άλλο κόμμα που είδε να χάνει την κοινοβουλευτική του ομάδα ήταν το Ποτάμι. Το Ποτάμι είδε τους Γ. Αμυρά και Γ. Ψαριανό να ανεξαρτητοποιούνται. Ο Γ. Αμυράς μπήκε και αυτός στην λίστα με τους Ποταμίσιους βουλευτές που μεταπήδησαν στην Νέα Δημοκρατία, αφού την ίδια διαδικασία ακολούθησαν οι Θεοχάρης, Μάρκου, Φωτήλα. Έτσι παρατηρείται ότι το Ποτάμι θα προσπαθήσει να κρατήσει την εκλογική του βάση, που η πλειοψηφία του ανήκει στην κεντροδεξιά και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, εμποδίζοντας την Νέα Δημοκρατία να τους ”κερδίσει”.

Πρώτες Εκλογικές Αναμετρήσεις για Ελληνική Λύση και Μέρα 25

Δυο νέα κόμματα θα εμφανιστούν στις Ευρωεκλογές. Το ένα είναι η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου , το οποίο προσπαθεί από την μία να ενσωματώσει τους αγανακτισμένους του ”Μακεδονικού” και από την άλλη την ακροδεξιά.

Το άλλο κόμμα είναι το ΜέΡΑ 25, το οποίο είναι μέλος του 1ου πανευρωπαϊκού πολίτικου κόμματος του  Diem 25. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα προσπαθήσει να πείσει το αριστερό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο ήταν με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 και το οποίο είναι αγανακτισμένο με την μορφή που έχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοσκοπικά τουλάχιστον φαίνεται να παίρνει μεγάλο κομμάτι από το αντιευρωπαϊκό κόμμα Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το οποίο απευθύνεται στην ίδια κοινωνική βάση, αλλά δεν αρκεί για να φτάσει το όριο του 3%.


Χρήστος Τσολάκης

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1998 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι γνώστης αγγλικών και γαλλικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.