11.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024

16η Απριλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1921: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Πίτερ Αλεξάντερ Μπάρον φον Ουστίνοφ. Ήταν ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Μεταξύ των βραβείων, που έχει κερδίσει, είναι δύο βραβεία Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Τοπ Καπί (Top Kapi, 1964) το 1961 και το 1965 αντίστοιχα. Ήταν ένας πολύ ευφυής άνθρωπος και εξαιρετικός αφηγητής. Ο Ουστίνοφ είχε, επίσης, ρωσική, ελβετική, αιθιοπική, γαλλική και ιταλική καταγωγή. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, επιστρατεύθηκε με τον βρετανικό στρατό. Ο πρώτος μεγάλος ρόλος, που ενσάρκωσε, ήταν του Νέρωνα στην ταινία Κβο Βάντις, ενώ ενσάρκωσε και τον «Ηρακλή Πουραρό». Από το 1969 και έπειτα, ο Ουστίνοφ σταμάτησε να ασχολείται με τον κινηματογράφο και λάμβανε μέρος σε εκστρατείες, όπως εκείνες της UNICEF. Αργότερα, έγινε Πρέσβης Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ. Μάλιστα, διακρινόταν για τη γλωσσομάθειά του, αφού, είχε ως μητρική του την Αγγλική, παράλληλα μιλούσε άπταιστα ρωσικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ελληνικά και τουρκικά. Στην Ελλάδα, είναι γνωστά τα θεατρικά του έργα The Love of Four Colonels (Ο έρωτας των τεσσάρων συνταγματαρχών, 1951), Romanoff and Juliet (Ρομανόφ και Ιουλιέττα, 1956) και Photo Finish (1962).

1945: Ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε την τελική επίθεση ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις, με, περίπου, 1.000.000 στρατιώτες να μάχονται στα Υψώματα του Ζέελοβ. Η μάχη, αυτή, ήταν ένα μέρος της επιχείρησης προσβολής των πόλεων Ζέελοβ – Βερολίνου και υπήρξε μία εκ των τελευταίων μαζικών επιθέσεων σε αμυντικές θέσεις (χαρακώματα) του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 16 έως τις 19 Απριλίου 1945 και αποτελεί μέρος της Μάχης του Βερολίνου (16/4/1945 – 2/5/1945). Σχεδόν ένα εκατομμύριο Σοβιετικοί στρατιώτες του 1ου Λευκορωσικού Μετώπου (επιπλέον 78.556 στρατιώτες της 1ης Πολωνικής Στρατιάς), υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ, επιτέθηκαν στα υψώματα του χωριού Ζέελοβ, 60 χλμ. ανατολικά του Βερολίνου (τοποθεσία, γνωστή και ως «Πύλες του Βερολίνου»). Απέναντί τούς ήταν 200.000 Γερμανοί στρατιώτες της 9ης Στρατιάς, υπό την ηγεσία του Στρατηγού Μπούσε, Η μάχη αυτή περιλαμβάνεται συνήθως στη Μάχη των Όντερ – Νάισε. Η μάχη στα υψώματα του Ζέελοβ ήταν το πιο αιματηρό πεδίο μάχης σε όλη τη μάχη αυτή, όμως ήταν μόνο ένα από τα σημεία διεκπεραίωσης επί του Όντερ και του Νάισε στα οποία επιτέθηκαν οι Σοβιετικοί. Η Μάχη των Όντερ – Νάισε ήταν μόνο η αρχική φάση της Μάχης του Βερολίνου. Το αποτέλεσμα ήταν η περικύκλωση της 9ης Στρατιάς και η Μάχη του Χάλμπε.

1924: Η Ελλάδα, συμμετέχοντας, στα εκατό χρόνια από το θάνατο του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνος (19/4/1824) και θέλοντας να τον τιμήσει, αποφασίζεται να δοθεί το όνομά τού σε μία συνοικία, που βρισκόταν πάνω από το Παγκράτι, που σήμερα είναι γνωστή ως «Βύρωνας».


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ