Της Μαρίας Λειβαδιώτη,
Στις 23 Ιουνίου 2016 διεξήχθη δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή της χώρας ή την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ένωση ήταν αμφιλεγόμενο ζήτημα ήδη από την ένταξή της, το 1973.
Μερικές από τις κρίσιμες ανατροπές που επιφέρει το Brexit αφορούν στους συνοριακούς ελέγχους, την επέκταση της χρήσης βίζας, την μεταναστευτική πολιτική που πλέον μπορεί να αυστηροποιηθεί κατά βούλησιν της όποιας βρετανικής κυβέρνησης, τους δασμούς στις εισαγωγές και ένα περίπλοκο νέο καθεστώς για τις εξαγωγές της Βρετανίας κλπ. Κυρίως όμως, αυτό που ενδιαφέρει χιλιάδες Έλληνες, είναι το τι είδους μεταχείριση θα τυγχάνουν στο εξής οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι. Δηλαδή, εάν θα διατηρήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις παροχές και τα προνόμια του κοινωνικού κράτους, επί ίσοις όροις με τους γηγενείς, ή θα υποβιβαστούν σε κάποιου είδους «β’ κατηγορία».
Πάντως, αντίθετα από την επιθυμία όσων Βρετανών ψήφισαν Brexit για άμεση λύση των προβλημάτων που προέκυπταν από την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε, τα αποτελέσματα της αποχώρησης δεν αναμένεται επ’ ουδενί να γίνουν αισθητά από την, κατά κυριολεξία, επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος. Ο χρόνος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διευθέτηση μυριάδων πρακτικών ζητημάτων έχει οριστεί, κατ’ αρχήν, στα δύο χρόνια
Το πρώτο χτύπημα για την ελληνική οικονομία θα είναι στον τομέα των εξαγωγών, αφού η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι ευρώ και δολαρίου θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα πιο ακριβά. Πρακτικά αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ελληνικών εξαγωγών.
Κάνοντας λόγο για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για εργαζόμενους, είτε για φοιτητές, η ζωή τους αναμένεται να ανατραπεί. Για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και για τους υπαλλήλους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε. Πλέον, θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα. Οι φοιτητές από την πλευρά τους αναμένεται να δουν αυξήσεις στα δίδακτρα, κάτι που για πολλούς μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη Βρετανία.
Αυτό όμως που έχει άμεση σημασία είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, καθώς η άμεση επίδραση ενός πιθανού Brexit στην Ε.Ε θα είναι αρκετά σημαντική, επιφέροντας αλυσιδωτές εξελίξεις σ’ όλα τα κράτη – μέλη. Η αύξηση του χρηματοπιστωτικού κόστους θα αποδειχθεί το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα, ενώ ο κίνδυνος απώλειας της εσωτερικής συνοχής θα επιβεβαιώσει τις πολιτικές και υπαρξιακές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες.
Φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Τα ενδιαφέροντα της εντοπίζονται στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Πολιτικές των Ευρωπαϊκών χωρών. Καθημερινά, ασχολείται με ακαδημαϊκές δράσεις μέσα και έξω από τον χώρο του Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών.