8.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής ΔίκηςΟι διεργασίες της διοικητικής δίκης στον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης

Οι διεργασίες της διοικητικής δίκης στον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης


Επιμέλεια κειμένου: Κίτης Γιώργος, Κανάκη Άννα

Παράλληλα με τη διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο, μια άλλη δίκη διεξαγόταν την ίδια ώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αντικείμενο μια διαφορά διοικητικού δικαίου με ποινικά στοιχεία. Το offline post κάλυψε, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή την πορεία της διαδικασίας στο ΣτΕ και σας μεταφέρει τον παλμό από την ακροαματική διαδικασία.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση εργασίας της διοικητικής δίκης αφορούσε μια ακυρωτική διαφορά σχετική με την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση σχετιζόταν με τη σύγκρουση μεταξύ του δικαιώματος παραμονής στην ελληνική επικράτεια αλλοδαπού δημοσιογράφου/αρθρογράφου, του οποίου η ζωή και η σωματική ακεραιότητα κινδύνευαν αν επέστρεφε στην πατρίδα του και του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία και την προστασία της δημοσίας τάξεως. Αναλυτικότερα, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, με άρθρα και δημοσιεύσεις του είχε εκφραστεί πολλές φορές δημόσια με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για το ορθόδοξο δόγμα και την ελληνική πολιτεία, κάτι που οδήγησε λίγο καιρό αργότερα στην ποινική του καταδίκη για τα αδικήματα της βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων ενώ διατάχθηκε και η απέλασή του από τη χώρα. Έτσι, στην εκδίκαση της διαφοράς συζητήθηκαν και πτυχές του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και του τύπου, την αρχή της ασφάλειας του διοικουμένου έναντι της υπεροχής του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και την αρχή της μη επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών και την αρχή της οικογένειας, όντας και ο ίδιος οικογενειάρχης.

Στο τυπικό της σκέλος, η υπόθεση αφορούσε την υποβολή και εκδίκαση αίτησης ακύρωσης του αλλοδαπού διοικουμένου κατά των διοικητικών πράξεων της απέλασής του και της μη ανανέωσης της άδειας διαμονής του στην Ελλάδα. Η ανωτέρω υπόθεση-εργασία απασχόλησε τις διαγωνιζόμενες ομάδες κατά τις δύο ημέρες της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα (Σάββατο) έλαβαν χώρα οι προκριματικοί γύροι μεταξύ των έξι ομάδων των τριών Νομικών Σχολών της χώρας, από τις οποίες αναδείχτηκαν νικήτριες η ομάδα του ΑΠΘ, με διαγωνιζόμενους τους Άννα Ζήση, Ελπίδα Καζαντζίδου, Ιωάννη-Νεκτάριο Καζάκο και Άννα-Ταξιαρχούλα Κελεσίδου, οι οποίοι συγκέντρωσαν συνολική βαθμολογία 373/400, και η ομάδα του ΔΠΘ, με διαγωνιζόμενους τους Κανέλλα Αθανασίου, Κωνσταντίνο Μουρτοπάλα, Ειρήνη Μανιδάκη και Χριστίνα Τζιόλα, οι οποίοι συγκέντρωσαν συνολική βαθμολογία 364/400.

Την Κυριακή 14 Απριλίου στην αίθουσα της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβε χώρα ο τελικός της δίκης της διοικητικής δικαιοδοσίας. Μεταξύ των κριτών ήταν και η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το αντικείμενο της δίκης ήταν το ίδιο με τα προκριματικά του Σαββάτου. Η ομάδα της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ήταν η αιτούσα ακύρωσης των πράξεων της διοίκησης, ενώ εκείνη του Αριστοτελείου αντιπροσώπευσε τη διοίκηση. Οι διαγωνιζόμενοι αγόρευσαν με αυτοπεποίθηση μπροστά στους κριτές, έγκριτους νομικούς, σε μια διαδικασία που διήρκεσε, μαζί με τη δευτερολογία κάθε πλευράς, περίπου δύο ώρες. Η εξαιρετική προετοιμασία των διαγωνιζομένων ήταν φανερή, τόσο σε επίπεδο νομικής επιχειρηματολογίας όσο και σε επίπεδο χρήσης της γλώσσας. Στη 13.00 οι κριτές αποσύρθηκαν, ώστε να λάβουν την απόφαση.

Στην τελετή λήξης νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα του ΔΠΘ αποτελούμενη από τους τους Κανέλλα Αθανασίου, Κωνσταντίνο Μουρτοπάλα, Ειρήνη Μανιδάκη και Χριστίνα Τζιόλα. Καλύτερος αγορητής αναδείχτηκε ο Ιωάννης-Νεκτάριος Καζάκος από το ΑΠΘ, ενώ η έτερη ομάδα του ΔΠΘ (Χριστίνα-Σωτηρία Καλύβα, Βαλεντίνα Μπεχλιβάνου, Ιωάννης Νικολόπουλος, Ειρήνη Νικολαίδη) κέρδισε τα βραβεία του καλύτερου δικογράφου και του καλύτερου υπομνήματος.

Ο 5ος  Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης άφησε στους διοργανωτές, στους συμμετέχοντες αλλά και στους θεατές εξαιρετική εντύπωση, καθώς ήταν άρτια οργανωμένος. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, ο ΕΔΕΔ κατέστη η πλέον δεσπόζουσα διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Ελλάδος (γνωστή και ως ELSA Greece). Χάρη σε αυτή τη διοργάνωση, φοιτητές, αλλά και ασκούμενοι της Νομικής Επιστήμης έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική νομική γνώση και να λάβουν μια πρόγευση του νομικού επαγγέλματος. Προσφέρεται στον νέο νομικό η ευκαιρία να δράσει και να σκεφτεί ως δικηγόρος, εξασκώντας το λέγειν κι αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του. Ο επετειακός φετινός ΕΔΕΔ θέτει τα θεμέλια και δημιουργεί όραμα κι ελπίδα για ανάλογη συνέχεια!

Στο πλαίσιο του ΕΔΕΔ ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της υπόθεσης Δημοσίου Δικαίου και κριτής, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κος Σπύρος Βλαχόπουλος δήλωσε στο offlinepost.gr και στον Γιώργο Κίτη τα εξής: «Tο επίπεδο ήταν εξαιρετικό και πραγματικά όλη αυτή η προσπάθεια και η διοργάνωση δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το επίπεδο του ελληνικού Πανεπιστημίου και των Νομικών μας Σχολών. Συγχαρητήρια σε όλους του συμμετέχοντες, πραγματικά ο ΕΔΕΔ δείχνει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις με επιτυχία».

Ο επικεφαλής της διοργάνωσης του 5ου ΕΔΕΔ και αντιπρόεδρος της ΕLSA Greece, Στέλιος Βούκουνας προέβη στην εξής δήλωση στο offlinepost.gr: «Έφτασε στο τέλος του ο 5ος ΕΔΕΔ. Ήταν μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του Αυγούστου, ο βασικός μας στόχος ήταν να προσφέρουμε ευκαιρίες στους νέους νομικούς να εξοικειωθούν με την πρακτική εφαρμογή της νομικής επιστήμης και θεωρούμε ότι –κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό- αυτο επιτεύχθη. Είδαμε διαγωνιζόμενους οι οποίοι εκπροσώπησαν επάξια και τις 3 Νομικές της χώρας και είναι χαρακτηριστικό ότι διακρίθηκαν όλες. Προσωπικά, θα ήθελα να πω ότι είναι πραγματικά ένας διαγωνισμός που βοηθάει πολύ τους νέους νομικούς και θα πρέπει να συνεχιστεί».

Η συντακτική ομάδα του offline post είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για την κάλυψη του 5ου ΕΔΕΔ και εύχεται στην ELSA Greece καλή συνέχεια στις δράσεις της!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ