Της Σοφίας – Ζωής Παράσχου,
Μια Κυριακή στο λόφο Φιλοπάππου, καθισμένη σε μια ψάθα και με μια μπύρα αγκαλιά… Ένα απόγευμα, χωμένη ανάμεσα στα σεντόνια του κρεβατιού… Ένα βράδυ, στον καναπέ, καταναλώνοντας λίτρα πορφυρού SyrahΑβαντίς, με τον σκύλο να χουζουρεύει… 3 διαφορετικές στιγμές, με ένα κοινό σημείο… Ένα σημείο τομής. Την παρέα ενός βιβλίου. Πολλοί από εσάς μπορεί να…«ξινίσατε», άλλοι να σκεφτήκατε «μα καλά, δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο στη ζωή της παρά να ασχολείται με βιβλία και χαζολογοτεχνίες;», άλλοι, με ένα μορφασμό, να δείξατε την απέχθεια προς τα βιβλία, αφού σας θυμίζουν τα μαθητικά και τώρα τα φοιτητικά σας χρόνια, που ενδεχομένως χαρακτηρίζονται από κόπο και διάβασμα. Χαρίστε μου, όμως, 5 λεπτά από τον χρόνο σας και ίσως τότε να σας πείσω, με έναν τρόπο ιδιαίτερο και μαγικό, πως τα βιβλία είναι το σύμβολο της εξέλιξης και του ενδιαφέροντος και όχι της ανίας.
Τί είναι ένα βιβλίο;
Το βιβλίο είναι μια χρονομηχανή. Ένα αεροπλάνο. Ένα τρένο, ένα αυτοκίνητο, ένα λεωφορείο. Ένα σύνολο κάμποσων σελίδων, τεχνικά δεμένων μεταξύ τους, που περιγράφουν μια διαφορετική πραγματικότητα και, με μόνο εισιτήριο το χρόνο που θα του αφιερώσεις, σε ταξιδεύει όπου εσύ επιλέξεις. Χωρίς σύνορα, περιορισμούς και καμία προκατάληψη. Χωρίς βαλίτσες, χωρίς άγχη και χωρίς παρέα. Το μόνο που απαιτεί από εσένα είναι ο σεβασμός και η προσοχή σου και αυτό μόνο και μόνο για να σου εξασφαλίσει την ανώτερη δυνατή ποιότητα ταξιδιού, με μόνο συνοδοιπόρο τη φαντασία σου. Και οι υποσχέσεις που σου δίνει, είναι πολλές…
Ένα μυθιστόρημα, σε ταξιδεύει, σε μαγεύει, σου υπόσχεται εκπλήξεις.
Ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας σου υπόσχεται εμπειρίες, «βιώνεις» πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς.
Ένα φιλοσοφικό βιβλίο σου υπόσχεται λύσεις, σου ανοίγει τα μάτια και σε βοηθά να προσεγγίσεις την πιο αντικειμενική άποψη επί ποικίλων θεμάτων, μόνο και μόνο με την ανάγνωση πολλών και διαφορετικών απόψεων.
Ένα πολιτικού περιεχομένου βιβλίο σου οξύνει την κριτική ικανότητα, σε βοηθά να επενδύεις στον εαυτό σου και στο μέλλον σου και σε εφοδιάζει καταλλήλως για να γίνεις «ζώον πολιτικόν».
Οτιδήποτε κι αν διαβάσεις, από το πιο μικρό μέχρι το πιο πολυσέλιδο σύγγραμμα, από το πιο «δύσκολο» μέχρι και το πιο «εύκολο» στην ανάγνωση, διεγείρει τη φαντασία σου λόγω της έλλειψης εικόνων – μια ευλογία με δεδομένο πως, μέσω των socialmedia, δεχόμαστε καταιγισμό οπτικών ερεθισμάτων καθημερινά- ενώ μπορεί να δράσει και ως αγχολυτικό αφού διακόπτει την τυποποιημένη ρουτίνα, όπως πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν. Σε ολοκληρώνει, σου χρωματίζει πράγματα ασήμαντα και σου φανερώνει πτυχές του εαυτού σου που ποτέ δεν είχες φανταστεί ότι υπάρχουν…
Ο Κικέρωνας είχε πει πως, αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται. Τα βιβλία αποτελούν την «άνοιξη» του πνεύματος. Το μυαλό μας είναι ένα παρτέρι, ένα κτήμα που πρέπει να καλλιεργούμε καθημερινά και να φροντίζουμε για αυτό. Γιατί; Γιατί μας δίνει οξυγόνο, μας δίνει ευτυχία, λογική και ισορροπία.
Και οφείλουμε να το αναπτύσσουμε, να το γεμίσουμε ολάνθιστα λουλούδια και όχι ζιζάνια…
Οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, οφείλουμε να προσφέρουμε και οφείλουμε να χρωματίσουμε κάπως αυτό τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουμε τόσο λίγο… Και χωρίς συνεχή ανάπτυξη, εξέλιξη και αγώνα αυτό δεν μπορούμε να το καταφέρουμε!
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τις αλλαγές στη ζωή μας, ας κάνουμε μια έφοδο σε ένα βιβλιοπωλείο, ας ερευνήσουμε τι μας αρέσει και ας αρχίσουμε την καλλιέργεια!
Ας κλείσουμε, λοιπόν, για λίγο τα κινητά και ας ανοίξουμε ένα βιβλίο. Ας επιτρέψουμε σε κάτι να ας διεγείρει εσωτερικά και ας δούμε τι συνέπειες θα έχει αυτό. Κι ας είναι ένα ρίσκο για κάποιους… Άλλωστε χωρίς ρίσκα, η ζωή είναι ανιαρή! Καλή αρχή και… καλή σοδειά!
Υ.Γ: Δύο βιβλία που διάβασα τελευταία και μου άρεσαν πολύ είναι «Άκου ανθρωπάκο» του Βίλχεμ Ράιχ και το «Μπλέ υγρό» της Βίβιαν Στεργίου, ενώ για τους λάτρεις των αστυνομικών θα προτείνω τον συγγραφέα Jo Nesbo! Αξίζουν το χρόνο σας, αλλά πάνω απ’όλα τον αξίζει η… «έφοδος» που πρέπει να κάνετε στον κόσμο των βιβλίων. Και η αλλαγή ζωής ξεκινά! Είσαστε έτοιμοι;
Γεννηθείσα το 1999. Είναι φοιτήτρια Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από πολύ μικρή ηλικία, ξεκίνησε να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες, εκ των οποίων ξεχώρισε τα debate και την αρθρογραφία. Συμμετέχει ενεργά σε μοντέλα προσομοιώσεων, ενώ ήταν αρχισυντάκτρια και αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα του σχολείου της. Ιδιαίτερα πεδία ενδιαφέροντός της αποτελούν η Μέση Ανατολή και τα κοινωνικά ζητήματα.