15.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

20η Μαρτίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1602: Ιδρύεται η πρώτη πολυεθνική εταιρεία στον κόσμο. Η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών (ολλανδικά: Vereenigde Oostindische Compagnie, VOC, κυριολεκτικά Ηνωμένη Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών) ιδρύθηκε, όταν η Βουλή των Κάτω Χωρών της επέτρεψε να έχει ένα 21ετές μονοπώλιο, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί αποκιακές δραστηριότητες στην Ασία. Μάλιστα, υπήρξε η πρώτη επιχείρηση, που εξέδωσε μετοχές. Η Εταιρεία είχε, σε μεγάλο βαθμό, κυβερνητικές εξουσίες, όπως η διεξαγωγή πόλεμου, η διαπραγμάτευση συνθηκών, η έκδοση νομίσματος, και η ίδρυση αποικιών. Υπήρξε μία σημαντική επιχείρηση εμπορικών συναλλαγών για δύο, περίπου, αιώνες, πληρώνοντας ένα ετήσιο μέρισμα 18% για σχεδόν 200 έτη, μέχρι, που χρεοκόπησε και έπαψε να υφίσταται και τυπικά το 1800. Την περιουσία της εταιρείας και τα χρέη, τα ανέλαβε η κυβέρνηση της Βαταβικής Δημοκρατίας. Τέλος, τα εδάφη τής ονομάστηκαν «Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες» και το 19ο αιώνα επεκτάθηκαν, με αποτέλεσμα, να συμπεριλάβουν ολόκληρο το ινδονησιακό αρχιπέλαγος και κατά τον 20ο αιώνα να διαμορφωθεί η Ινδονησία.

1925: Γεννιέται, στην Αυστραλία, ο David Warren. Ήταν μαθηματικός και χημικός, ενώ υπήρξε ο εφευρέτης του «μαύρου κουτιού» του αεροπλάνου. Η συμβολή του στη διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων είναι τεράστια, καθώς το «μαύρο κουτί», που δεν είναι μαύρο αλλά πορτοκαλί, καταγράφει τη φωνή των χειριστών και «διαβάζει» τη λειτουργία των οργάνων του αεροσκάφους. Έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει σήμα σε βάθος 6 χιλιομέτρων στη θάλασσα και σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Ονομάζεται «μαύρο κουτί», καθώς ο Warren υποστήριζε πως επρόκειτο για μία «μαγική ιδέα».

1933: Εκλέγεται ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Το όνομά του συνδέθηκε με την προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μετά το «Κραχ» του 1929. Η οικονομική πολιτική του Ρούζβελτ ονομάστηκε “New Deal”, με κυριότερο στόχο την επαναφορά της οικονομίας σε φυσιολογικά επίπεδα και την ελάφρυνση των κατώτερων στρωμάτων.  

2004: Μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσίασε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής τού, τονίζοντας, πως δε χρειάζεται «περίοδο χάριτος», ενώ αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής τού, οι οποίοι είναι ο Πολιτισμός, η Παιδεία και η επανίδρυση του κράτους. Παρουσίασε μία νέα οικονομική πολιτική, στοχεύοντας στις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, ρυθμίσεις για τα επιτόκια, φοροελαφρύνσεις, αύξηση δαπανών για την παιδεία σε ποσοστό 5% επί του ΑΕΠ, να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 5% και να μειωθεί η ανεργία κατά 3% ως το 2008, το τέλος της κυβερνητικής τού θητείας.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ