Του Ιωάννη Μυταυτσή,
Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η ελληνική οικονομία βίωσε μια μεγάλη περίοδο οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία. Ήμασταν όλοι θεατές και αναρωτιόμασταν ποιος είναι ο μηχανισμός στήριξης τον οποίον ανακοίνωνε από το ακριτικό Καστελόριζο πριν 11 χρόνια ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και καλούνταν να διαχειριστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτήν τη δήλωση η χώρα πέρασε από χίλια μύρια κύματα, ήρθαν κυβερνήσεις εθνικής ενότητας, συγκυβερνήσεις, κυβερνήσεις συνεργασίας, πολιτικό χάος, πλατείες γεμάτες με αγανακτισμένους πολίτες κ.α..Και όμως, η Ελλάδα άντεξε παρά τις πιέσεις που βίωσαν οι πολίτες της.
Έντεκα χρόνια μετά, η ευαίσθητη οικονομία της Ελλάδας φαίνεται ότι επανέρχεται πίσω στα χρόνια της σφοδρής οικονομικής κρίσης, που τώρα είναι προέκταση της υγειονομική κρίσης, που έχει εξαπλωθεί στον κόσμο. Ωστόσο, ήταν γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα σε ένα επικείμενο «μπαμ», όπως αυτό, θα είχε χειρότερα αποτελέσματα και αυτό συμβαίνει γιατί αν όχι όλος αλλά σχεδόν όλος ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται στον πάγο, η εστίαση είναι κλειστή από τον Νοέμβριο, αρκετά μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης άνοιξαν μια εβδομάδα την περίοδο των Χριστουγέννων, ο τουρισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ χειμερινός τουρισμός που δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση, από την άλλη μεριά, αναγκάζεται ή προσπαθεί -ορθώς πράττει- να καλύψει το πρόβλημα με επιδόματα, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε τα αναγκαία. Άρα, αμέσως αμέσως καταλαβαίνουμε ότι η οικονομία σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο.
Βέβαια, για να αποφευχθεί αυτό το αδιέξοδο σε μια κατακερματισμένη οικονομία χρειάζονται δραστικά μέτρα. Θα πρέπει άμεσα να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι να στηρίζεται σε ξύλινα πόδια. Η εστίαση που είναι κλειστή σχεδόν 5 μήνες θα πρέπει να ανοίξει, λαμβάνοντας μέτρα που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα δοθεί πνοή στον κλάδο που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τα καταστήματα θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα, με μέτρα ασφαλείας που θα τηρούνται, αλλά και με τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών που θα διασφαλίζουν την τήρηση τους. Επίσης, ο τουρισμός που υπήρξε ένας στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας που δεν έπεσε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οφείλει να ξανά γίνει ελκυστικός, εμπνέοντας αξιοπιστία, σοβαρότητα αλλά και ασφάλεια στους εσωτερικούς και εξωτερικούς επισκέπτες της χώρας μας. Δεν χρειάζεται ομιλίες από την Σαντορίνη ο τουρισμός, αποφασιστικό σχέδιο χρειάζεται, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε ξανά για πληρότητα στις ξενοδοχειακές μας δομές και όχι για αλλεπάλληλες ακυρώσεις. Ωστόσο, απαραίτητο κομμάτι στα παραπάνω είναι ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να αποφευχθούν οι συζητήσεις σχετικά με ενδεχόμενες αυξήσεις κρουσμάτων που ίσως δούμε το καλοκαίρι ή τον επόμενο χειμώνα.
Δυστυχώς, η οικονομία μας κρέμεται από μια κλωστή και θα συνεχίσει να κρέμεται, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δει το αύριο των πολιτών της. Πως θα στηριχθεί η οικονομία, πως θα αποφύγουμε ένα νέο 2010 και δεν θα οδηγηθούμε εκ νέου σε νέα μέτρα στήριξης που μπορεί να ονομάζονται μνημόνια, μηχανισμοί στήριξης ή οτιδήποτε άλλο.