14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΠώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει όλες τις καιρικές συνθήκες;

Πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει όλες τις καιρικές συνθήκες;


Της Σαμπίν Καμχή,

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πλήττει την ανθρωπότητα σήμερα. Τα τελευταία χρόνια η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις παρουσιάζουν έξαρση.

Αμέτρητες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται ότι θα είναι συχνότερα και εντονότερα. Καταιγίδες που θεωρούμε ότι θα συνέβαιναν μία στα χίλια χρόνια συμβαίνουν καθημερινά και προκαλούν καταστροφή των καλλιεργειών, διάβρωση του εδάφους αλλά και μόλυνση των πηγών. Ξηρασίες  έχουν καταστρέψει τις προμήθειες νερού και τη γεωργία στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της νότιας και της ανατολικής Αφρικής, όπως η Αιθιοπία και η Κένυα. Οι μεγάλες πυρκαγιές καταστρέφουν τα τροπικά δάση της Ινδονησίας και οι τυφώνες έχουν μεγαλώσει τα τελευταία 15 χρόνια. Από τη δεκαετία του 1950, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί έως και 70% σε περιοχές των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες λένε ότι η αύξηση των έντονων βροχοπτώσεων συνδέεται άμεσα με τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν την θερμότητα και ζεσταίνουν τον πλανήτη, η εξάτμιση και η επακόλουθη βροχόπτωση αυξάνονται.

Εάν δεν υπάρξει κάποια ελάττωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα χρόνια, προβλέπεται από τους επιστήμονες ότι η θερμοκρασία σε όλον τον πλανήτη να ανεβεί 1,1  με 6,4°C. Πιο συγκεκριμένα, η νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αλλαγές του κλίματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται να αυξήσει τη συχνότητα των πυρκαγιών και να μειώσει περαιτέρω το διαθέσιμο νερό.

Από το 2070 και μετά προβλέπεται πως κύματα καύσωνα θα σημειώνονται κάθε δύο χρόνια, παρόμοια με αυτό που σημειώθηκε στην Ευρώπη το 2003, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών ανθρώπων και γεωγραφικές καταστροφές με κόστος πάνω από 10 δισεκατομμύρια €.

Οι μεταβολές για την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής ενέχονται πολλές. Ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, αναφέρει ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».

Καθώς οι επιφανειακές θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι θερμοκρασία των ωκεανών θα αυξάνει, οδηγώντας σε μεγαλύτερες καταιγίδες, και τα καλοκαίρια θα ζεσταθούν προκαλώντας μεγαλύτερη ξηρασία και μεγαλύτερες πυρκαγιές. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο έλεγχος της κλιματικής αλλαγής παραμένει ίσως και η μεγαλύτερη πρόκληση του σύγχρονου πολιτισμού μας. Όσων αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, από τα πιο σημαντικά είναι η προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες θα πιέσουν διεθνείς οργανισμούς «για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος», έτσι συμβάλλοντας στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, όλες οι χώρες πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βρεθούν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή.


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ