16.4 C
Athens
Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήFinancial Report«Επίθεση» Τραμπ σε Πάουελ - Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές

«Επίθεση» Τραμπ σε Πάουελ – Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές


Του Γιάννη Μπότσα,

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρή άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,82%, κλείνοντας στις 1.672,13 μονάδες, με τον ημερήσιο τζίρο να ανέρχεται στα 141,16 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνίστησαν στη συνεδρίαση, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη: Eurobank (+6,11%), Alpha Bank (+5,36%), Πειραιώς (+4,26%), Εθνική Τράπεζα (+2,2%) και Optima Bank (+7,14%). Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν επιπλέον οι μετοχές του Ελ. Βενιζέλου (+2,85%), της Metlen (+2,71%), του ΟΤΕ (+1,72%) και της Jumbo (+1,46%). Στη μεσαία κατηγορία, ανοδικά κινήθηκαν η ΕΧΑΕ (+3,25%), ο ΑΔΜΗΕ (+2,22%) και η Ideal Holdings (+2,1%).

Στο εξωτερικό, οι ευρωπαϊκές αγορές επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος μετά την πασχαλινή αργία, με τον DAX της Φρανκφούρτης και τον CAC 40 του Παρισιού να υποχωρούν κατά 0,6%, ενώ το Μιλάνο σημείωσε απώλειες 1%.

Σημείο εστίασης για τους επενδυτές αποτέλεσαν οι εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου η ανασφάλεια για τη διεθνή εμπορική πολιτική και οι πιέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Fed για άμεση μείωση επιτοκίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο. Ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Truth Social, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ως “Mr. Too Late” και “μεγάλο loser”.

Την Τετάρτη, η ανοδική πορεία συνεχίστηκε με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει κατά 1,93%, κλείνοντας στις 1.704,47 μονάδες και με τον ημερήσιο τζίρο να φτάνει τα 171,03 εκατ. ευρώ. Σημαντικά κέρδη παρουσίασαν η Motor Oil (+3,18%), η Βιοχάλκο (+3,17%), η Jumbo (+3,17%) και η Aegean (+3,09%), ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας πτώση 7,4%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Intracom πρωταγωνίστησε με άνοδο 3,89%, ακολουθούμενη από την Profile (+3,22%) και την Αλουμύλ (+3,21%).

Στις διεθνείς αγορές, η θετική διάθεση επέστρεψε μετά από δηλώσεις του Τραμπ ότι μια συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τους δασμούς. Ο Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,78%, ενώ άνοδο κατέγραψαν και οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο (FTSE 100 +0,90%), Φρανκφούρτη (DAX 30 +3,14%) και Παρίσι (CAC 40 +2,13%).

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρωζώνη παρουσίασε επιβράδυνση, με τον κλάδο των υπηρεσιών να συρρικνώνεται και τη βιομηχανική ύφεση να παρατείνεται. Παράλληλα, η παραγωγή στον τομέα των κατασκευών μειώθηκε κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ για τον Φεβρουάριο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 2,6% στα 65,76 δολ. το βαρέλι και το WTI κατά 2,8% στα 61,90 δολ. το βαρέλι. Συναλλαγματικά, το ευρώ απώλεσε 0,4% έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στα 1,1372 δολάρια.

Την Πέμπτη, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε με ήπια κέρδη, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.705,63 μονάδες με άνοδο 0,07% και τζίρο 157,62 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν ο ΟΤΕ (+2,05%), ο Σαράντης (+2%), η Lamda Development (+1,52%) και η Motor Oil (+1,16%). Αντίθετα, αρνητικά κινήθηκαν οι μετοχές του Ελλάκτωρα (-2%) και της Metlen (-1,77%). Στην ενδιάμεση κεφαλαιοποίηση, η Profile κατέγραψε άνοδο 3,67%, ενώ η Αλουμύλ ενισχύθηκε κατά 2,72%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διατήρησαν θετικό πρόσημο, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,36%, τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 0,47% και τον CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει άνοδο 0,27%.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τον Γενικό Δείκτη να σταθεροποιείται στις 1.705,61 μονάδες και τζίρο 135,86 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες, ανοδικά κινήθηκαν η Eurobank (+0,04%), η Πειραιώς (+2,35%) και η Optima Bank (+4,53%), ενώ απώλειες σημείωσαν η Alpha Bank (-0,64%) και η Εθνική Τράπεζα (-1,68%).

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,44%, με τη Φρανκφούρτη (DAX) στο +0,54%, το Λονδίνο (FTSE 100) στο +0,15% και το Παρίσι (CAC 40) στο +0,77%. Ο κλάδος των ταξιδιών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (+1,7%), ακολουθούμενος από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας (+1,4%).

Στα κρυπτονομίσματα το Bitcoin παρουσίασε ισχυρή άνοδο (+9,29%) με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 83.106,17 ευρώ.

Ο Χρυσός κινήθηκε με μικρές μεταβολές αυτή την εβδομάδα στα 3.318,47 δολάρια η ουγγιά (-0,49%).


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Μπότσας, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γιάννης Μπότσας, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ενδιαφέροντά του αφορούν τη γεωπολιτική, τις διεθνείς σχέσεις και τα οικονομικά ζητήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, σε κατασκευαστική εταιρεία.