17.4 C
Athens
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΦεστιβάλ Καννών: Από την έναρξή του μέχρι και σήμερα

Φεστιβάλ Καννών: Από την έναρξή του μέχρι και σήμερα


Της Γεωργίας Καρυώτη, 

Για ακόμη μια χρονιά, το Φεστιβάλ Καννών θα λάβει χώρα τον Μάιο, με τον κινηματογραφικό κόσμο να αναμένει την έναρξή του στις 13-24 του μηνός. Ίσως, αποτελεί το πιο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε επίσημα το 1946 με 19 ταινίες από 9 χώρες, αν και οι διαδικασίες για τη δημιουργία του είχαν ξεκινήσει 8 χρόνια νωρίτερα. Η ανάγκη για ένα φεστιβάλ ανεξάρτητο από τις πολιτικές πιέσεις της εποχής του ψυχρού πολέμου κρινόταν επιτακτική, με τον Γάλλο εκπρόσωπο, Phillipe Erlanger, να προτείνει την ίδρυσή του.

Ήδη από το 1938, το πρώτο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Βενετία είχε αρχίσει να εκφυλίζεται κάτω από τις πιέσεις του Hitler, με αποτέλεσμα χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν. Έτσι, η αρχική πρόθεση ήταν να ξεκινήσει το φεστιβάλ των Καννών το επόμενο ακριβώς έτος, αλλά η έξαρση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέβαλε τα σχέδια. Παρόλα αυτά, κατά τη δεκαετία του ΄50, άρχισε να αυξάνεται η φήμη του, όταν μεγάλες προσωπικότητες του κινηματογράφου και της τέχνης, όπως οι Kirk Douglas, Sophia Loren και Grace Kelly, άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Γαλλική Ριβιέρα, δίνοντας μια ιδιαίτερη αίγλη στο Φεστιβάλ. Μάλιστα, το 1955, καθιερώθηκε το σημαντικότερο βραβείο, ο Χρυσός Φοίνικας (Palme d’Or), με την πρώτη βραβευμένη ταινία Marty του Delbert Mann. Ωστόσο, η δεκαετία αυτή ήταν, επίσης, μια περίοδος πολιτικών συγκρούσεων και ψυχροπολεμικών εντάσεων, καθώς οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, εκφράστηκαν σε πολλές ταινίες και η λογοκρισία έδινε μια διαφορετική τροπή στο φεστιβάλ.

Αργότερα, οι κοινωνικοπολιτικές αναταραχές στα τέλη του ΄60 επηρέασαν τον κινηματογράφο, δίνοντας μια πιο ανεξάρτητη και καλλιτεχνική φυσιογνωμία στο φεστιβάλ. Πρωτοεμφανίστηκαν νέοι σκηνοθέτες, ενώ η διεθνοποίηση του φεστιβάλ ενισχύθηκε λόγω της παρουσίας όλο και περισσότερων ταινιών από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Στα 80s και 90s σηματοδοτείται η πλήρης παγκοσμιοποίηση του Φεστιβάλ, καθώς αναγνωρίστηκαν σκηνοθέτες από την Ανατολή και την Ασία, με ταινίες, όπως Farewell My Concubine από την Κίνα και Pulp Fiction του Quentin Tarantino να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Πηγή εικόνας: awardstoday.it

Τη φετινή χρονιά, συμμετέχουν αρκετές πρώτες σκηνοθετικές απόπειρες από γνωστούς ηθοποιούς, όπως η Scarlett Johansson με την ταινία Eleanor the Great και ο Harris Dickinson με το Urchin. Επίσης, θα απονεμηθεί Τιμητικός Φοίνικας στον Robert De Niro για την τεράστια συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Παράλληλα, το φεστιβάλ τιμά τα 80 χρόνια απελευθέρωσης της Γαλλίας με μια ειδική προβολή του Le Jour Se Lève του Marcel Carné. Η Julia Ducournau συμμετέχει με το Alpha, προσεγγίζοντας την κρίση του AIDS, ενώ ο Ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panahi παρουσιάζει την ταινία A Sample Accident, η οποία γυρίστηκε μυστικά λόγω της καταπίεσης στη χώρα του. Ιδιαίτερη θέση στις φετινές συμμετοχές κατέχει ο Γιώργος Λάνθιμος, καθώς η νέα του ταινία Kindness, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

Πολλές άλλες ενδιαφέρουσες συμμετοχές θα συνθέσουν φέτος το πρόγραμμα του φεστιβάλ, προσδίδοντας μια βαθιά κοινωνική έκφραση στην οργάνωση μέσω της ανάδειξης της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στον χώρο του κινηματογράφου. Η ποικιλομορφία των θεμάτων και των συμμετοχών φέρνει μια διαφορετική διάσταση στην κοσμική συγκέντρωση, συζητώντας κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου ζητήματα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The history of the Festivalin the service of cinematographic art, festival-cannes.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Καρυώτη
Γεωργία Καρυώτη
Σπουδάζει στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη μουσική. Της αρέσει η jazz, ο κινηματογράφος, τα ταξίδια και τα roller coasters.