21.7 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚύπελλο: Ο θεσμός που όλοι μπορούν να ονειρεύονται!

Κύπελλο: Ο θεσμός που όλοι μπορούν να ονειρεύονται!


Του Ναπολέων Σάββα Γρίβα,

Ήταν μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν οι Ρόδρι, Άλισον και Καρβαχάλ, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους προς την UEFA και τη FIFA για το υπερφορτωμένο πρόγραμμα αγώνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αθλητές —τουλάχιστον αυτοί που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο. Αν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση του αριθμού των αγώνων της κύριας φάσης του Champions League και του Europa League από 6 σε 8, την παρουσία εμβόλιμων αγωνιστικών στα εγχώρια πρωταθλήματα, τους μεσοβδόμαδους αγώνες κυπέλλου ή —ακόμα χειρότερα— τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έπονται τα καλοκαίρια (EURO, Copa America, Μουντιάλ και πλέον και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), καθίσταται σαφές πως για αρκετούς αθλητές το να αγωνίζονται διαρκώς Τετάρτη-Κυριακή αποτελεί μία πραγματικότητα. Προς υπεράσπιση των αθλητών, ωστόσο, τόσο έντονοι ρυθμοί εργασίας είναι απάνθρωποι και το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών αμείβονται με αρκετά εκατομμύρια δεν το αναιρεί —όπως υπαινίσσονται άνθρωποι της FIFA, για παράδειγμα.

Ανέκαθεν ο θεσμός του κυπέλλου προσέφερε εκπλήξεις, λόγω της νοκ-άουτ δομής του. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και ειδικά φέτος —πιθανώς και ως απόρροια των πολλών αγώνων που δίνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ— φαίνεται πως παίρνουν αψήφιστα τον θεσμό του κυπέλλου, γεγονός που εκμεταλλεύονται τα outsider και ονειρεύονται ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής και να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ο θεσμός του κυπέλλου έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις:

Αγγλία – FA Cup

Πηγή εικόνας /Δικαιώματα χρήσης:thefa.com  29.03.2025, Brighton-Nottingham Forest 0-0,3-4 στη διαδικασία των penalty

Αν οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 2018 κι έπειτα βρισκόταν η Μάντσεστερ Σίτι στα ημιτελικά της διοργάνωσης, τότε, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αντιπάλων, θα ήταν το μεγάλο φαβορί. Τα χρόνια της δόξας και των επιτυχιών, όμως, φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν για την ομάδα του Γκουαρδιόλα, η οποία πλέον δεν είναι άτρωτη. Έτσι, η μεταμορφωμένη Νότιγχαμ Φόρεστ, η πολύ ποιοτική Άστον Βίλα και η φορμαρισμένη Κρίσταλ Πάλας πιστεύουν ότι μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Ένα τρόπαιο, το οποίο έχει να κατακτήσει 127 ολόκληρα χρόνια η πρώτη, 105 η δεύτερη, ενώ η τρίτη δεν το έχει καταφέρει ποτέ στα 120 χρόνια ιστορίας της! Πρόκειται για ομάδες που αγνοούν έναν σημαντικό τίτλο για πάνω από 25 χρόνια, γεγονός που προσδίδει στη φετινή διοργάνωση μία ιδιαιτερότητα. Όπως καταλαβαίνετε, αν η κούπα δεν καταλήξει στο Μάντσεστερ, κάπου αλλού θα γιορταστεί πολύ έντονα!

Σε μία διοργάνωση, στην οποία αγωνίζονται υπερδυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ, τα περιθώρια διάκρισης μιας μικρότερης ομάδας μπορεί στη θεωρία να είναι ελάχιστα· στην πράξη, όμως, έχει φανεί το αντίθετο. Στην πρόσφατη ιστορία του FA Cup, παρότι μόνο δύο outsider (η Γουίγκαν το 2013 και η Λέστερ το 2021) κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο, πληθώρα ομάδων —πολλές εκ των οποίων δεύτερης κατηγορίας— κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Το σίγουρο είναι ότι ακόμη κι αν η κούπα καταλήξει και φέτος στο Μάντσεστερ, η χαρά και η περηφάνια που θα νιώσουν οι οπαδοί αυτών των τριών ομάδων θα είναι ασύγκριτη. Γιατί μπορεί η ομάδα τους να ηττήθηκε στο γήπεδο, αλλά «κέρδισε» στις καρδιές όλων μας. Αν και… κάτι μου λέει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί…

Γερμανία – DFB Pokal

Πηγή εικόνας /Δικαιώματα χρήσης:nw.de  01.04.2025, Arminia Bielefeld-Bayer Leverkusen 2-1

Βαδίζοντας στα χνάρια της Σααρμπρίκεν, η οποία πέρυσι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου, φέτος η Άρμινια Μπίλεφελντ —επίσης ομάδα τρίτης κατηγορίας— «έσπασε» το φράγμα των ημιτελικών και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό! Λένε πως «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», αλλά η μέχρι τώρα πορεία της μαρτυρά πως μπορεί να κοιτάξει κατάματα τη Στουτγκάρδη στον τελικό. Έχοντας αποκλείσει τέσσερις ομάδες της Bundesliga στον δρόμο της προς τον τελικό, το παράδειγμα της Άρμινια αποτελεί απτή ένδειξη πως τα στατιστικά «δεν παίζουν μπάλα». Αρωγός, φυσικά, στις φετινές της επιτυχίες είναι ο πάντα πιστός κόσμος της, ο οποίος έχει μετατρέψει τη Schüco Arena σε «φρούριο», όπου η Ουνιόν Βερολίνου, η Φράιμπουργκ, η Βέρντερ Βρέμης και η Μπάγερ Λεβερκούζεν, κατά σειρά, ηττήθηκαν! Η πρόκριση της Άρμινια στον τελικό ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά εκπλήξεων που έχουν σημειωθεί στον θεσμό τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός πως η «αιώνια» πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου έχει αποκλειστεί, την τελευταία πενταετία, από ομάδες όπως η Χόλσταϊν Κίελ και η Σααρμπρίκεν, ενώ η Μπάγερ Λεβερκούζεν από την Έσεν, την Έλβερσμπεργκ και… την Άρμινια, μας χαρίζει στιγμές σπάνιας ομορφιάς που μόνο αυτό το άθλημα μπορεί να προσφέρει.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει σημειωθεί κάποια πολύ μεγάλη έκπληξη σε τελικό, με μοναδικές, ίσως, εξαιρέσεις τις Βόλφσμπουργκ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όταν κατέκτησαν το τρόπαιο ως outsider το 2015 και το 2018 αντίστοιχα. Πέρυσι, στον τελικό του 2024, η Καϊζερσλάουτερν —ομάδα δεύτερης κατηγορίας— ηττήθηκε από την «ιπτάμενη» Λεβερκούζεν. Λέτε φέτος η Άρμινια Μπίλεφελντ να γίνει η πρώτη ομάδα τρίτης κατηγορίας που θα κατακτήσει το DFB Pokal; Εγώ, πάντως, δεν το θεωρώ απίθανο!

Γαλλία – Coupe de France

Πηγή εικόνας /Δικαιώματα χρήσης: stade-de-reims.com  02.04.2025, Cannes-Stade de Reims 1-2

Μπορεί σε επίπεδο Ligue 1 η Παρί Σεν Ζερμέν να μην έχει αντίπαλο και να κατακτά, πλην εξαιρέσεων, το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο, ωστόσο στο Coupe de France τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το ιδιαίτερο σύστημα διεξαγωγής του —όπου απουσιάζει η διαδικασία της παράτασης και, σε περίπτωση ισοπαλίας, οι ομάδες οδηγούνται απευθείας στα πέναλτι— ερμηνεύει το γιατί η, με διαφορά, καλύτερη γαλλική ομάδα δυσκολεύεται στην εν λόγω διοργάνωση. Τα τελευταία χρόνια, κυπελλούχοι έχουν αναδειχθεί ομάδες που δεν ανήκουν στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου, όπως η Τουλούζ, η Ναντ και η Σταντ Ρεν, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, και μια θέση στο Europa League της επόμενης σεζόν.

Και αν σε FA Cup και DFB Pokal πραγματοποιούνται αραιά και πού εκπλήξεις, στο Coupe de France πραγματοποιούνται εις διπλούν. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να φτάνουν στα προημιτελικά —αν όχι στα ημιτελικά— αρκετές ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Φέτος, για παράδειγμα, στα προημιτελικά βρέθηκαν δύο ομάδες δεύτερης κατηγορίας και άλλες δύο τέταρτης! Μπορεί στον μεγάλο τελικό η πολύ φορμαρισμένη Παρί Σεν Ζερμέν να είναι το μεγάλο φαβορί απέναντι στη σαφώς πιο αδύναμη Σταντ ντε Ρεμς, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Άλλωστε, πρόκειται για μια ομάδα που έχει να κατακτήσει τη διοργάνωση από το μακρινό 1958. Μπορεί, άραγε, η φετινή ομάδα να κάνει την υπέρβαση, υπενθυμίζοντας στους αρκετά γηραιότερους τις ένδοξες στιγμές της δεκαετίας του 1950;

Αντί επιλόγου, αξια αναφοράς κρίνεται και η πρόκριση του ΟΦΗ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ως η πρώτη επαρχιακή ομάδα που θα βρεθεί στον τελικό μετά το 2015, όταν το είχε πετύχει η Ξάνθη. Ο ΟΦΗ θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μία μεγάλη υπέρβαση απέναντι στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και το μόνο σίγουρο είναι πως περίπου 25.000 οπαδοί της κρητικής ομάδας θα κατακλύσουν το ΟΑΚΑ, στηρίζοντας με θέρμη την προσπάθεια των παικτών της αγαπημένης τους ομάδας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Eintracht Frankfurt scouting report: How good are Tottenham’s Europa League opponents, transfermarkt.com, διαθέσιμο εδώ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά τώρα σπουδάζει στην Πάτρα Χημικός Μηχανικός. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και συμμετέχει στην εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου. Του αρέσει το περπάτημα όπως και να βγαίνει έξω, να βλέπει ταινίες, καθώς και να ασχολείται με τον αθλητισμό.