15.1 C
Athens
Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΓιατί πρέπει να γνωρίζουμε οικονομικά;

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε οικονομικά;


Της Αντιγόνης Ζαφειροπούλου, 

Η έλλειψη οικονομικής παιδείας αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο που επηρεάζει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, κυρίως στην Ελλάδα, επικρατεί το φαινόμενο της χρηματοοικονομικής ημιμάθειας. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά, άτομα κυρίως μέσης και μεγάλης ηλικίας, μπήκαν στον επιχειρηματικό κόσμο χωρίς να έχουν την πραγματική ιδέα και γνώσεις από καμία οικονομική έννοια, παρά μόνο την εμπειρία που απέκτησαν με τον καιρό. Σύμφωνα με έρευνες, πολλά άτομα δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές έννοιες της οικονομίας. Με τον όρο βασικές έννοιες δεν εννοούνται έννοιες όπως θεωρίες των ακραίων τιμών ή κλασματική διάσταση, αλλά έννοιες όπως ο πληθωρισμός και ο τόκος. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα αίτια αυτού του προβλήματος αλλά και τις συνέπειες που αποφέρει.

Πάμε να εξετάσουμε μερικά από τα αίτια του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού:

  • Ημιτελής εκπαίδευση στα σχολεία: Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ανεπαρκές και δεν ενσωματώνει την βασική οικονομική εκπαίδευση στο πρόγραμμα σπουδών, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην διαθέτουν ούτε τις πιο απλές οικονομικές γνώσεις.
  • Έλλειψη ενημέρωσης: Οι περισσότεροι πολίτες δεν κατανοούν πώς να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους τις βασικές οικονομικές έννοιες, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε λάθος επενδύσεις και κακές αποφάσεις.
  • Τράπεζες: Οι τράπεζες από τη μία προωθούν στους καταναλωτές να προβούν σε κάποιο δάνειο μέσω της διαφήμισης, αλλά από την άλλη δεν τονίζουν τη σημασία της σωστής διαχείρισης των επενδύσεων και του χρέους.
Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: fabrikasimf / Freepik

Από πότε υπάρχει αυτό το πρόβλημα;

Η οικονομική ημιμάθεια δεν αποτελεί κάποιο καινούργιο φαινόμενο. Σίγουρα έχει επιδεινωθεί με την αύξηση της κατανάλωσης και των αναγκών. Παρόλο που οι τράπεζες διαθέτουν οικονομικές πολιτικές για την ορθή ρύθμιση των αγορών, το κοινό δεν διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις για να τις κατανοήσει.

Συνέπειες που αποφέρει η ημιμάθεια των οικονομικών:

  • Έλλειψη επενδύσεων και χαμηλή αποταμίευση: Όταν κάποιος δεν γνωρίζει να διαχειριστεί σωστά τα χρήματα, οδηγείται σε χαμηλή αποταμίευση χρημάτων και είναι ευάλωτος σε οικονομικά προβλήματα όπως πτώχευση.
  • Κακή χρηματοοικονομική διαχείριση: Πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης χρηματοοικονομικής στρατηγικής και κακής διαχείρισης του κεφαλαίου.

Άλλες συνέπειες που αποφέρει:

  • Αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη οικονομικά ορθών αποφάσεων από τους πολίτες στη διαχείριση των οικιακών οικονομικών ζητημάτων τους.
  • Υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
  • Προωθεί την εδραίωση κακών νοοτροπιών, επιδεινώνοντας τη σχέση του πολίτη με το κράτος.
  • Ελαττώνει την ικανότητα των πολιτών να αξιολογούν τις οικονομικές πολιτικές του κράτους και επηρεάζει τη συνειδητότητα της ψήφου τους.

Η έλλειψη οικονομικής παιδείας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους ίδιους τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση και η σωστή ενημέρωση είναι απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση της οικονομικής γνώσης. Αν οι κυβερνήσεις, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις συνεργαστούν για να βελτιώσουν αυτό το οικονομικό πρόβλημα, θα μειωθούν οι οικονομικές κρίσεις και θα ενισχυθεί η σταθερότητα της οικονομίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Γιατί να γνωρίζω Οικονομικά, dailyeconomics.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε το 2004 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εκδηλώνει ενδιαφέρον στα επαγγέλματα του κλάδου των πωλήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού και είναι κάτι που θα επιθυμούσε να απασχοληθεί στο άμεσο μέλλον. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες πάνω στην επιχειρηματικότητα, όπως επίσης έχει συμμετάσχει σε κύκλο σεμιναρίων με θέμα την καινοτομία και τα startups (ΜΕΤΩΝ). Ασχολείται επίσης με τον εθελοντισμό και ήτανε μέλος μάρκετινγκ και υπεύθυνη ομάδας πανεπιστημιακών και δημοσίων σχέσεων του οργανισμού AIESEC in Patras για ένα χρόνο. Συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και συχνά παρευρίσκεται ως εθελόντρια και προσωπικό οργάνωσης σε events και διαγωνισμούς (Patras IQ, Robotex Hellas).