Της Στέλλας Πετρακάκη,
Η «Συμμαχία των Προθύμων» αποτελεί μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκών χωρών που επιδιώκουν την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Κυριακή 2 Μαρτίου 2025, αποτέλεσε τομή στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.
Η σύνοδος συγκέντρωσε ηγέτες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «συμμαχίας των προθύμων», η οποία θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την Ουκρανία και να συμβάλει σε οποιοδήποτε μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο. Η συμμαχία αυτή περιλαμβάνει χώρες που είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν την Ουκρανία με στρατεύματα στο έδαφος και αεροσκάφη στον αέρα, σε συνεργασία με άλλους συμμάχους.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, συμφωνήθηκαν τέσσερα βασικά σημεία:
1. Ενίσχυση της Στρατιωτικής Υποστήριξης: Οι συμμετέχουσες χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να παράσχουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν νέες δεσμεύσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

2. Οικονομική Υποστήριξη: Ανακοινώθηκε συμφωνία για δάνειο 1,6 δισ. λιρών προς την Ουκρανία, προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει 5.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους, ενισχύοντας την αμυντική του ικανότητα.
3. Εγγυήσεις Ασφαλείας: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη παροχής πλήρων εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.
4. Δημιουργία «Συμμαχίας των Προθύμων»: Η συμμαχία αυτή στοχεύει στη συγκρότηση μιας ομάδας χωρών που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν ενεργά την Ουκρανία, μέσω της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων και άλλων μορφών βοήθειας. Ο Στάρμερ επεσήμανε ότι, αν και δεν θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες, εκείνες που είναι πρόθυμες θα προχωρήσουν άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεών τους.
Η αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών στην πρωτοβουλία αυτή ποικίλλει, με ορισμένες να εκφράζουν ένθερμη υποστήριξη και άλλες να εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές.
Χώρες που Εκφράζουν Υποστήριξη:
-Ηνωμένο Βασίλειο: Ως ένας από τους κύριους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία με στρατεύματα και αεροσκάφη, σε συνεργασία με άλλες πρόθυμες χώρες.
– Γαλλία: Η Γαλλία συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία, εκφράζοντας την πρόθεσή της να συμβάλει στην αποστολή στρατευμάτων και στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
– Πολωνία: Η Πολωνία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των ιστορικών της δεσμών με την Ουκρανία, έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη συμμαχία, παρέχοντας στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.
– Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία): Οι χώρες αυτές έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ουκρανίας, φοβούμενες την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή τους.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- «Συμμαχία των προθύμων» για την Ουκρανία: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν, euronews.com, διαθέσιμο εδώ