7.2 C
Athens
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟμφαλοσκόπηση διαρκείας

Ομφαλοσκόπηση διαρκείας


Του Γιώργου Κοσματόπουλου,

Όπως αναμενόταν, ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξελέγη αποκλειστικά με τις ψήφους της ΝΔ, μιας και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα έκαναν διαφορετικές επιλογές. Με τη λήξη της όλης διαδικασίας, το μόνο που συμπεραίνουμε είναι η αίσθηση ότι το ελληνικό σύστημα βρίσκεται σε ομφαλοσκόπηση διαρκείας.

Ουδέν εκ των συμμετεχόντων στη Βουλή κομμάτων αντιμετώπισε τη διαδικασία εκλογής νέου ΠτΔ ως μια κορυφαία πολιτειακή εκδήλωση, η οποία θα εξέπεμπε υψηλά συμβολικά νοήματα στην ελληνική κοινωνία. Σίγουρα, ο απογυμνωμένος από ουσιαστικές εξουσίες ρόλος του ύπατου πολιτειακού παράγοντα δεν βοηθά για τέτοιες προσεγγίσεις. Ακόμα και η ορθή αποσύνδεση της εκλογής του από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, εκ των πραγμάτων, αποτελεί υποβάθμιση. Από εκεί και πέρα, όμως, τα κόμματα επέλεξαν να λειτουργήσουν με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό τους και στον ευρύτερο μικρόκοσμο που τα περιβάλλει.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την πιο ασφαλή επιλογή που θα μπορούσε, στο πρόσωπο του Τασούλα. Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προερχόμενος από τα σπλάχνα της ΝΔ, με αναφορές πάλαι ποτέ στο πιο δεξιό τμήμα της, απολύτως πειθήνιος στα κελεύσματα του Πρωθυπουργού, αποτελεί εν τέλει την ιδανική επιλογή. «Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια». Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκεται η συσπείρωση του εσωτερικού του κόμματος με μια «γαλάζια», δεξιά επιλογή, όταν από το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κι έπειτα, οι φωνές για ταυτοτικά ζητήματα του κυβερνώντος κόμματος έχουν ενταθεί και οι διαρροές προς τα δεξιότερα κόμματα αυξάνονται.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενέταξε την προεδρική εκλογή στο σχεδιασμό ανάδειξής του σε αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη, μέσω μιας αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και της διαφοροποίησής του από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αφενός, λειτούργησε θεσμικά, περιμένοντας τον Πρωθυπουργό να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να ακολουθήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην πρακτική της πρόωρης πρότασης. Αφετέρου, επέμεινε να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να καταφύγει σε μια στενά κομματική επιλογή και να μην επιδιώξει συναίνεση με άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Πηγή Εικόνας: cnn.gr/ Δικαιώματα Χρήσης: EUROKINISSI

Η πρόταση δε του Τάσου Γιαννίτση στόχευε στο να φέρει σε δύσκολη θέση το «σημιτικό» εκείνο κομμάτι στελεχών και ψηφοφόρων, που στηρίζει τα τελευταία χρόνια τον Μητσοτάκη και καλείτο να στηρίξει την επιλογή του «αβερωφικού» Τασούλα. Επίσης, χρησιμοποίησε την ψηφοφορία ως μια δοκιμασία για ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με την προσχώρησή τους στο Κίνημα. Η εμμονή, όμως, του Ανδρουλάκη στην επίκληση δήθεν παραδόσεων συναίνεσης δεν συγκίνησε κάποιον εκτός του ΠΑ.ΣΟ.Κ, καθότι ουδείς εκ της ευρύτερης κοινωνίας ενδιαφερόταν πραγματικά για το ποιος θα είναι ο επόμενος ΠτΔ ούτε φυσικά στην Ελλάδα υφίσταται κουλτούρα άτεγκτης υπεράσπισης της θεσμικής τάξης. Επιπλέον, «μεταγραφές» τύπου Θρασκιά ή Παππά ούτε πολιτικό περιεχόμενο διαθέτουν ούτε είναι ικανές να αποτελέσουν σημαίνον πολιτικό γεγονός.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, πάλι, βασικά στόχευσε στην επανάκτηση του ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή, με το να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ένα πρώην κορυφαίο του στέλεχος. Επίσης, στόχευε στη βολιδοσκόπηση των πρώην βουλευτών του, οι οποίοι έχουν σκορπίσει είτε σε άλλα κόμματα είτε μένοντας πολιτικά ανέστιοι. Ουδείς, όμως, ενδιαφέρεται αν η Λούκα Κατσέλη κατετάγη δεύτερη ή τρίτη. Άλλωστε, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του μιλά για συναινέσεις με «προοδευτικές» δυνάμεις, προσπαθεί να εγκλωβίσει τη μεγαλύτερη εξ αυτών, το ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά κόπτεται η κοινωνία αν το «κακά χωριά» των «λίγων σπιτιών» της Αριστεράς θα ενωθούν ή όχι.

Τα δε υπόλοιπα κόμματα, λειτούργησαν με τον αναμενόμενο τρόπο, συμβατό με την ιδεολογικοπολιτική τους ταυτότητα και τις ατομικές τους επιδιώξεις. Ας μην το κουράζουμε, λοιπόν, περαιτέρω. Ο Τασούλας είναι ο ιδανικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι είναι αντιπροσωπευτικότατο δείγμα του σημερινού πολιτικού – πολιτειακού συστήματος. Θα κάνει τη δουλειά τόσο του Μητσοτάκη που τον τοποθέτησε εκεί όσο και της αντιπολίτευσης υπό την έννοια ότι προσφέρεται σαν στόχος στα πυρά της. Και η ζωή συνεχίζεται…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΠτΔ: «Λευκός καπνός» με την εκλογή Τασούλα – Οι αποχωρήσεις και η αλλαγή της δεύτερης και τρίτης θέσης, Το Βήμα, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.