10 C
Athens
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμός«Ένας άλλος κόσμος»: Ένα υποτιμημένο αριστούργημα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

«Ένας άλλος κόσμος»: Ένα υποτιμημένο αριστούργημα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη


Θάλειας Μπίτσα, 

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2015, ο Χριστόφορος Πακαλιάτης κάνει το δεύτερο κινηματογραφικό του ντεμπούτο —μετά την ταινία Αν το 2012—, με την ταινία Ένας άλλος κόσμος. Η ταινία είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και έκοψε τον εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό των 668.892 εισιτηρίων! Αποτελεί την εμπορικότερη ελληνική ταινία της δεκαετίας 2010-2019 και το τελικό box office ανήλθε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παπακαλιάτης για την προώθηση της ταινίας στο εξωτερικό έκανε την εμφάνισή του σε πολλές πρεμιέρες και συζήτησε ανοιχτά με το κοινό για τα θέματα που πραγματεύεται η ταινία.

Σε κάτι που πραγματικά η ταινία ξεχώρισε ήταν οι ερμηνείες. Το καστ περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα, αλλά και μη γνωστούς ηθοποιούς, οι οποίοι πραγματικά καθήλωσαν το κοινό με τις ερμηνείες τους. Μία από τις ηθοποιούς, η οποία επαινέθηκε αρκετά, ήταν η Μαρία Καβογιάννη μία από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς των τελευταίων δεκαετιών. Έγινε γνωστή από το ρόλο της στη σειρά Εγκλήματα, όπου υποδυόταν την Κορίνα, μία ιερόδουλη η οποία αγαπήθηκε από το κοινό για τον ιδιαίτερο και συνάμα, ζωντανό της χαρακτήρα. Ένας ακόμη πασίγνωστος ηθοποιός, ο οποίος συμμετέχει στο καστ της ταινίας, είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα J. K. Simmons. Επίσης, στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο ίδιος ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ένα μοτίβο που ακολουθεί συχνά στις ταινίες και τις σειρές που είτε ο ίδιος υπογράφει το σενάριο είτε ο ίδιος σκηνοθετεί.

Πηγή εικόνας: imaginestores.gr

Η ταινία περιγράφει τρεις ιστορίες αγάπης, οι οποίες αφορούν τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες —νεαρή ηλικία, μέση ηλικία και τρίτη ηλικία. Τρεις άνθρωποι από το εξωτερικό ερωτεύονται τρεις Έλληνες. Αρχικά, έχουμε την ιστορία της Δάφνης (Νίκη Βακάλη) και του Φαρίς (Τόφικ Μπάρομ). Η Δάφνη είναι μία νεαρή κοπέλα, όμορφη και γεμάτη ζωή, η οποία, όμως, προέρχεται από μία άκρως συντηρητική οικογένεια. Ο πατέρας της, ο Αντώνης (Μηνάς Χατζησάββας), έχει ακροδεξιές απόψεις, οι οποίες τον οδηγούν στο να πιστεύει ότι για όλα τα δεινά της χώρας μας την ευθύνη έχουν οι ξένοι. Επομένως, πατέρας και κόρη θα βρεθούν στα μαχαίρια, όταν η τελευταία ερωτευτεί τον Φαρίς, ένα συνεσταλμένο και καλόκαρδο νεαρό με καταγωγή από τη Συρία, που ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να έχει ένα καλύτερο αύριο.

Η δεύτερη ιστορία αφορά ένα μεσήλικα πατέρα, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα διαζυγίου με τη σύζυγό του, τον Γιώργο (Χριστόφορος Παπακαλιάτης), ο οποίος αποκτά συναισθήματα για την ερωτευμένη με τη δουλειά της Βορειοευρωπαία Ελιζέ (Άντρεα Όσβαρτ). Τέλος, ακολουθούμε την Μαρία (Μαρία Καβογιάννη), μια νοικοκυρά την οποία καταπιέζει ιδιαίτερα ο σύζυγος της, που βρίσκει τον έρωτα στα μάτια ενός Γερμανού καθηγητή του Σεμπάστιαν (J.K. Simmons). Η Μαρία ενώ δεν συμπαθεί τους Γερμανούς, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι ο χαρακτήρας του Σεμπάστιαν δεν συνάδει με τα σκληρά στερεότυπα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα γύρω από τη συγκεκριμένη εθνικότητα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ταινία ίσως αποτελεί και την καλύτερη δουλειά του Παπακαλιάτη. Ο ταλαντούχος αυτός άνθρωπος έχει καταφέρει μέσα από μία αγνή και απλοϊκή οπτική να δείξει ότι η αγάπη δεν είναι πάντα δύσκολη και όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται μπορούν να τα καταφέρουν παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Ακόμη, μας δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για την συντροφικότητα ή για να κάνουν οικογένεια και είναι απλώς προορισμένοι για την καριέρα τους ή για κάτι που οι ίδιοι αγαπάνε πάρα πολύ. Ένα σημαντικό, επίσης, μήνυμα που ήθελε να περάσει η ταινία —και ίσως και το σημαντικότερο— είναι αυτό του ρατσισμού. Την περίοδο που κυκλοφόρησε η ταινία, ήταν αρκετά συνηθισμένες οι επιθέσεις κατά των ξένων που ζούσαν στην Ελλάδα, με κύριο λόγο το ρατσισμό και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις, οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας για τους ανθρώπους που έχουν καταγωγή από το εξωτερικό και ιδιαίτερα, από μη ανεπτυγμένες χώρες. Με τη δουλειά του αυτή, λοιπόν, ο Παπακαλιάτης ήθελε να καταγγείλει αυτές τις απάνθρωπες συμπεριφορές και να δείξει ότι αυτό που θα έπρεπε να μας συνδέει όλους είναι η αγάπη μας για το συνάνθρωπο.

Συνοψίζοντας, αν έχεις την ευκαιρία να αφιερώσεις κάπου το χρόνο σου, αφιέρωσε τον στο να δεις αυτή την εκπληκτική ταινία. Θα σου δημιουργήσει πληθώρα συναισθημάτων και στο τέλος, θα μείνεις απλά άφωνος, κοιτώντας το κενό, μη συνειδητοποιώντας το αριστούργημα που μόλις παρακολούθησες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ένας Άλλος Κόσμος, cinemagazine.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.