7.3 C
Athens
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ντρίμπλα, τάκλιν, μοϊκάνα: 20 καλτ φιγούρες της Πρέμιερ Λιγκ»...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ντρίμπλα, τάκλιν, μοϊκάνα: 20 καλτ φιγούρες της Πρέμιερ Λιγκ» των «Εγγλέζων»


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Αναμφίβολα το ποδόσφαιρο αποτελεί σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, συγκινώντας και προσφέροντας μεγάλες στιγμές στους φιλάθλους του. Ιδιαίτερη θέση, φυσικά, στο χώρο έχουν οι ποδοσφαιριστές που σε κάθε αγώνα ιδρώνουν τη φανέλα για την πολυπόθητη νίκη σε ένα ματς ή για την κατάκτηση ενός τίτλου. Μέσα σε όλες αυτές τις δεκαετίες ζωής που μετράει το άθλημα έχουν περάσει εκατομμύρια αθλητές αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα —άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο— στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Πηγή εικόνας: facebook.com / Οι Εγγλέζοι

Μια προσπάθεια διερεύνησης 20 καλτ μορφών της Πρέμιερ Λιγκ παρατίθεται στο βιβλίο Ντρίμπλα, τάκλιν, μοϊκάνα: 20 καλτ φιγούρες της Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ και φέρει την απογραφή των «Εγγλέζων», που είναι στην ουσία μια ομάδα 19 συγγραφέων που συνέβαλαν στην πραγμάτωση του εν λόγω πονήματος. Πίσω, λοιπόν, από τους «Εγγλέζους» κύρονται με αλφαβητική σειρά οι Θεοφάνης Αγριτέλλης, Παχώμιος Αλεξόπουλος, Ευάγγελος Βαΐτσης, Ηλίας Βαραμπούτης, Βασίλειος Βασιλείου, Γεώργιος Γκίκας, Χρήστος-Διονύσιος Θεοδόσης, Νικόλαος Καλεντερίδης, Γεράσιμος Καλλιβωκάς, Χρήστος Κόττας, Ηλίας-Μάριος Κούνας, Σωκράτης Μεταλίδης, Δημήτριος Μιχαλόπουλος, Άγγελος Παλιακούδης, Γεώργιος Πενόπουλος, Χρήστος-Ορφέας Τσαυταρίδης, Κωνσταντίνος Τσιλιμπίου, Ανδρέας Τυχάλας και Δημήτριος Χούπης.

Το έργο, λοιπόν, που φέρει την υπογραφή τους ασχολείται με 20 ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ, που έχουν ως κοινό τον καλτ ποδοσφαιρικό χαρακτήρα τους. Με ποιον τρόπο, όμως, ορίζεται ο όρος «καλτ»; Όπως σημειώνουν και στο εισαγωγικό τους σημείωμα με βάση το λεξικό Collins ως καλτ φιγούρα περιγράφεται «ένα πρόσωπο που εμπνέει αφοσίωση και λατρεία σ’ ένα συγκεκριμένο, σχετικά μικρό, πλήθος ατόμων». Επιπλέον, συμπληρώνουν οι ίδιοι πως οι μορφές αυτές πρέπει να είναι «άρρηκτα συνδεδεμένες με την παρουσία ενός συλλόγου σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις και τις επιτυχίες τους, αλλά πάντα με ευδιάκριτα και πλήρως ταυτισμένα με τον σύλλογο αγωνιστικά χαρακτηριστικά». Η επιλογή των προσωπικοτήτων, όπως καταλαβαίνετε ήταν μεγάλη και έτσι, επέλεξαν να παίκτες που δεν είναι ευρέως γνωστοί στο ελληνικό κοινό, συμβάλλοντας στην βαθύτερη εκμάθηση του αγγλικού πρωταθλήματος.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου βλέπουμε στην αρχή μερικά μικρά βιογραφικά στοιχεία για τους ποδοσφαιριστές, ώστε να μπούμε στα «παπούτσια» τους πριν τους δούμε να ζωντανεύουν μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση των συγγραφέων για την καριέρα τους στα γήπεδα. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτά τα 20 ονόματα της Πρέμιερ Λιγκ είναι και ο Γάλλος Νταβίντ Ζινολά, ο οποίος φοίτησε στη Νομική, αλλά τελικά τον κέρδισε η στρογγυλή θεά και ακολούθησε την πορεία του ινδάλματός του, του Γιόχαν Κρόιφ, υιοθετώντας τον τρόμο με τον οποίο ντριμπλάριζε. Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εξτρέμ της δεκαετίας του ΄90, ενώ αγωνίστηκε για τέσσερις ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος, καταγράφοντας τη δική του πορεία στο χώρο.

Στη λίστα που επιμελούνται οι «Εγγλέζοι» περιλαμβάνεται και ένας Έλληνας, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ή Stelios, όπως τον γνώρισαν οι φίλαθλοι της Πρεμιέρ Λιγκ. Έγινε μέλος της Μπόλτον τη σεζόν 2003-2004 και έμεινε μέχρι το 2008, φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 7. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Διέγραψε μια μεγάλη πορεία στο εγχώριο ποδόσφαιρο πριν τη μεταγραφή του στην Αγγλία, περνώντας από τον Φωστήρα Καισαριανής, τον Εθνικό Αστέρα, τον Πανελλαδικό και τέλος, στον Ολυμπιακό.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως μέσα στο έργο αυτό παρατίθενται και αποσπάσματα των αθλητών από συνεντεύξεις και δηλώσεις τους, καθιστώντας το πιο ζωντανό και άμεσο για τον αναγνώστη, ενώ οι συγγραφείς επέλεξαν να δώσουν από ένα παρατσούκλι στον καθέναν τους, που είναι χαρακτηριστικό και ενδεικτικό της καριέρας τους, για παράδειγμα ο Ζινολά είναι «Ο Υπέροχος», ο Έργουιν είναι «Ο κύριος Αξιόπιστος», ο Μαλμπράνκ είναι «Το Άτι» κ.ο.κ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.