Της Μαρίας Κουλούρη,
Για ποιο πράγμα αδημονούν περισσότερο οι άνθρωποι όταν είναι μικρότεροι; Φυσικά, για να μεγαλώσουν! Η κυριότερη έκφραση αυτής της επιθυμίας είναι ο έρωτας και οι προσωπικές σχέσεις, τα οποία συχνά απασχολούν τα άτομα νεότερης ηλικίας, ιδιαίτερα τους έφηβους. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τον θεματικό πυρήνα του μυθιστορήματος Το κυνήγι του έρωτα της Νάνσυ Μίτφορντ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Θωμά Σκάσση και συνοδευόμενο από εισαγωγή της Zoë Heller.
Η συγγραφέας του βιβλίου, Nancy Mitford, αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες Βρετανίδες συγγραφείς. Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1904 στο Λονδίνο και ήταν κόρη του δεύτερου βαρόνου Ρέντεσντεϊλ, Ντέιβιντ Φρίμαν-Μίτφορντ. Το μυθιστόρημα για το οποίο γίνεται λόγος στην παρούσα βιβλιοκριτική, Το κυνήγι του έρωτα —εκδοθέν το 1945—, περιλαμβάνει πολλά αυτοβιογραφικά της στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή της, αφού μεγάλωσε στην αγγλική ύπαιθρο μαζί με τα έξι αδέλφια της. Το συγγραφικό της έργο δεν περιλαμβάνει μόνο μυθιστορήματα, αλλά και βιογραφίες. Κάποιοι από τους τίτλους που υπογράφει είναι: Love in a Cold Climate (1949), The Blessing (1951) και Don’t tell Alfred (1960). Αξιοσημείωτη στιγμή της ζωής της αποτέλεσε η απονομή της με παράσημο του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το 1972. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουνίου 1973, σε ηλικία 68 ετών.
Επιστρέφοντας στα του βιβλίου, αυτό αποτελείται από 21 κεφάλαια, μέσα στα οποία ξετυλίγονται διάφορες ιστορίες. Αφηγήτρια όλων αυτών των ιστοριών είναι η Φάννυ, η οποία σε πολύ μικρή ηλικία, και συγκεκριμένα ενός έτους, εγκαταλείπεται από τη μητέρα της, στην προσπάθεια της δεύτερης να… «κυνηγήσει» τον έρωτα. Ο πατέρας της Φάννυ, ύστερα από την εγκατάλειψη της συζύγου του, παντρεύεται πολλές φορές, όμως σε όλες χωρίζει, αφού καμία σύντροφός του δεν επιθυμούσε την ανατροφή της μικρής του κόρης. Γι’ αυτό η Φάννυ μεγαλώνει με τις δύο αδερφές της μαμάς της, τη θεία Έμιλυ, που δεν είναι παντρεμένη, αλλά και τη θεία Σέιντι, η οποία είναι παντρεμένη με τον Μάθιου και έχουν μαζί 6 παιδιά.
Οι θείοι και τα ξαδέρφια της, λοιπόν, αποτελούν την πραγματική οικογένεια της μικρής Φάννυ, η οποία λογίζεται ουσιαστικά σαν το έβδομο παιδί της. Όλα τα παιδιά ήταν κοντά, όμως η Φάννυ έκανε την περισσότερη παρέα με μία από τις κόρες της οικογένειας, τη Λίντα, με την οποία, μάλιστα, ήταν και κοντά στην ηλικία. Τα δυο κορίτσια μεγαλώνουν μαζί και ζουν παρέα διάφορες εμπειρίες, με τις περισσότερες από αυτές να εστιάζουν στο «κυνήγι» του έρωτα και στην αναζήτηση ενός ιδανικού εραστή, ο οποίος, ωστόσο, αποτελεί μάλλον δύσκολο «έργο» για τα δύο κορίτσια.
Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως Το κυνήγι του έρωτα αποτελεί ένα πρωτοποριακό μυθιστόρημα. Αν αναλογιστεί κανείς πως δημοσιεύτηκε σχεδόν 80 χρόνια πριν, αντιλαμβάνεται πως η γρήγορη εναλλαγή προσωπικών σχέσεων και η ερωτική ελευθερία των χαρακτήρων του παρουσιάζουν ιδιαίτερη αντίθεση με τα αυστηρά ήθη της εποχής. Η απλή και παραστατική γραφή της Μίτφορντ καθιστά το έργο εύληπτο για κάθε αναγνώστη, προσδίδοντάς του διαχρονικότητα.