Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιώργος Μπαρτζώκας, Ανδρέας Πιστιόλης, Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι μόνο μερικοί από τους γνωστούς προπονητές της καλαθοσφαίρισης που άφησαν το στίγμα τους στον εγχώριο αθλητισμό. Ένας, όμως, από τους προπονητές που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στα ελληνικά παρκέ είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο «Ξανθός», όπως επίσης τον αποκαλούσαν, διέγραψε μια λαμπρή πορεία στα γήπεδα, αρχικά ως παίκτης και αργότερα από τη θέση του προπονητή, ενώ αναμείχθηκε και με τα κοινά τόσο από το αξίωμα του Βουλευτή Θεσσαλονίκης όσο και από τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού.
Την πολυτάραχη ζωή του και την σπουδαία καριέρα του αφηγείται ο ίδιος ο Γιάννης Ιωαννίδης στους Βασίλη Σκουντή και Δημήτρη Καρύδα μέσα στην αυτοβιογραφία του που φέρει τον τίτλο Γιάννης Ιωαννίδης: Γεννημένος νικητής, ενώ οι αναγνώστες μπορούν να το βρουν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Οι δύο συνομιλητές του Ιωαννίδη και επιμελητές της έκδοσης του βιβλίου έχουν διανύσει τη δική τους μακρά πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας. Ο μεν Σκουντής είναι πάνω από τέσσερις δεκαετίες στις επάλξεις της δημοσιογραφίας και του αθλητικού ρεπορτάζ έχοντας περάσει από σπουδαίες εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και ιστοσελίδες, ενώ έχει υπάρξει και ανταποκριτής ξένων μέσων, όπως η γαλλική εφημερίδα L’ Equipe καλύπτοντας αμέτρητους αγώνες. Ανάμεσα στα άλλα έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθλητικού Τύπου, ενώ διδάσκει ανελλιπώς σε σχολές δημοσιογραφίας από το 1995. Ο δε Καρύδας διανύει επίσης την τέταρτη δεκαετία της δημοσιογραφικής καριέρας του με διαρκή παρουσία στα έντυπα, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ψηφιακά μέσα της χώρας. Παράλληλα, έχει μεταδώσει ή σχολιάσει πάνω από 2.000 αγώνες μπάσκετ και από το 2005 είναι Διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού All Star Basket. Τέλος, έχει ασχοληθεί και με τον χώρο της λογοτεχνίας έχοντας γράψει μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων.
Το βιβλίο, λοιπόν, αυτό αποτελεί μια βιογραφία που καταρτίστηκε από συνομιλίες που είχαν οι δύο δημοσιογράφοι με τον «Ξανθός» και είχαν συνολική διάρκεια 78 ώρες, με την αφήγηση φυσικά να ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια, τις ρίζες του όπως αναφέρει ο ίδιος, με γενέθλιο τόπο του να είναι «η πόλη των ποιητών», η Θεσσαλονίκη, όπου την αντίκρισε για πρώτη φορά στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Σαν παιδί ήταν ζωηρό, και ένα μέσο για να εκτονώσει την ενέργειά του ήταν ο αθλητισμός και ειδικότερα το μπάσκετ που από μικρός αγαπούσε. Έτσι, μόλις στα 15 του χρόνια εντάχθηκε στην παιδική ομάδα μπάσκετ του Άρη αρχίζοντας τη μακρά πορεία του στον χώρο. Παρόλα αυτά δεν άφησε και τις σπουδές του και κατάφερε να μπει και να ολοκληρώσει τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέσα από την οποία όπως δηλώνει «αγάπησα τη φύση. Η φύση είναι το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής γιατί διδάσκει την αρμονία και την ισορροπία», ενώ υπήρξε ένα διάστημα κατά το οποίο δούλεψε ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.
Η αγάπη του, όμως, δεν έπαψε ποτέ να είναι η πορτοκαλί μπάλα με την πρώτη του μεγάλη επιτυχία να έρχεται το 1979 όταν κατέκτησαν με τον Άρη το πρωτάθλημα, που ήταν στην ουσία και το πρώτο για την ομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο καθώς θα ακολουθήσουν και άλλοι 7 παρόμοιοι τίτλοι με τον Άρη και άλλοι 4 με τον Ολυμπιακό (δικαιολογώντας εν πολλοίς τον τίτλο του βιβλίου «Γεννημένος νικητής»), ενώ παράλληλα στο ενεργητικό του θα προσθέσει και την κατάκτηση 6 Κυπέλλων Ελλάδας. Έτσι, μέσα από τη μακρά του πορεία δεκαετιών πέρασε από τους πάγκους μερικών από των μεγαλύτερων ομάδων (Άρης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) αλλά και από την Εθνική.
Οι σελίδες του έργου αυτού, λοιπόν, αποτελούν πέραν από τη βιογράφηση της σπουδαίας αυτής μορφής και έναν θησαυρό για το σύγχρονο ελληνικό μπάσκετ καθώς οι ιστορίες που καταγράφονται είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σπάνιες και αλλά και γλαφυρές.