7.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΗ ρητορική μίσους ως αποτέλεσμα ή μέσον για υπόγειους σκοπούς;

Η ρητορική μίσους ως αποτέλεσμα ή μέσον για υπόγειους σκοπούς;


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Στο σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας και της πολιτικής, οι μεγιστάνες της τεχνολογίας δεν είναι απλώς επιχειρηματίες. Συχνά μετατρέπονται σε παγκόσμιους παίκτες, οι οποίοι επηρεάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα είτε θετικά είτε αρνητικά. Ο Έλον Μασκ, ο επικεφαλής εταιρειών, όπως η Tesla, η SpaceX και η X (παλαιότερα Twitter), βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της κριτικής για τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του. Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατηγόρησε ανοιχτά τον Μασκ για υπονόμευση των θεσμών και την υποδαύλιση του μίσους.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες κλιμακώθηκε, όταν ο Μασκ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα X για να προωθήσει αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με το πολιτικό σύστημα της Ισπανίας. Ο Μασκ, που είναι γνωστός για την απελευθέρωση της πλατφόρμας από αυστηρούς ελέγχους περιεχομένου, επέτρεψε τη διάδοση σχολίων και θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες αφορούσαν την κυβέρνηση Σάντσεθ. Αυτή η πράξη ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια παρέμβασης σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ισπανίας, προκαλώντας την οργή του πρωθυπουργού.

Ο Σάντσεθ σε δημόσια δήλωσή του υποστήριξε ότι ο Μασκ δεν κατανοεί τη σημασία της δημοκρατίας και των θεσμών. «Η δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι για δισεκατομμυριούχους με τεράστια επιρροή. Οι θεσμοί μας είναι θεμέλια της κοινωνίας μας και οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους αποτελεί απειλή για όλους μας», τόνισε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα X έχει γίνει «εργαλείο διάδοσης μίσους».

Ο Έλον Μασκ έχει βρεθεί πολλές φορές στη δίνη της κριτικής για τον τρόπο που διαχειρίζεται το X. Από τη στιγμή, αγοράζοντας την πλατφόρμα, προχώρησε σε αλλαγές, που στόχευαν στην ελευθερία του λόγου, όπως η κατάργηση των αυστηρών πολιτικών ελέγχου περιεχομένου. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου οι ψευδείς πληροφορίες και το μίσος μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.

Πηγή Εικόνας: Dnews / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: EPA/ OLIVIER HOSLET

Η επιρροή του Μασκ, ως ιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, επεκτείνεται πέρα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Οι δηλώσεις και οι αποφάσεις του συχνά θεωρούνται παρεμβατικές, δημιουργώντας αντιπαραθέσεις σε πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα. Η κόντρα με τον Σάντσεθ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας μπορούν να εμπλακούν σε πολιτικές διαμάχες, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η διάδοση μίσους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την κοινωνία όσο και για τη δημοκρατία. Ο Πέδρο Σάντσεθ επισήμανε ότι η Ισπανία έχει βιώσει αύξηση της ρητορικής μίσους, που συχνά στοχεύει μειονότητες και ευάλωτες ομάδες. Υποστήριξε ότι τέτοιες πρακτικές αποσταθεροποιούν την κοινωνική συνοχή και ενθαρρύνουν τη βία.

Η αντιπαράθεση Μασκ-Σάντσεθ θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα της ευθύνης των ιδιοκτητών τεχνολογικών πλατφορμών. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διάδοση επικίνδυνων ιδεών, αλλά χωρίς να θυσιαστεί η ελευθερία του λόγου.

Το ερώτημα είναι αν οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας, όπως ο Μασκ, είναι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτή την ευθύνη ή αν προτιμούν να λειτουργούν με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα. Η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προστατεύσει τους θεσμούς της. Ο Σάντσεθ, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προωθεί αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την εφαρμογή νομοθεσίας, η οποία θα καθιστά τις τεχνολογικές εταιρείες υπόλογες για τη διάδοση μίσους και ψευδών ειδήσεων. Από την πλευρά του, ο Μασκ παραμένει σιωπηλός, αποφεύγοντας να σχολιάσει την επίθεση του Σάντσεθ. Ωστόσο, η στάση του πιθανότατα θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο μέλλον.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Μασκ είναι κάτι περισσότερο από μια προσωπική αντιπαράθεση. Αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής και της τεχνολογικής εξουσίας σ’ έναν κόσμο, όπου οι γραμμές μεταξύ τους γίνονται ολοένα και πιο θολές. Ο αγώνας για την προστασία των θεσμών και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι κρίσιμος και οι ενέργειες προσωπικοτήτων, όπως ο Μασκ, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αν μη τι άλλο, αυτή η διαμάχη υπογραμμίζει την ανάγκη για λογοδοσία και υπευθυνότητα στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Σάντσεθ κατά Μασκ: Επιτίθεται στους θεσμούς μας και υποδαυλίζει το μίσος, CNN, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.