Του Ναπολέοντα – Σάββα Γρίβα,
Μπορεί με την πάροδο των ετών να σημειώνεται σπουδαία τεχνολογική πρόοδος, να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο, δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε πως γενιά τη γενιά παρατηρείται μία διαρκώς πτωτική πορεία τόσο ως προς το επίπεδο των πολιτών της όσο και ως προς το ποιόν αυτών. Ο εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές και στο διαδίκτυο γενικότερα, αλλά και τα λανθασμένα πρότυπα που υιοθετούνται, φαίνεται πως έχουν τοποθετήσει τη Gen-Z στον «πάτο» ενός απειρόβαθου πηγαδιού. Σε μία εποχή που παρατηρείται έντονη κρίση αρχών και αξιών και η «δύναμη» της ηθικής μοιάζει να περιορίζεται μόνο σε φιλολογικό επίπεδο, είναι σαφές πως ως κοινωνία κάνουμε διαρκώς βήματα… προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός, σε θέματα ανθρωπιάς τουλάχιστον!
Προς ενίσχυση του ανωτέρω ισχυρισμού, παρότι δεν έχει λάβει τη δέουσα δημοσιότητα, έρχεται να προστεθεί ένα νέο “challenge” που συγκλονίζει τους νέους στις μέρες μας και ακούει στο όνομα “Sex roulette”. Μία «μόδα» που δεδομένου ότι γεννήθηκε στα «σπλάχνα» του Tik Tok, εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη και η κατά το δυνατόν ταχύτερη εξάλειψή της δεν πρόκειται απλώς περί στόχου, αλλά περί αναγκαιότητας! Το challenge αυτό είναι εύκολο να οριστεί, μα και συνάμα δύσκολο να ερμηνευθεί πώς έχει καταφέρει να ενθουσιάσει χιλιάδες νέους. Μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας κάθε κορίτσι «αντιστοιχίζεται» με ένα άγνωστο αγόρι με τυχαίο τρόπο, εξού και η χρήση της λέξης roulette, με το οποίο… καλείται να εκπληρώσει το challenge. Οι κανόνες είναι απλοί: κάθε «ζευγάρι» οφείλει να έρθει σε σεξουαλική επαφή, χωρίς τη χρήση προφυλάξεων! Και κάπου εδώ, ίσως, να αναρωτιέται κανείς ποιος ακριβώς είναι ο στόχος αυτού του πρωτόγνωρου challenge…
Προς έκπληξη όλων μας, επιτυχημένο θεωρείται το challenge για τις γυναίκες αν καταφέρουν να αποφύγουν τόσο την εγκυμοσύνη όσο και το να «κολλήσουν» κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα! Ναι, καλά διαβάσατε! Και πού να δείτε στη συνέχεια! Για να γίνει ακόμη πιο “challenging”, προς αύξηση της αδρεναλίνης των συμμετεχόντων, μέρος στο challenge λαμβάνουν και άτομα διαγνωσμένα με HIV, των οποίων και η ταυτότητα παραμένει μυστική! Και όλα αυτά, σε μία εποχή, μάλιστα, όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγω για έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων! Δεν πρόκειται δηλαδή απλώς για ένα απερίσκεπτο challenge της νεολαίας, αλλά για μία «τάση» με άμεσο αντίκτυπο στην ήδη βεβαρημένη δημοσιονομική υγεία! Μία «μόδα» που ξεκίνησε, μόλις πριν λίγους μήνες, από το Βελιγράδι και παρά τον έντονο μιμητισμό και την ξενομανία που ως έθνος μάς διέπει, ευτυχώς, φαίνεται πως προς ώρας δεν το έχουμε υιοθετήσει.
Η μαζική δε συμμετοχή των νέων στο challenge αυτό, μάλιστα, φαίνεται πως έχει συμβάλει στην απενοχοποιήσή τους από κάθε είδους ενδοιασμό, ηθικό και μη. Απόρροια του νεαρού της ηλικίας τους, καθώς και της ελλιπούς ενημέρωσής τους, οι συμμετέχοντες μοιάζει να μην έχουν συναίσθηση των πράξεών τους και να διακατέχονται από παντελή άγνοια κινδύνου. Έτσι ερμηνεύεται και η σοκαριστική ομολογία μίας δεκατετράχρονης Ιταλίδας που έμεινε έγκυος, στο πλαίσιο του challenge, η οποία δεν δίστασε να κρύψει την απογοήτευσή της και τη στενοχώρια της, όχι γιατί έμεινε έγκυος, αλλά γιατί «έχασε» το challenge. Απίστευτο, κι όμως πέρα για πέρα αληθινό! Μια τέτοια δήλωση, σαφώς, αποτελεί μία απτή ένδειξη της δύναμης της μαζοποίησης και του κατευθυνόμενου τρόπου ζωής, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη της —ανθρωπιστικής και μη—παιδείας για τη συγκρότηση κριτικής σκέψης.
Κάθε χρήστης του διαδικτύου, ως γνωστόν, είναι δυνητικά εκτεθειμένος σε πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Βάσει αυτού, τις προάλλες, και στο ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν δίστασε να χρήσει υπεύθυνους τους γονείς για τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους. Μπορεί αποκλειστικοί υπεύθυνοι να μην είναι οι γονείς, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, η συμβολή τους μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας για να γλιτώσει κάποιο παιδί τα χειρότερα. Η γνώση είναι δύναμη και δεδομένου ότι στις μέρες μας οι νέοι από την ηλικία του δημοτικού κιόλας «εκτίθενται» στους πιθανούς κινδύνους του διαδικτύου, η έγκαιρη ενημέρωσή τους για αυτούς πρέπει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση! Γιατί, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία»!
Η νέα αυτή «μόδα» που ξεκίνησε από τη Σερβία και εξαπλώθηκε ραγδαία στα Βαλκάνια, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μοιάζει, θεωρώ, θέμα χρόνου να έρθει και στη χώρας μας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν πρέπει να μας τρομάζει! Με «όπλο» την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των νέων σχετικά με την ιδιαιτέρως αυξημένη επικινδυνότητα αυτού του challenge, καθώς και τη ρητή καυτηρίασή του τόσο από ανθρώπους μεγάλης δημοτικότητας όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οφείλουμε όλοι μαζί ως κοινωνία να προσπαθήσουμε! Πόσο μάλλον δε για ένα challenge που είναι, συχνά, ιδιαιτέρως επώδυνο για την ψυχολογία των συμμετεχόντων! Είναι από τις περιπτώσεις που μπορούμε τη χιλιοειπωμένη φράση «υγεία πάνω απ’ όλα» να τη μετατρέψουμε σε πραγματικότητα. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Sex Roulette: Η επικίνδυνη “μόδα” του TikTok που καταστρέφει τις ζωές ανηλίκων, News247.gr, διαθέσιμο εδώ