7.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαCarnivore diet: Ένας υγιής (;) τρόπος διατροφής

Carnivore diet: Ένας υγιής (;) τρόπος διατροφής


Του Κωνσταντίνου Αρβανίτη, 

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται συχνά λόγος για τη διατροφή που αποτελείται μόνο από προϊόντα ζωικής προέλευσης, η οποία και επιλέγεται συνήθως από άτομα που επιθυμούν να χάσουν άμεσα βάρος, να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα ή να αποφύγουν την κατανάλωση υδατανθράκων, λόγω κάποιου νοσήματος (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη). Και το όνομα αυτής… carnivore diet ή αλλιώς, δίαιτα των σαρκοφάγων.

Τρόφιμα που περιλαμβάνονται

Τα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα αυτή καταναλώνουν μόνο ζωικά προϊόντα, δηλαδή κρέας και παράγωγα των ζώων. Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η δίαιτα αυτή ενδεικτικά είναι:

  • Κρέας και πουλερικά (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.ά.),
  • Ψάρια και θαλασσινά (σολομός, τόνος, γαρίδες, καλαμάρια κ.ά.),
  • Αυγά,
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη (π.χ. σκληρά τυριά),
  • Ζωικό λίπος,
  • Ζωμός οστών.
Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα Χρήσης: pexels.com/ mali maeder

Τρόφιμα που αποκλείονται

Η δίαιτα των σαρκοφάγων στοχεύει στη σχεδόν μηδενική κατανάλωση υδατανθράκων, καθώς και στην αποφυγή φυτικών τροφίμων και για αυτό αποκλείει σημαντικές ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο. Στα τρόφιμα που αποκλείει η δίαιτα των σαρκοφάγων περιλαμβάνονται:

  • Σιτηρά και τα προϊόντα τους (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, κινόα, ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά κ.ά.),
  • Όσπρια,
  • Συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, μαλακό τυρί, κρέμες, παγωτό κ.ά.),
  • Λαχανικά,
  • Φρούτα,
  • Σπόροι και ξηροί καρποί,
  • Προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά με ζάχαρη, γλυκά, μπισκότα κ.ά.),
  • Καφές,
  • Τσάι.

Πλεονεκτήματα της carnivore diet

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της εν λόγω διατροφής είναι:

  • Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης: η μεγάλη κατανάλωση κρέατος και προϊόντων ζωικής προέλευσης εξασφαλίζει μια αρκετά μεγάλη —ίσως και παραπάνω από την επιθυμητή— πρόσληψη πρωτεΐνης. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά μεταξύ άλλων στην αύξηση της μυϊκής μάζας, την επούλωση πληγών, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλει σημαντικά και στο αίσθημα του κορεσμού.
  • Απώλεια βάρους: Η τάση αυτή, συνήθως, οφείλεται στην ελαττωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Βέβαια, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών κρεάτων (π.χ. χοιρινού) μπορεί να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Λύση απέναντι στις τροφικές αλλεργίες: η διατροφή αυτή συχνά επιλέγεται από άτομα που εμφανίζουν πολλές τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, καθώς οι αλλεργίες στο κρέας είναι πολύ σπάνιες.

Μειονεκτήματα της carnivore diet

Η διατροφή αυτή, εκτός από πλεονεκτήματα, δυστυχώς εμφανίζει και αρκετά μειονεκτήματα όπως:

  • Μη βιωσιμότητα: η διατροφή αυτή είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί μακροχρόνια, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους και των πολύ περιορισμένων επιλογών.
  • Χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών: Λογικό, εφόσον δεν καταναλώνονται καθόλου φυτικά προϊόντα. Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να επιφέρει ολέθριες επιπτώσεις στον οργανισμό, καθώς το θρεπτικό αυτό συστατικό βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνει τη χοληστερόλη. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορες διαταραχές του μεταβολισμού.
  • Χαμηλή πρόσληψη βιταμινών: Το γεγονός αυτό οφείλεται στην απουσία κατανάλωσης φρούτων και άλλων τροφών πλούσιων σε βιταμίνες. Κάτι τέτοιο συχνά οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται σκορβούτο, κύριο σύμπτωμα του οποίου είναι η υπερβολική κόπωση, ενώ συχνά τα άτομα που πάσχουν εμφανίζουν αναιμία.
  • Χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών: Γεγονός που συχνά οδηγεί σε φλεγμονές.
  • Υψηλή πρόσληψη σε κορεσμένα λιπαρά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα.
  • Προβλήματα σε ήπαρ και νεφρούς: η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης συχνά επιβαρύνει και δημιουργεί προβλήματα στα όργανα αυτά.
Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα Χρήσης: pexels.com/ Pixabay

Αποτίμηση της ποιότητας της διατροφή

Διάφορες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί ανά τα χρόνια που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της carnivore diet από άτομα που την έχουν εφαρμόσει είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Σε γενικές γραμμές, εμφάνιση προβλημάτων υγείας παρατηρείται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων. Δερματικά, μυϊκά και γαστρεντερικά προβλήματα αναφέρονται από μια μικρή μειοψηφία. Η LDL χοληστερόλη —η «κακή» χοληστερόλη— φαίνεται να είναι αρκετά αυξημένη στα άτομα που ακολουθούν τη διατροφή, ενώ η HDL χοληστερόλη —η αντίστοιχη «καλή» χοληστερόλη— και τα τριγλυκερίδια παρουσιάζονται στα βέλτιστα επίπεδα. Ο αντίκτυπος στη συνολική υγεία και την ευεξία φαίνεται να είναι θετικός ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) φαίνεται να ελαττώθηκε σε πολλά άτομα που ακολούθησαν τη σαρκοφαγική δίαιτα, λόγω απώλειας σωματικού βάρους. Τέλος, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη φαίνεται να αξιολογούν θετικά τη διατροφή και να υπογραμμίζουν τη ρύθμιση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης —του κυριότερου δείκτη σακχάρου— και την αποφυγή της λήψης φαρμάκων για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σαρκοφαγική δίαιτα είναι ένας πολύ αμφιλεγόμενος τρόπος διατροφής του οποίου τα μακροχρόνια αποτελέσματα δεν έχουν εξετασθεί επαρκώς. Η επιστημονική κοινότητα συχνά εκφράζει την εναντίωση της απέναντι σε τέτοιες ακραίες και περιοριστικές διατροφές, οι οποίες ενίοτε μπορούν να οδηγήσουν τα άτομα που τις εφαρμόζουν σε διάφορες διατροφικές διαταραχές. Σε κάθε περίπτωση, εάν κανείς σκέφτεται να ακολουθήσει τη διατροφή αυτή, θα πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσει με τον γιατρό του και να λάβει της απαραίτητες ιατρικές οδηγίες, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα διάφορα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • Δίαιτα των σαρκοφάγων (carnivore diet) – Μάθετε τα πάντα, Food For Health, διαθέσιμο εδώ
  • What Is the Carnivore Diet?>>, Very Well Fit, διαθέσιμο εδώ
  • Φυτικές ίνες: Πού βοηθούν & ποιες είναι οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα, OnMed,  διαθέσιμο εδώ
  • Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a “Carnivore Diet”, Current Development in Nutrition, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Αρβανίτης
Κωνσταντίνος Αρβανίτης
Γεννήθηκε το 2005 και κατάγεται από τη Χαλκίδα. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Iατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη γυμναστική, διαβάζει βιβλία και ακούει μουσική.