15.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι χριστουγεννιάτικες σούπες βελουτέ

Οι χριστουγεννιάτικες σούπες βελουτέ


Του Φωκίωνα Δανιηλίδη,

Οι σούπες βελουτέ, οι οποίες είναι ουσιαστικά πολτοποιημένα λαχανικά που έχουν αραιωθεί με κάποιον ζωμό, είναι για εμένα, προσωπικά, από τα πιο πρακτικά γεύματα που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα σ’ αυτές κάθε λογής θρεπτικού λαχανικού, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταλήξουμε να μην προσέξουμε καν στο τελικό προϊόν, καθώς η γεύση του θα έχει επισκιαστεί από τα υπόλοιπα υλικά. Ως εκ τούτου, πολλά άτομα που ασχολούνται με το fitness, όπως και παιδίατροι, προτείνουν να παίρνουμε τις ίνες μας σ’ αυτή τη μορφή, απολαμβάνοντας παράλληλα και μία γευστική σούπα. 

Οι βελουτέ σούπες, ωστόσο, δεν έχουν μονάχα θρεπτική αξία. Ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, μία συνηθισμένη επιλογή για το γιορτινό τραπέζι αποτελεί μία κολοκυθόσουπα, η οποία είναι και από τα αγαπημένα μου πιάτα, διότι την απολαμβάνω κάθε χρόνο από μικρό παιδί. Τα υλικά της είναι απλά και η προετοιμασία της σύντομη.

Υλικά

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι: 500γρ κολοκύθα, μία μικρή πατάτα, δύο καρότα, δύο πράσα, τέσσερις κουταλιές της σούπας βούτυρο, ένας ζωμός κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι. Η δοσολογία αρκεί για 5 μερίδες και ο χρόνος προετοιμασίας υπολογίζεται στη μία ώρα.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Julia Kicova

Εκτέλεση

Αρχικά, κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους, ή σε οποιοδήποτε σχήμα επιθυμούμε, αρκεί να είναι όλα σχετικά ομοιόμορφα μεταξύ τους. Σε αντίθεση με άλλες συνταγές, είναι προτιμότερο τα λαχανικά να παραμείνουν σε μεγάλα κομμάτια, προκειμένου να είναι πιο εύκολο να τα τεμαχίσουμε με το μπλέντερ χειρός.

Ύστερα, αφού λιώσουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα, τα τοποθετούμε σ’ αυτή και τα τσιγαρίζουμε πάνω από χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Μόλις τα λαχανικά αρχίσουν να γίνονται διαφανή, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα χρώμα, σβήνουμε το σκεύος με 1.5 λίτρα νερό και διαλύουμε σ’ αυτό το ζωμό κοτόπουλο. Από προσωπική εμπειρία, προσθέτω πως τα λαχανικά παίρνουν περίπου 40 λεπτά για να μαλακώσουν στο επίπεδο που θέλουμε, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Στην πραγματικότητα, διαφορετικοί παράγοντες, όπως η ένταση των ματιών, το αν χρησιμοποιούμε γκάζι ή ηλεκτρισμό, ακόμα και το σχήμα του σκεύους, μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο μαγειρέματος. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να καρφώνουμε τα λαχανικά μ’ ένα πιρούνι, μέχρι αυτά να διαλύονται με ευκολία. 

Όταν φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε την πολτοποίηση. Θεωρητικά, η διαδικασία μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μπλέντερ, όμως με έναν πολτοποιητή χειρός είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξουμε τη σύσταση της σούπας. Είναι σημαντικό το τελικό προϊόν να μη θυμίζει περισσότερο πουρέ, από σούπα. Ο Άκης Πετρετζίκης, συγκεκριμένα, ισχυρίζεται πως στα περισσότερα εστιατόρια που παραγγέλνει βελουτέ, καταλήγει να τρώει απλώς έναν πουρέ λαχανικών και, εν τέλει, να φεύγει από το μαγαζί απογοητευμένος. Επομένως, προκειμένου να μην απογοητεύσουμε τον ίδιο, αλλά και τα άτομα στα οποία πρόκειται να τη σερβίρουμε, καλό είναι να έχουμε έτοιμο ένα βραστήρα και να προσθέσουμε νερό απ’ αυτόν, αν η «σούπα» καταλήξει να είναι πιο πηχτή απ’ ότι επιθυμούμε.

Και λοιπόν, η σούπα μας είναι έτοιμη! Μην ξεχάσετε να την απολαύσετε μαζί με τραγανό ψωμί και μερικές σταγόνες φρέσκο λεμόνι. Καλή απόλαυση!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • 6 βελουτέ σούπες «σιγουράκια» για το γιορτινό τραπέζι, madameginger.com, διαθέσιμο εδω
  • Κολοκυθόσουπα βελουτέ, giorgostsoulis.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Δανιηλίδης
Φωκίων Δανιηλίδης
Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Από μικρός είχε διάφορα ενδιαφέροντα όπως η επεξεργασία βίντεο, η μαγειρική και η ζωγραφική των manga, όμως πλέον ασχολείται κυρίως με τη μελέτη της ιστορίας. Μιλά αγγλικά και γαλλικά και στον ελεύθερό του χρόνο γυμνάζεται και ζωγραφίζει. Στο μέλλον σκοπεύει να ασχοληθεί με τη συγγραφή και με την πολιτισμική διαχείριση.