Της Στέλλας Πασίνη,
Η καρδιά είναι σαν μία κλειδαριά και το μυαλό είναι το κλειδί αυτής. Πέρα των αναλογιών, η καρδιά αποτελεί το άλογο μέρος της ψυχής του ανθρώπου, δηλαδή τα συναισθήματα. Αντίθετα, ο νους είναι το λογικό μέρος της (όπως είχε διαχωρίσει την ψυχή, χιλιετίες νωρίτερα, ο Αριστοτέλης). Τη σύνδεση, όμως, η οποία υπάρχει στο συναίσθημα με τη λογική, είναι δύσκολο να την κατανοήσουμε, ακόμη και σήμερα. Ο στοχαστής Thich Nhat Hanh είναι εκείνος που θα επιχειρήσει να δώσει τα «κλειδιά» για τη διαχείριση της ψυχής του ανθρώπου.
Μέσα από τη μετάφραση της Ειρήνης Αποστολάκη, έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε τις σκέψεις του βουδιστή για τη ζωή. Ένα βιβλίο που διδάσκει ότι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή είναι η συγχώρεση και η κατανόηση. Συναισθήματα όπως ο θυμός, η αγάπη, η λύπη, η ζήλεια είναι αυτά που βασανίζουν περισσότερο μια ψυχή. Το βιβλίο Δαμάζοντας τον τίγρη μέσα μας: Μεταμορφώνοντας τα δύσκολα συναισθήματα των Εκδόσεων Πατάκη προσφέρει πραγματικές τεχνικές ώστε να μπορέσουν οι αναγνώστες του να απομακρυνθούν απ’ όσα δυσάρεστα αισθάνονται.
Ο Thich Nhat Hanh, ο οποίος έζησε το διάστημα 1926-2022, ήταν ένας στοχαστής, ποιητής, ακτιβιστής της ειρήνης και βουδιστής. Στην ηλικία των 16 ετών αποφασίζει να γίνει μοναχός του βουδισμού. Γρήγορα απέκτησε την εκτίμηση των ομοϊδεατών του και μη, αποκτώντας τον χαρακτηρισμό του πιο σεβάσμιου και επιδραστικού πνευματικά δασκάλου της εποχής του. Το έργο του δεν περιορίστηκε, φυσικά, μόνο στη λεκτική διάδοση ιδεών. Αντίθετα, υπήρξε ενεργός υποστηρικτής της ειρήνης τόσο κατά τη διάρκεια εμπόλεμων περιόδων, όπως στο Βιετνάμ, όσο και σε ανθρωπιστικές δράσεις για τη διάσωση και την επανένταξη μεταναστών. Η συγγραφική του ικανότητα υπήρξε για τον ίδιο ένα αναγκαίο κομμάτι της ζωής του, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσε να μεταδώσει τη διδασκαλία του παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό είναι προφανές και από την έκδοση εκατοντάδων βιβλίων, τα οποία μεταφράστηκαν σε πάνω από σαράντα γλώσσες, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο. Μία απ’ αυτές τις γλώσσες υπήρξε και η ελληνική.
Η θεματολογία των βιβλίων του αποτελούσε κυρίως διαλογισμούς και στοχασμούς. Το παρόν βιβλίο, το οποίο προτείνουμε, αφορά τη μετάδοση της σοφίας του στοχαστή σε θεματικές όπως «η εξουδετέρωση του θυμού, η μεταμόρφωση του φόβου και η καλλιέργεια της αγάπης σε κάθε τομέα της ζωής». Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, αποτελούμενα από τρεις ενότητες. Το πρώτο μέρος του έργου αφορά τη μετάβαση του ανθρώπου από την αναγνώριση του θυμού στη συμπόνια, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην οριοθέτηση του φόβου, με σκοπό την κατανόηση της πραγματικής αγάπης. Με ταπεινότητα και ευσέβεια, ο ποιητής επιδιώκει τη διδαχή της σύνδεσης της προσωπικής, εσωτερικής ειρήνης με την ειρήνη επί της γης. Λαμβάνοντας τη μορφή ενός εγχειριδίου, γεμάτο διαλογισμούς, αναλογίες και στοχασμούς, σκοπός του Thich Nhat Hanh γίνεται η απαλλαγή από τα συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν οι αναγνώστες του και τους καταδυναστεύουν.
Συνοψίζοντας, ο συγγραφέας του βιβλίου επιθυμεί μέσω της μετάβασης από το ένα απόσπασμα στο άλλο να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι θυμώνουν και να αποδώσει σε κάθε θέμα μία συμβουλή ως λύση των έντονων σκέψεων και αισθήσεων της στιγμής εκείνης. Επιδιώκει, στο τέλος, μέσω καθημερινών και οικείων εικόνων να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, η οποία πολλές φορές χάνεται, όταν τα άτομα επιτρέπουν να τους κυριαρχήσουν τα συναισθήματά τους. Η ουσία αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από την ανιδιοτελή αγάπη, που αποκτάται μετά την συνειδητοποίηση των αισθημάτων: «Αν καλλιεργούμε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά μας, αν καλλιεργούμε την αυτοσυγκέντρωση και τη διορατικότητα στην καθημερινότητά μας, γινόμαστε πιο ανοιχτοί, πιο ανεκτικοί, και η αγάπη μας δυναμώνει μέσα μας» του Thich Nhat Hanh.