11.9 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕκλογικός νόμος, τοπική αυτοδιοίκηση και αρμοδιότητες

Εκλογικός νόμος, τοπική αυτοδιοίκηση και αρμοδιότητες


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Δεν αλλάζει ο εκλογικός Νόμος, παρά το περίπλοκο πολιτικό σκηνικό που αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε συνέντευξή του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει ο Νόμος, θυμίζοντας την πάγια πρακτική της Κυβέρνησης από το 2019. Σταθερή στην άποψή της για το κλιμακωτό «μπόνους» στο πρώτο κόμμα και το όριο εισόδου 3% στη Βουλή, φαίνεται να «παίζει» το χαρτί της σταθερότητας, όπως έκανε το 2023.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που είναι επίκεντρο των αρμοδιοτήτων του. «Η Αυτοδιοίκηση έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει όλο και περισσότερους πόρους προκειμένου να τους διαθέσει όπως αυτή κρίνει καλύτερα», δήλωσε. Ακόμη, παρουσίασε ότι από το 2019 η αυτοτελής κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους αυξήθηκε κατά 40%. Συγκεκριμένα, από το 1,8 δις ανήλθε στα 2,6 δις. Ως προς τα έργα διατέθηκαν 7 δις €. Τέτοια είναι για την ύδρευση, την αποχέτευση, την κατασκευή κτιρίων, τα σχολεία. 350 εκατομμύρια δόθηκαν στους Δήμους για λειτουργικά κόστη και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ως προς την υποστελέχωση, χρειάζεται πλήρωση σε μη ανταποδοτικές υπηρεσίες (οικονομικές, διοικητικές, κοινωνικές). Αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης προσλήψεων από τον ΑΣΕΠ και στο σχετικό Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν ενάμιση μήνα και θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Αξιοπιστία και ταχύτητα είναι απαραίτητα στοιχεία για την ορθή στελέχωση της Διοίκησης. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα, χρειάζονται χρόνια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό οι διαγωνισμοί να χρειάζονται τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν», ανέφερε. Θα έχει ενδιαφέρον αν αυτή η κατάσταση αλλάξει και πότε.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο καθορισμός αρμοδιοτήτων. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για τα αιτήματά τους με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και να μην εξυπηρετούνται τελικά. Ο Υπουργός δήλωσε ότι σχετικά με αυτό το θέμα για τις φυσικές καταστροφές, θα δουν τις αρμοδιότητες είτε μια προς μια είτε ανά δέσμη και θα τις μοιράσουν σε Δήμους, Περιφέρειες ή κεντρικό κράτος, αναλόγως του εύρους τους. Αυτό χρειάζεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς με τη διασαφήνιση, θα βοηθηθούν τόσο οι αιρετοί που θα γνωρίζουν τα καθήκοντά τους ακριβώς, όσο και οι πολίτες που θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σωστά.

Δεν παρέλειψε και τη δημόσια παιδεία, που αποτελεί κι αυτή ένα ζήτημα που πρέπει να τίθεται πάντα στο επίκεντρο. Μίλησε για τις σχολικές μονάδες τις οποίες «τον τελευταίο χρόνο έχουμε εντάξει πέντε καινούργιες σχολικές μονάδες μόνο από δικούς μας πόρους, είτε από το Πρόγραμμα Τρίτσης είτε από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων».

Η συνέντευξη είχε ενδιαφέρον. Ειδικά ως προς τα χρόνια προβλήματα και ευτράπελα της Διοίκησης με τις αρμοδιότητες, που προκαλούν εμπόδια στη διαφάνεια, με την όλη διαδικασία να γίνεται δύσκολη και αποκρουστική για τον πολίτη. Διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να λειτουργεί το κράτος γενικώς —σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Θεόδωρος Λιβάνιος: Κανένα ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, cnn.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.