Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα υπήρξαν ιδιαίτερα πολυτάραχες και πυκνές σε γεγονότα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αναδείχθηκαν ισχυρές προσωπικότητες που καθόρισαν τον ρου της ιστορίας αφήνοντας άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό αποτύπωμα. Μια από αυτές τις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την ελληνική πραγματικότητα είναι και ο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρισκόταν στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων. Από την άλλη, μια μορφή που στα αρχικά της βήματα ήταν στο παρασκήνιο είναι ο Ιωάννης Μεταξάς. Το ενδιαφέρον, όμως, ανάμεσα σε αυτές προσωπικότητες είναι η σχέση που είχαν, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό.
Την σχέση αυτή των δύο ανδρών παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο της, Μεταξάς – Βενιζέλος: Μια παράδοξη σχέση, η Μαρίνα Πετράκη που μπορείτε να το βρείτε από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η συγγραφέας είναι απόφοιτη του Open University της Αγγλίας με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ιστορία, ενώ έχει πραγματοποιήσει και Κλασικές Σπουδές στο Κέμπριτζ. Ιδιαίτερη κλήση έχει προς την μελέτη της πολιτικής προπαγάνδας ως ισχυρό όπλο κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών σε ελληνικούς και ξενόγλωσσους φορείς. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Το βιβλίο, λοιπόν, ασχολείται με την παράδοξη, όπως τη χαρακτηρίζει η συγγραφέας, σχέση τους και η οποία έχει περάσει από αρκετά στάδια μέσα στις δύο δεκαετίες της γνωριμίας και συνεργασίας τους. Έτσι, αρχικά ξεκίνησαν ως στενοί συνεργάτες με τον Μεταξά να είναι υπασπιστής και στρατιωτικός σύμβουλος του Κρητικού πολιτικού, αλλά στην πορεία βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα. Όπως αναφέρει η Μαρίνα Πετράκη βασική πηγή για τη σκιαγράφηση της σχέσης τους είναι το ημερολόγιο που διατηρούσε ο Μεταξάς, δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία τους. Η μελέτη, όμως, δεν έχει ως σκοπό να συγκρίνει τα δύο πρόσωπα και τον βίο τους κάτι που θα ήταν άδικο και για τους δύο.
Παράλληλα με τη διερεύνηση της σχέσης τους, έρχονται στην επιφάνεια και γεγονότα γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας αρχής γενομένης από το Κίνημα στο Γουδί που αποτέλεσε την αρχή για την εμφάνιση του Βενιζέλου στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Έτσι, διατρέχονται γεγονότα όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός, ο Α´ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή και άλλο σημεία καμπής της ιστορίας στα οποία πρωταγωνιστούσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι δύο αυτές προσωπικότητες. Ωστόσο, παρά τις οποίες διάφορες υπήρχαν ανάμεσά τους, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες του έργου σέβονταν και θαύμαζαν ο ένας την πορεία του άλλου.
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως σε όλο το βιβλίο παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Μεταξά βάζοντας τον αναγνώστη μέσα στο κλίμα της εποχής με τον πιο ζωντανό και παραστατικό τρόπο, ενώ στις τελευταίες σελίδες σημειώνεται και μια πλούσια βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη.