10.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ καταγραφή των κομμάτων μετά τις κοινοβουλευτικές αλλαγές

Η καταγραφή των κομμάτων μετά τις κοινοβουλευτικές αλλαγές


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Φαίνεται ότι επιστρέφουμε για τα καλά σε ένα δίπολο που θυμίζει κάτι από τα παλιά. Καμία σχέση, βέβαια, με τα ποσοστά και τους βουλευτές, αλλά μόνο ως προς τα κόμματα. Ο λόγος για το δίπολο Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ., αιώνιοι αντίπαλοι! Μόνο που τώρα ανταγωνίζονται σε χαμηλές πτήσεις, ιδίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πιο αναλυτικά, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, μετά τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται ότι —έστω και λίγο—η κυβερνώσα παράταξη ανεβαίνει και «ανασαίνει» πολιτικά. Αξιοσημείωτο, άλλωστε, είναι ότι 3 στους 4 ψηφοφόρους του κόμματος συμφωνούν με την εν λόγω κίνηση. Οι λόγοι διάφοροι, μα ο κυριότερος ενδεχομένως να είναι η κόπωση από τα μεγάλα λόγια, τη «φασαρία» και τη δύσκολη θέση που έφερνε ο πρώην Πρωθυπουργός το Μαξίμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με αυτήν τη σύνθεση, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει υψηλά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές, ενσωματώνοντας τη δεξιά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο (κάτι αντίστοιχο αναφέρεται και στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος). Οπότε, η συνεχής αμφισβήτηση της ηγεσίας της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα μέσα από τους κόλπους της, προκαλούσε τη δυσαρέσκεια του κόσμου της. Ενός κόσμου που δεν αποκλείεται να «επαναπατριστεί» αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί σωστά. Οι όποιες προσπάθειες των κομμάτων στα δεξιά της δεξιάς δεν μπορούν εν τοις πράγμασι να καρποφορήσουν, όταν τα ίδια τα στελέχη τους δεν έχουν να προτείνουν τίποτα επί της ουσίας. Αρκούνται στο τι «πουλάει», τι είναι δημοφιλές και θα τους δώσει πολιτικά οφέλη πρόσκαιρα…

Οι Ευρωεκλογές δεν πρέπει να συγκρίνονται με τις βουλευτικές, καθώς οι πολίτες δεν ψηφίζουν με τα ίδια κριτήρια. Εκεί, συνδυαστικά και με την αποχή, «μεγάλωσαν» τα μικρά κόμματα, κάτι όμως, που αν δούμε σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν λέει πολλά, ή για την ακρίβεια λέει ότι στην πραγματικότητα τα ποσοστά είναι πολύ πιο χαμηλά! Ιδιαίτερα αν θυμηθούμε τους πανηγυρισμούς της γνωστής «influencer» που έγινε αρχηγός κόμματος για την επικράτηση Trump (που σε προηγούμενο από τις αμερικανικές εκλογές διάστημα δήλωνε ότι δεν τον στήριζε…) και το «χορευτικό» της, αντιλαμβανόμαστε ότι πέραν αυτών, δεν έχει να πει τίποτα και το 6 ή 7% είναι έωλο! Χωρίς πρόγραμμα και με «κορώνες» πατριωτισμού (;) δεν πας πολύ μακριά… Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δεν κινδυνεύει τόσο από τα δεξιά του πολιτικού σκηνικού, όσο από λάθη και δικές της «παραφωνίες» – τουλάχιστον μέχρι πρότινος! Το 27,2% που καταγράφεται ενδεικτικά από την «Interview» για την κυβερνώσα παράταξη, η οποία -σημειωτέον— διανύει το δεύτερο έτος της δεύτερης θητείας της, αυτήν τη φορά χωρίς Αντιπολίτευση, δείχνει μια αύξηση σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας που εμφανιζόταν στο 25%. Είναι για πανηγυρισμό; Εκ πρώτης όψεως, όχι, καθώς το κόμμα έλαβε σχεδόν 41% το 2023. Πάντως, είναι σχετικά καλό το γεγονός ότι επανέρχεται τουλάχιστον στο ποσοστό των Ευρωεκλογών.

Πηγή εικόνας: parapolitika.gr / Δημοσκόπηση Interview

Τα επιμέρους ζητήματα θα μπορούσε να τα αναδείξει μια καλή Αντιπολίτευση, ή έστω, μια συμπαγής Αξιωματική Αντιπολίτευση. Κάτι τέτοιο μπορεί να βλέπαμε την τετραετία 2019-2023. Το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν αξιοσημείωτο. Το 31,5% ήταν πολύ καλό ποσοστό και του έδινε σημαντική δύναμη. Όμως, κρίθηκε από τους πολίτες ότι δεν το άξιζε. Έτσι, το 2023 έπεσε στο 17%. Η συνέχεια γνωστή, αλλά όχι απαραίτητα αναμενόμενη… Θα πίστευε κανείς μετά την παραίτηση Τσίπρα και την ανάδειξη νέου Προέδρου ότι θα ανακάμψει το κόμμα. Όμως, ο κατήφορος φαίνεται να μην έχει τέλος. Μπορεί να έλαβε 14,9% στις Ευρωεκλογές του 2024 και να κράτησε τη δεύτερη θέση μπροστά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που —άκουσον άκουσον— «πανηγύριζε» για την αύξηση του ποσοστού του κατά 0,5%, όμως το άλλοτε κραταιό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πάει προς τις ιστορικές του «ρίζες»… Σε πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να φτάνει σταθερά προς το 3%. Ενδεικτικά, η «Interview» τον εμφανίζει στο 4,3% (από 6,6%) και στην 7η θέση…

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σταθερά δεύτερο, ειδικά μετά την αποχώρηση Κασσελάκη. Εμφανίστηκε με 15,7% (από 13,1%). Η διαφορά όμως, με τη Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλη. Δεν μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να καταγράφει διαφορά 10 μονάδες και να λέει ότι τα κάνει όλα σωστά! Όταν, μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία κυβερνά 5μιση χρόνια και δεν νιώθει καμία δημοσκοπική «πολιτική» απειλή.

Στα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, βλέπουμε το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, που εμφανίζεται με το άνετο 6%. Καλό ποσοστό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα. Το θέμα είναι αν καταφέρει να σταθεροποιηθεί ή απλώς ήταν ο ενθουσιασμός που συνηθίζεται είτε στα νέα κόμματα είτε σε εκείνα που εκλέγουν Πρόεδρο. Θα τα καταφέρει ή θα αφήσει ένα πολιτικό κενό; Θα φανεί! Πάντως, με την επικοινωνία καλά τα πάει, με την Πολιτική δυσκολεύεται, όπως έχουμε δει μέχρι σήμερα…

Ακόμη, βλέπουμε την Ελληνική Λύση στο 8,5% (από 7,1%). Εδώ να σημειωθεί ότι αν το κόμμα επαναλάβει την επιτυχία που είχε στις Ευρωεκλογές, θα μπορούσε να σχηματίσει εκλογική «βάση». Δημοσκοπικά, πάντως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, δείχνοντας άλλη μια φορά ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι πιο «χαλαρή», αφού δεν επηρεάζει άμεσα την Κυβέρνηση. Το Κ.Κ.Ε. κρατείται στο 8,0%, η Φωνή Λογικής στο 7,0% (από 6%), η Πλεύση Ελευθερίας σχεδόν σταθερά στο 3,5% (από 3,8%), η ΝΙΚΗ πέφτει στο 3,0% (από 4,4%). Ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 3% (από 3,5%). Εδώ να πούμε ότι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη φαίνεται να επιστρέφει –δημοσκοπικά τουλάχιστον— καθώς σε αρκετές έρευνες το τελευταίο διάστημα πιάνει το 3%. Ίσως, να «βοήθησε» και η κατάσταση στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βέβαια… Τέλος, η Νέα Αριστερά εμφανίζεται στο 2,5% (από 3%). Γενικά, αυτό το κόμμα φαίνεται να εξασφαλίζει το 2,5%. Είναι μια «ανάσα» από τη Βουλή. Μια ομάδα των λεγόμενων πιο «σοβαρών» Κεντροαριστερών που σώθηκαν από τον πολιτικό εξευτελισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί να τα καταφέρει. Το δικό τους «στοίχημα» είναι να μην καταντήσουν «Λαϊκή Ενότητα» που από το 2,9% πήγε κάπου στο 0%! Αλλά, όπως ειπώθηκε, χρειάζεται ένας συνδυασμός πολιτικής σοβαρότητας, πολιτικών προτάσεων και πολιτικής επικοινωνίας!

Πηγή εικόνας: parapolitika.gr / Δημοσκόπηση Interview

Κλείνοντας, είναι απογοητευτικό να βλέπεις να επιβεβαιώνεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- σε δημοσκοπικό επίπεδο, ο κατακερματισμός που βλέπουμε κοινοβουλευτικά. Τα κόμματα έχουν ευθύνη. Ιδιαίτερα, στην Αντιπολίτευση θα πρέπει να παρουσιαστεί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και φυσικά να συγκριθεί με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρέπει τα κόμματα να αφήσουν να επιβεβαιωθεί και εκλογικά αυτό το προβληματικό πολιτικό τοπίο που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις! Για το καλό της Δημοκρατίας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Δημοσκόπηση Interview: Πώς επηρέασε τη ΝΔ η διαγραφή Σαμαρά, άνοδος για το ΠΑΣΟΚ, στην έβδομη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνει για Στέφανο Κασσελάκη, parapolitika.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.