17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ Νίκος Δένδιας στο βήμα της Βουλής για τη νέα δομή των...

Ο Νίκος Δένδιας στο βήμα της Βουλής για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035


Της Ανδριάνας Κοντού,

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, περιέγραψε το 20ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως ανέφερε, θα παρουσιαστεί αμέσως μετά τις γιορτές. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενώ αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης του Υπουργείου μέσω χορηγιών. Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της στρατιωτικής δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι τα ναυτοδικεία και τα αεροδικεία δεν εξυπηρετούν ουσιαστικές ανάγκες. Επισήμανε ότι ο μέσος όρος υποθέσεων που εκδικάζονται από αυτά τα δικαστήρια είναι μόλις πέντε τον χρόνο, ενώ στα πολιτικά δικαστήρια ένας αντίστοιχος δικαστής διαχειρίζεται 25 υποθέσεις καθημερινά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025 θα έχουν κλείσει 137 στρατόπεδα, στο πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσίασε στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι αλλαγές αυτές, εντάσσονται στην «Ατζέντα 2023», που στοχεύει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά αναβαθμίσεων στο σύστημα αεράμυνας, το οποίο θα καλύπτει τον ελληνικό εναέριο χώρο από τον Έβρο έως την Κρήτη, και στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), όπου τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί κοινή παρουσίαση με τη Γαλλία, παρουσία του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, Sébastien Lecornu. Αυτή η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην αμυντική καινοτομία.

Σχετικά με τον στρατό ξηράς, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα καταργηθούν πάνω από 30 σχηματισμοί για να ενισχυθεί η ισχύς πυρός και να μειωθεί ο αριθμός στρατοπέδων. Σημείωσε ότι υπάρχει ανισότητα στην πληρότητα των μονάδων, με ορισμένες να έχουν χαμηλή στελέχωση (π.χ στον Έβρο) και άλλες να είναι υπερπλήρεις (π.χ στην Πελοπόννησο). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των μονάδων με δυνατότητες αντιμετώπισης drones και κυβερνοάμυνας.

Πηγή Εικόνας: fortunegreece.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την πολεμική αεροπορία, ο στόχος είναι η κατοχή 200 μαχητικών αεροσκαφών, 4ης και 5ης γενιάς, όπως τα F-16, Rafale και F-35. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε έκδοση Viper, ενώ σχεδιάζεται η απόκτηση επιπλέον F-35. Τα Mirage 2000-5 προορίζονται για πώληση, ενώ τα παλαιά Phantom F-4 θα αποσυρθούν.

Στον τομέα του πολεμικού ναυτικού, η Ελλάδα θα ενισχυθεί με φρεγάτες τύπου FDI, ενώ παράλληλα θα εκσυγχρονιστούν οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και οι Πυραυλάκατοι. Υπάρχει, επίσης, πλάνο για την απόκτηση κορβετών από την Ε.Ε. και αμερικανικών φρεγατών Constellation, με στόχο την κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία. Συνάμα, όλες οι φρεγάτες θα εξοπλιστούν με το σύστημα αντι-drone «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής εκπαίδευσης των στρατευσίμων και στη βελτίωση της επαγγελματικής πορείας των στρατιωτικών, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στελεχών στο μέλλον. Ένα νέο νομοσχέδιο για τη θητεία και την αναδιοργάνωση της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επιπροσθέτως, τόνισε τη σημασία των δορυφορικών συστημάτων ασφαλούς επικοινωνίας και πρότεινε την ανάγκη για ελληνικό δορυφόρο, καθώς η «εν δυνάμει απειλή» ήδη διαθέτει δύο δορυφόρους.

Τέλος, αναφέρθηκε στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Τόνισε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, υπό την ευθύνη του Υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη, με στόχο την εξυγίανση του συστήματος. Όπως ανέφερε, εκτός από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (όπως ισολογισμοί, απολογισμοί, φορολογικά μητρώα κ.λπ.), θα υλοποιηθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η δημιουργία της καλύτερης Μονάδας Αντιμετώπισης Τραύματος στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, κ. Γιώργος Βέλμαχος, ο οποίος είχε αναλάβει τη φροντίδα των τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Με τη συμβολή του, έχει σχεδιαστεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους γιατρούς, που θα πραγματοποιείται εν μέρει στην Ελλάδα, εν μέρει στη Νότια Αφρική και εν μέρει στη Βοστώνη. Στόχος είναι η δημιουργία μίας από τις καλύτερες Μονάδες Αντιμετώπισης Τραύματος, συγκρίσιμης μόνο με αντίστοιχη μονάδα σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γερμανία. Η σημασία μιας τέτοιας δομής για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι προφανής.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Άμυνας δείχνουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική λειτουργία του. Το 20ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα αποδεικνύει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενώ η εξυγίανση στρατιωτικών δομών, όπως τα νοσοκομεία και η δικαιοσύνη, ενισχύει τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα. Παράλληλα, η έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία κορυφαίας Μονάδας Αντιμετώπισης Τραύματος με διεθνείς συνεργασίες, υπογραμμίζει τη δέσμευση για βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτό που μένει είναι να τεθεί το πρόγραμμα αυτό σε εφαρμογή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
  • Ν. Δένδιας από Βουλή: Κλείνουν 137 στρατόπεδα – Κάθε μονάδα του ελληνικού στρατού θα έχει αντι- drone σύστημα, naftemporiki.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Κοντού, Αρχισυντάκτρια Πολιτικού
Ανδριάνα Κοντού, Αρχισυντάκτρια Πολιτικού
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 2003. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Το ενδιαφέρον της για την αρθρογραφία ξεκίνησε πρόσφατα και δηλώνει πως είναι ένας νέος κόσμος που θέλει να ανακαλύψει, εστιάζοντας σε ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πολιτική σκηνή. Αγαπά τα ταξίδια, τη μουσική και τα ζώα.