Του Γιώργου Γιαννούλη,
Ξεκίνησε χθες (7/11/2024) το ιδρυτικό Συνέδριο της Νέας Αριστεράς. Έχει προγραμματιστεί για τις τέσσερις αυτές ημέρες. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εκλέχθηκαν 1.400 αντιπρόσωποι του σχηματισμού. Αυτό το διάσημα, λοιπόν, σχηματίζεται κόμμα. Θα καταφέρει να γίνει μια δυνατή φωνή στην Αντιπολίτευση μακριά από μικροπολιτικές και τοξικότητα;
Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς συνεχίζουν να διαχωρίζονται ξεκάθαρα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από το οποίο αποχώρησαν πέρσι τέτοια εποχή, καταγγέλλοντας τον εκχυδαϊσμό και την πολιτική ανεπάρκεια στον πολιτικό λόγο και την απουσία θέσεων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο τέως Πρόεδρος, αλλά και η στάση αρκετών στελεχών, των οποίων τον υποστήριξαν με πρακτικές, που θυμίζουν “troll” του διαδικτύου… Την ίδια ώρα, εκείνοι, οι οποίοι κράτησαν απόσταση, αλλά παρέμειναν στο κόμμα, επέτρεψαν με την αναμονή τους, την ανάπτυξη τέτοιων συμπεριφορών, οι οποίες δεν δείχνουν καθόλου πολιτική αξιοπρέπεια. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται σε πολιτικό επίπεδο, όχι με χυδαίες επιθέσεις και «δολοφονώντας» τον χαρακτήρα των αντιπάλων… Έχοντας, λοιπόν, περάσει ένα έτος, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πλέον ξένος».
Μπορεί η νεοσυσταθείσα Νέα Αριστερά να μιλήσει στον κόσμο; Το στοίχημα είναι μεγάλο. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Βρισκόμαστε σε μια Κοινωνία, η οποία είτε θα πηγαίνει στην Κέντρο—δεξιά είτε σε μια υπερσυντηρητική έως και Άκρα—δεξιά, η οποία μεγιστοποιείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια στην Ελλάδα, η οποία υποφέρει από απουσία πολιτικού λόγου στην Αντιπολίτευση. Το πολιτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να γίνει από την Ακροδεξιά! Η Νέα Αριστερά προσπαθεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Καταθέτει προτάσεις. Θα τα καταφέρει ή θα γίνει μια δεύτερη «Λαϊκή Ενότητα» του 2015, που με την εμμονική της στάση και την αδιαλλαξία της ξεκίνησε με το 2,9% και διαλύθηκε μετά από λίγο καιρό; Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ήδη, δεν ήταν το αναμενόμενο. Από την άλλη, υπάρχουν δομικές διαφορές σ’ αυτήν τη φάση. Πρώτον, η «Νέα Αριστερά» επιδιώκει τον διάλογο σε προγραμματική βάση. Δεύτερον, αυτή τη στιγμή σχηματίζεται κόμμα με θέσεις και έχει την ευκαιρία να συστηθεί ξανά και να παραμείνει. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει μόνο με την προσέγγιση παλιών απογοητευμένων ψηφοφόρων της τωρινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτών ευρύτερα, απ’ όλο το φάσμα της Κοινωνίας.
Το προηγούμενο διάστημα, ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι «Η χώρα χρειάζεται μια Αριστερά, που διατυπώνει σύγχρονες και τολμηρές απαντήσεις στις προκλήσεις, που μας περιβάλλουν και εκπροσωπεί τους ανθρώπους, που νιώθουν ότι η κυρίαρχη πολιτική αδιαφορεί —ή ακόμα χειρότερα υποβαθμίζει— τη ζωή τους. Και για να εμφανιστεί αυτή η Αριστερά, θα πρέπει και η ίδια να “ξεβολευτεί”. Να ανανεωθεί. Να επανασυστηθεί στην ελληνική κοινωνία». «Άρα θέλουμε ένα συνέδριο, που να εκπέμπει την ανανέωση, το δημοκρατικό διάλογο και την πολιτική αναζήτηση, που πείθει ότι εδώ έχουμε ένα κόμμα της Αριστεράς, που αλλάζει το ίδιο για να αλλάξει τη ζοφερή σημερινή πραγματικότητα. Ένα συνέδριο, που θα σηματοδοτεί το “restart”, που έχουν ανάγκη η Αριστερά και η κοινωνία», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.
Την 5η Νοεμβρίου, δόθηκε και σχετική Συνέντευξη Τύπου εν όψει του Συνεδρίου, στην οποία συμμετείχαν ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το στίγμα δόθηκε, η πρόθεση διατυπώθηκε. Αναμένουμε το πώς θα πάει το Συνέδριο, το οποίο φαίνεται να είναι αρκετά πιο σοβαρό από της τωρινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σημασία έχει να δούμε εφαρμόσιμες προτάσεις. Αυτό χρειάζεται στην Πολιτική για την Κοινωνία κι όχι τη λογική του «μεσσιανισμού» με δημοφιλή πρόσωπα και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι»… Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε την Αντιπολίτευση…