17.4 C
Athens
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: Όταν η ανθρωπιά πολιορκείται

Αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: Όταν η ανθρωπιά πολιορκείται


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Το προτεινόμενο σχέδιο της Ισραηλινής κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον βόρειο τομέα της Γάζας θα μπορούσε να επιφέρει ακραίες συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Στο σχέδιο, το οποίο παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια ομάδα απόστρατων στρατηγών, προτείνει να αποκοπεί η πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη, με στόχο να αποδυναμωθεί η Χαμάς και να εξαναγκαστεί να απελευθερώσει τους ομήρους. Ωστόσο, οι συνέπειες για τους Παλαιστινίους που παραμένουν στην περιοχή, αδυνατώντας να φύγουν, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Παρά τις επανειλημμένες εντολές εκκένωσης, πολλοί Παλαιστίνιοι δεν έχουν φύγει από τον βόρειο τομέα της Γάζας. Πολλοί είναι ηλικιωμένοι, ασθενείς ή αδυνατούν να μετακινηθούν, ενώ άλλοι φοβούνται ότι δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο στον νότο. Αν το σχέδιο εφαρμοστεί πλήρως, όσοι παραμείνουν στην περιοχή θα θεωρηθούν μαχητές και η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια θα διακοπεί ολοκληρωτικά. Το γεγονός αυτό παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, που απαγορεύουν τη χρήση της πείνας ως όπλου και τη στοχοποίηση αμάχων.

Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Richard Drew/AP

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τις 30 Σεπτεμβρίου δεν έχουν εισέλθει φορτία τροφίμων, νερού ή φαρμάκων στον βόρειο τομέα της Γάζας, ενώ η κατάσταση των παγιδευμένων αμάχων χειροτερεύει διαρκώς. Οι Παλαιστίνιοι που έχουν ήδη μετακινηθεί στον νότο ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε καταυλισμούς όπου οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται. Πολλοί φοβούνται ότι, αν φύγουν από τα σπίτια τους, δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το σχέδιο είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η παράδοση της Χαμάς και να σταματήσουν οι επιθέσεις, ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει τη στρατηγική αυτή ως συλλογική τιμωρία. Το σχέδιο παραβιάζει το δικαίωμα των αμάχων στην επιβίωση και η χρήση τέτοιων μεθόδων κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια μαζική ανθρωπιστική καταστροφή.

Η επίθεση στη Γάζα έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 42.000 Παλαιστινίων, με περισσότερους από τους μισούς να είναι γυναίκες και παιδιά. Οι κάτοικοι ζουν υπό ακραίες συνθήκες, με ολόκληρες γειτονιές ισοπεδωμένες από τους βομβαρδισμούς και την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες να είναι μηδαμινή. Η διεθνής κοινότητα παραμένει παγωμένη απέναντι στη βία, ανίκανη να επιβάλλει ουσιαστικές κυρώσεις ή να προωθήσει μια πραγματική κατάπαυση του πυρός.

Σε αυτή την ανείπωτη καταστροφή, οι λέξεις του Τάσου Λειβαδίτη από το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» φαίνονται τραγικά επίκαιρες:

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος / δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο».

Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα απαιτεί από τις διεθνείς αρχές αλλά και από όλους μας να σταθούμε απέναντι στην αδικία και να υψώσουμε τη φωνή μας για να προστατεύσουμε αυτούς που δεν μπορούν να προστατευτούν μόνοι τους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα ολόκληρο έθνος να αφανιστεί στη σκιά της γεωπολιτικής. Ο δρόμος προς την ειρήνη και τη δικαιοσύνη μπορεί να είναι μακρύς, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που τιμά την ανθρώπινη ύπαρξη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Netanyahu mulls plan to empty northern Gaza of civilians, Politico, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.