21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάPenne alla Vodka: Μια «μεθυσμένη» μακαρονάδα

Penne alla Vodka: Μια «μεθυσμένη» μακαρονάδα


Του Φωκίωνα Δανιηλίδη, 

Πολλοί λάτρεις της γαστρονομίας συχνά αναρωτιούνται, γιατί οι γνωστοί μάγειρες επιμένουν να προσθέτουν κάποια μορφή αλκοόλ στο φαγητό τους. Εκτός από το γεγονός πως τα αλκοολούχα ποτά είναι για πολλούς, ιδιαίτερα σήμερα, πολύ ακριβά για να χρησιμοποιούνται απλά ως υλικά σε ένα πιάτο, επικρατεί η άποψη πως δεν προσθέτουν τίποτα και χάνονται στο τελικό προϊόν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα συνταγών, που το αλκοόλ είναι απαραίτητο για να απελευθερωθούν πλήρως τα πλούσια αρώματα των υλικών. 

Στην ιταλική γαστρονομία, καμία σάλτσα για ζυμαρικά δεν αποτελεί το ίδιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας του αλκοόλ στην κουζίνα με την αλά Βότκα. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο για τους Ιταλούς πιάτο, καθώς η προέλευσή του δεν είναι με ακρίβεια σίγουρη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πιάτο επινοήθηκε από έναν Ιταλό, ενώ η πιο πειστική εκδοχή είναι πως συνιστά αμερικάνικη εφεύρεση. Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση πως το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά γευστικό, πιστεύω πως αξίζει να το φτιάξουμε κι ας χρειαστεί να υπομείνουμε την «οργή» του ιταλικού λαού. 

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι: 250 γραμμάρια ζυμαρικά της επιλογής μας, 3 φύλλα βασιλικού, μία σκελίδα σκόρδου, δύο κονσέρβες ολόκληρα ξεφλουδισμένα ντοματάκια, 100 γραμμάρια βότκα, 100 γραμμάρια μπέικον (προαιρετικά), μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ο χρόνος προετοιμασίας εκτιμάται στη μισή ώρα κι η δοσολογία αρκεί για 2-3 μερίδες.

Η αλά Βότκα είναι, ουσιαστικά, απλώς μία «ταπεινή» σάλτσα ντομάτας με την προσθήκη κρέμας γάλακτος και βότκας, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε κάποια μορφή λιπαρού αλλαντικού. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε άμεσα τις δύο συνταγές, η σάλτσα, στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί αλκοόλ, θα έχει μία ιδιαίτερη δυναμική, παρά το γεγονός πως η παραδοσιακή βότκα πρόκειται απλώς για ένα μείγμα νερού με αλκοόλ. Όπως έχει αναφερθεί και στο άρθρο για τη χορτοφαγική μπολονέζ, η προσθήκη κάποιου ποτού σε μία σάλτσα ντομάτας, αν κι αυτό δεν διακρίνεται στο τελικό πιάτο, ενισχύει δραματικά τη γεύση της.

Πηγή εικόνας: pinterest.com / Δικαιώματα χρήσης: Whole and Heavenly Oven

Εκτέλεση

Όταν ετοιμάζουμε μακαρόνια με κάποια μορφή σάλτσας, είναι πάντα απαραίτητο να ξεκινάμε μαγειρεύοντας πρώτα τη σάλτσα. Από τη στιγμή που τα μακαρόνια μπουν στο νερό που βράζει, υπάρχει ένα «παράθυρο» μονάχα δέκα λεπτών για να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα οποία μπορεί να χρειαστούν μέχρι και μισή ώρα για να μαλακώσουν. 

Ξεκινάμε βάζοντας το λάδι σε ένα τηγάνι με ψηλά τοιχώματα και τσιγαρίζουμε το αλλαντικό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Στην περίπτωση που μέναμε στην Ιταλία, στην Αμερική ή σε κάποια άλλη χώρα, που φημίζεται για τα αλλαντικά της, μπορεί να μην χρειαζόταν καμία προσθήκη λιπαρής ουσίας στο σκεύος, καθώς το μπέικον θα έβγαζε τα δικά του και θα ήταν υπεραρκετά. Στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι δύσκολο να βρούμε καλής ποιότητας αλλαντικά, ιδιαίτερα σ’ ένα κοινό σούπερ μάρκετ και, συνήθως, λίγο λάδι είναι απαραίτητο για να μην καούν τα υλικά. 

Μετά από περίπου 5 λεπτά ή όταν το μπέικον είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σκόρδο, το οποίο είτε έχουμε ψιλοκόψει είτε έχουμε διατηρήσει ολόκληρη τη σκελίδα του, με σκοπό να την αφαιρέσουμε στο τέλος και το μαγειρεύουμε γι’ άλλο ένα λεπτό. Σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά, το σκόρδο δεν έχει πολύ νερό κι είναι εύκολο να το κάψουμε, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Όταν το σκόρδο έχει μαγειρευτεί, σβήνουμε το σκεύος με τη βότκα, που μαγειρεύουμε για 20 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, η ωμή γεύση του αλκοόλ εξαφανίζεται και παραμένει, ταυτόχρονα, αρκετό για να ενισχύσει τη γεύση των υπόλοιπων υλικών.

Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλλά όχι κατευθείαν από την κονσέρβα, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα γι’ άλλα 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα ντοματάκια, αν και προσφέρουν μία φρεσκάδα στη συνταγή, παίρνουν αρκετή ώρα για να διασπαστούν. Αυτός είναι ο λόγος, που πολλοί μάγειρες προτείνουν να τις σπάσουμε μόνοι μας σ’ ένα μπολ, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε σε ένα μπλέντερ ή να μαγειρέψουμε τη σάλτσα για περισσότερη ώρα. Όταν η σάλτσα έχει πήξει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε, μέχρι αυτή να ενσωματωθεί. Ύστερα, κάνουμε το ίδιο με τον κομμένο βασιλικό.

Τέλος, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα προσθέτουμε στη σάλτσα, ένα λεπτό προτού η υφή τους είναι της αρεσκείας μας. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο τυρί ή επιπλέον βασιλικό. Είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε! Αν κι αυτή η συνταγή μπορεί να ακούγεται βαριά, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνταγή με μια ελαφρώς πικάντικη γεύση που θα εντυπωσιάσει!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • How to Make PENNE ALLA VODKA Like An Italian, youtube.com, διαθέσιμο εδώ
  • How to Make Easy (and Advanced) Vodka Sauce | Basics with Babish, youtube.com, διαθέσιμο εδώ
  • The GREATEST PENNE VODKA you’ve ever made, youtube.com, διαθέσιμο εδώ
  • Does Vodka actually make Pasta taste better?, youtube.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Δανιηλίδης
Φωκίων Δανιηλίδης
Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Από μικρός είχε διάφορα ενδιαφέροντα όπως η επεξεργασία βίντεο, η μαγειρική και η ζωγραφική των manga, όμως πλέον ασχολείται κυρίως με τη μελέτη της ιστορίας. Μιλά αγγλικά και γαλλικά και στον ελεύθερό του χρόνο γυμνάζεται και ζωγραφίζει. Στο μέλλον σκοπεύει να ασχοληθεί με τη συγγραφή και με την πολιτισμική διαχείριση.