16.6 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΑπό τον «Γαλάζιο Άγγελο» έως τη "Lara Croft": Τα sex symbols κάθε...

Από τον «Γαλάζιο Άγγελο» έως τη “Lara Croft”: Τα sex symbols κάθε δεκαετίας


Της Μαρίας Γκόρου, 

Ο όρος sex symbols ή σύμβολα του σεξ αφορά σεξουαλικά ελκυστικούς καλλιτέχνες, άντρες και γυναίκες όλων των δεκαετιών, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε αισθηματικές ταινίες ή γνώρισαν μεγάλη μουσική επιτυχία, που με την ομορφιά τους και τον τρόπο που υποδύονταν τους ρόλους τους καθιερώθηκαν ως αστέρες.

’30’s

Το sex symbol Marlene Dietrich ξεκίνησε από τη Γερμανία και τις βουβές ταινίες για να φτάσει στο Hollywood και να μετατραπεί στον «Γαλάζιο Άγγελο» του πλανήτη. Η Marlene είχε ένα στιλ που την καθιέρωσε σε fashion icon, έντονο βλέμμα, αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα και «φλερτ», με το ναζιστικό καθεστώς να είναι ο εφιάλτης της. Ακόμα και σε αυτή την καταπιεστική εποχή, βρήκε πολλούς θαυμαστές, αλλά και πολλές γυναίκες τις οποίες ενέπνευσε. Την ίδια περίοδο, οι γυναικείες καρδιές χτυπούσαν και για ένα αντρικό είδωλο, και συγκεκριμένα, τον Clark Gable. Το παρατσούκλι του ήταν «ο Βασιλιάς του Hollywood», ενώ το καλογυαλισμένο του χτένισμα, αλλά και το μουστάκι σε συνδυασμό με τον τρόπο που έλεγε τη φράση “Frankly my dear, I don’t give a damn” στο Gone with the Wild, τον κατέστησαν το όνειρο κάθε θηλυκής ύπαρξης.

’40’s

Marlene Dietrich. Πηγή εικόνας: pinterest.com/ Δικαιώματα χρήσης: V’s Anchor Studios

Στη ρομαντική δεκαετία του ’40, τη σκυτάλη παίρνει η Rita Hayworth, καθώς πρωταγωνιστεί σε ταινίες όπως το “Put the blame” κάνοντας στριπτίζ, το οποίο μεταφράζεται ως «σαγηνευτικά σου βγάζω το γάντι». Σε μια εποχή που υπήρχε λογοκρισία, η Hayworth κατάφερε να καθιερωθεί με αυτήν την κίνηση και να γίνει πρωτοσέλιδo. Tαυτόχρονα, την ίδια περίοδο έγινε διάσημος κι ο Gregory Peck. Η γοητεία του, αλλά και το στιλ του, τον κατέταξαν στην κατηγορία με τους πιο καλοντυμένους άνδρες όλων των εποχών.

’50’s

Τα περίφημα ΄50s έχουν τις υπογραφές των Marilyn Monroe, Marlon Brando, James Dean. H sexy Marilyn Monroe με το πάθος που έβγαζε στις ταινίες της, τη θηλυκότητά της και τον αισθησιασμό με τον οποίο κινούνταν και μιλούσε, γρήγορα καθιερώθηκε σε μικρή ηλικία ως μια γυναίκα φαινόμενο, ποθητή σε όλους τους άνδρες και σε «σύμβολο του σεξ» για τη δεκαετία του 1950. Από την άλλη, δύο «κακά» αγόρια: Marlon Brando και James Dean. Δύο γόηδες της εποχής κι επαναστάτες, που αποτέλεσαν το αντικείμενο του πόθου για πολλές γυναίκες της δεκαετίας αυτής. Απίστευτα γοητευτικοί μέσα από τους ρόλους τους με στιλιστικές επιλογές των χρόνων εκείνων, συνέχισαν την παράδοση των sex symbols. 

’60’s

Στα ξέφρενα ΄60ς μεσουράνησαν αρκετές νέες προσωπικότητες που έκαναν πάταγο. Ο Mick Jagger, μία από τις γνωστότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, καθιερώθηκε ως «θιασώτης του σεξ», εξαιτίας των ουσιών και της rock n’ roll, αποκτώντας έτσι πλήθος θαυμαστών. Η Brigitte Bardot, η γυναίκα με τα σαρκώδη χείλη του κινηματογράφου, το είδωλο της θηλυκότητας κι η αμφιλεγόμενη πρωταγωνίστρια των περιοδικών της εποχής ήταν και συνεχίζει να είναι μία «μούσα του σεξ» ακόμα και στις μέρες μας. Δίπλα της, ήταν η Ursula Andress, η οποία υπήρξε το κορίτσι του James Bond, κάτι που της πρόσθεσε τον όρο “sex symbol” στο βιογραφικό, πέρα από τις υποκριτικές ικανότητές της. 

James Dean. Πηγή εικόνας: pinterest.com/ Δικαιώματα χρήσης: British Vogue

’70’s

Οι John Travolta και Faye Dunaway έμειναν στην ιστορία των συμβόλων του σεξ για τις πρωτότυπες και χαρακτηριστικές κομμώσεις τους, την τρέλα και την ανεμελιά τους. Η Faye, η γοητευτική ηθοποιός με την ξεχωριστή ομορφιά κι ο Travolta με τις εκπληκτικές χορευτικές κινήσεις στις ταινίες του, κυριάρχησαν αυτή τη δεκαετία κι εξακολουθούν να αποτελούν πρότυπα γοητείας και sexiness. 

’80’s

Η Madonna, η Kim Basinger κι ο Mickey Rourke είναι τα «προκλητικά» sex symbols της δεκαετίας. Οι πρώτη, θρύλος της ποπ με σεξουαλικά υπονοούμενα στους δίσκους της, προκλητικές φωτογραφίες και δηλώσεις που συζητήθηκαν, ξεκίνησε μια σειρά «πικάντικης» δημοσιότητας, την οποία ασπάστηκε από την Kim, μέσα από το ρόλο της στην ταινία «Η… Σεξωγήινη». Στη δεκαετία αυτή, ήρθε να προστεθεί κι ο Mickey Rourke, ο οποίος είχε μία αυθάδικη, αλλά σαγηνευτική συμπεριφορά, κι έτσι κατάφερε να μαγνητίζει τα γυναικεία μάτια πάνω του. Ακόμα ένα ακόμη είδωλο του σεξ για πολλές γυναίκες αποτέλεσε κι ο Patrick Swayze. O αρρενωπός, αλλά και γοητευτικός «Νουρέγιεφ» για πολλές γυναίκες, κέρδισε τις καρδιές πολλών κοριτσιών, όχι μόνο της εποχής του, αλλά και μετέπειτα μέσα από τους ρόλους του σε ταινίες της εποχής του όπως “Dirty Dancing” και “The Ghost”.

’90’s

Η Sharon Stone στο «Βασικό Ένστικτο». Πηγή εικόνας: pinterest.com/ Δικαιώματα χρήσης: Etsy

Μία δεκαετία γεμάτη με sex symbols, τόσο από τον χώρο της υποκριτικής όσο κι από τον χώρο της μουσικής και του μόντελινγκ. Μεταξύ αυτών, είναι η ηθοποιός Sharon Stone, η οποία στην ταινία «Βασικό Ένστικτο» προκάλεσε «χαμό» με τη χαρακτηριστική της κίνηση, κατά την οποία έκατσε σταυροπόδι, με αποτέλεσμα να γίνει φαντασίωση πολλών ανδρών. Η προκλητική στάση που ξετρέλανε τους άντρες της εποχής είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει ένα «κύμα μίμησης» από άλλες γυναίκες. Στον αντίποδα, ο Brad Pitt, στην αρχή της καριέρας του, είχε δημιουργήσει ένα κύμα ερωτισμού, γεγονός που τον ανακήρυξε «μέλος στο πάνθεον των πιο σέξι ανδρών», ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να θεωρείται ως σύμβολο ερωτισμού.

’00’s

Ο γοητευτικός σύζυγος της Victoria Beckham, David, είχε παρασύρει πολλές γυναίκες στο να αρχίσουν να αγαπούν το ποδόσφαιρο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο για το αθλητικό του κορμί όσο και για την ομορφιά του, προστέθηκε στους πιο ωραίους ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, η Monica Bellucci, λατρεύτηκε από πολλούς άνδρες σε αρκετές ταινίες λόγω της μεσογειακής ομορφιάς, του σώματος, αλλά κι εξαιτίας του αισθησιακού βλέμματός της. Η “Lara Croft”, από την άλλη, η γυναίκα με τα σμαραγδένια μάτια, η Angelina Jolie, κέρδισε επίσης πλήθος θαυμαστών για το καλλίγραμμο κορμί και την ιδιαίτερη ομορφιά της.

Οι παραπάνω καλλιτέχνες ήταν τα διασημότερα sex symbols όλων των δεκαετιών. Είναι αξιοθαύμαστο πως, όσο περνούν τα χρόνια, τα είδωλα της ομορφιάς και του ενθουσιασμού πληθαίνουν, αλλά και διαφοροποιούνται, αποδεικνύοντας πως ανά δεκαετία τα πρότυπα της ομορφιάς αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που σε όλες τις εποχές χαρακτηρίζονται όμορφοι, ακόμα κι αν η ομορφιά είναι υποκειμενική, και θα ξεχωρίζουν για πάντα, τόσο για την εξωτερική τους εμφάνιση όσο και για αυτό που αποπνέουν. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα sex symbols του τελευταίου αιώνα, in22life.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Γκόρου
Μαρία Γκόρου
Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου της Καλαμάτας. Έχει λάβει αριστείο και έπαινο κατά τα μαθητικά της χρόνια. Έχει γνώση της αγγλικής γλώσσας (κατέχει lower και proficiency). Αυτήν την περίοδο κάνει την πρακτική της στο Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Καλαμάτας, ενώ στην Α' Λυκείου είχε εργαστεί εθελοντικά ως ξεναγός στο μουσείο στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Διακρίνεται από ιδέες και ικανότητες συνομιλίας, από ευγένεια, της αρέσει να επικοινωνεί ουσιαστικά με τους ανθρώπους και να ανταλλάσσει ιδέες.