25.8 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Μπαουμγκάρτνερ» του Paul Auster

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Μπαουμγκάρτνερ» του Paul Auster


Της Μαρίας Κουλούρη,

Συχνά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει αληθινή αγάπη, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν πως ίσως πρόκειται για «παραμύθι». Πολλοί άνθρωποι, όμως, αποδεικνύουν ότι η αγάπη όχι μόνο μπορεί να υπάρξει, αλλά και να αντέξει στον χρόνο ανεξίτηλη, χαρίζοντας μια όμορφη ζωή στους ανθρώπους που την αισθάνονται. Μια τέτοια ιστορία περιγράφεται στο βιβλίο Μπαουμγκάρτνερ του Paul Auster, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάζουμε, Paul Auster, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικάνους συγγραφείς του περασμένου αιώνα. Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιου Τζέρσει και απεβίωσε κάποιους μήνες πριν, στις 30 Απριλίου του 2024, ενώ η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν πολωνοεβραϊκή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και μετά τις σπουδές του έζησε για κάποια χρόνια στη Γαλλία. Πρώτο του βιβλίο ήταν Η επινόηση της μοναξιάς (1982), μάλιστα αυτοβιογραφικό, ενώ το έργο που τον καθιέρωσε ως έναν εκ των κορυφαίων σύγχρονων συγγραφέων ήταν η «Τριλογία της Νέας Υόρκης» (Γυάλινη πόλη [1985], Φαντάσματα [1986] και Το κλειδωμένο δωμάτιο [1986]).

O Paul Auster. Πηγή εικόνας: theguardian.com / Δικαιώματα χρήσης: Ulf Andersen/Getty Images

Σχετικά με το βιβλίο τώρα, πρωταγωνιστής του είναι ο Σάι Μπαουμγκάρτνερ, ένας Αμερικανός καθηγητής πανεπιστημίου, πολωνικής καταγωγής. Συγκεκριμένα, ο Σάι, όντας 71 ετών πλέον, ζει εδώ και εννέα χρόνια μόνος του με την ανάμνηση της αγαπημένης του —επί σαράντα χρόνια— συζύγου. Η σύζυγος του Σάι, Άννα, έχασε τη ζωή της όταν πήγαινε στη θάλασσα για να κολυμπήσει, όμως έπιασε μεγάλη θαλασσοταραχή, η οποία προκάλεσε ανυπέρβλητα κύματα που, τελικά, στοίχισαν τη ζωή της Άννα. Αυτό το γεγονός, φυσικά, συγκλόνισε τον Σάι, ο οποίος ήταν πολύ δεμένος μαζί της, αφού οι δυο τους για σαράντα χρόνια διατηρούσαν μια σχέση δυνατής αγάπης και αφοσίωσης.

Από όταν έχασε την Άννα, συντροφιά του Σάι ήταν τα πράγματά της, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και πολλά ποιήματα που είχε γράψει η ίδια. Σε αυτά ανακαλύπτει τυχαία και ένα αυτοβιογραφικό κείμενο της Άννα και ξεκινά να το διαβάζει, επιστρέφοντας νοητά στα χρόνια που έζησαν μαζί και την αρχή της σχέσης τους, όταν ήταν 18 χρονών και ήταν και οι δύο φοιτητές στη Νέα Υόρκη. Ο έρωτάς τους ήταν δυνατός και παθιασμένος, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Σάι «ζει» ξανά τη σχέση τους διαβάζοντας τις εμπειρίες τους γραμμένες από την «πένα» της συζύγου του. Η αγάπη του για την Άννα είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, μέσα στο διάστημα αυτών των εννέα ετών χωρίς την Άννα, ο Σάι προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή του με μια, επίσης, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο και φίλη της Άννα, την Τζούντιθ, χωρίς, όμως, επιτυχία, αφού εκείνη αρνείται την πρόταση γάμου θεωρώντας πως ήταν μεγάλος για την ίδια ηλικιακά – εκείνη ήταν 54 ετών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο βιβλίο γίνεται και μια αναδρομή στη δεκαετία του 1950 και τα νεανικά χρόνια του Σάι, ενώ περιγράφεται και το προφίλ του πατέρα του, ενός «αποτυχημένου» επαναστάτη.

Το Μπαουμγκάρτνερ πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διεισδύει στην αξία των μικρών καθημερινών πραγμάτων στις σχέσεις των ανθρώπων. Επιπλέον, εξυμνεί και τονίζει την ύπαρξη της αληθινής αγάπης, της αφοσίωσης και της πίστης σε συναισθήματα που φαντάζουν, δυστυχώς, δυσεύρετα στη σημερινή εποχή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.